Despre cel mai „potrivit” test de laborator pentru depistarea și monitorizarea diabetului

20 aug. 2021
medic endocrinolog chisinau

Diabetul zaharat nu va duce la complicații pentru organism, dacă va fi depistat la timp și monitorizat corect. Astfel, specialiștii îndeamnă toate persoanele să facă analizele de rutină, recomandate, cel puțin, o dată în an. Cine este predispus să facă diabet zaharat și cum ne dăm seama de această boală, ne-a vorbit, Angela Bîrta, medic endocrinolog la Clinica Sante.

De ce persoanele fac diabet zaharat. Are vreo legătură cu zahărul consumat în exces?

Diferite studii arată că, totuși, zahărul în sine nu este cauza diabetului zaharat, ci doar un declanșator, mai ales dacă persoana are și alte probleme de sănătate. Sunt persoane care practic nu mănâncă dulce, însă sunt diagnosticate cu diabet zaharat. Considerată una dintre cele mai frecvente afecţiuni moderne, diabetul zaharat este tot mai des diagnosticat, în ultimii ani, atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor şi adolescenţilor.

O persoană care nu știe că are diabet zaharat, își poate da seama doar din simptome? Care sunt acestea?

La început, diabetul zaharat de tip 2 nu are simptome, iată de ce rareori este diagnosticat în faza sa incipientă. Creșterea nivelului glucozei în sânge are loc lent, astfel că simptomele apar în timp. Persoana ar putea să simtă sete excesivă, poliurie (urinarea în cantități mari), polifagie(apetitul crescut), oboseala. Iar, pe măsură ce boala progresează și, în lipsa tratamentului, pot apărea și alte simptome: întârzierea vindecării rănilor, infecții frecvente, furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, vederea încețoșată, infecții urinare frecvente.

Care teste sunt recomandate pentru a depista diabetul zaharat?

Orice persoană care are simptome ale diabetului zaharat sau sunt din grupul de risc ar trebui să se testeze pentru această boală. Cele mai frecvent utilizate teste sunt:

  • Testul glucozei în sânge(glicemia bazală). Este un test care măsoară nivelul de zahăr în sânge într-un anumit moment. Acesta se efectuează de dimineața, pe nemâncate, după repaus alimentar de 8-12 ore.
  • Testul de toleranţă la glucoză pe cale orală. Pentru acest test, pacientul trebuie să fie la dietă cu cel puţin 125 g de carbohidrați pe zi timp de 3 zile înainte de efectuare a testului. Testul se efectuează peste 10-14 ore după ultima priză de mâncare, dimineaţa. Se evaluează glicemia pe nemâncate, apoi pacientul consumă 75 g de glucoză dizolvată în 300 ml de apă. După această procedură, se testează glicemia repetat, peste 120 de minute, şi se cercetează probele pentru concentraţia glucozei.
  • Test de rutină al glucozei plasmatice. Acest test se face doar în cadrul laboratoarelor specializate și presupune recoltarea unei probe de sânge într-un moment oarecare al zilei, indiferent de intervalul de la ultima masă.

Hemoglobina glicozilată este numit cel mai potrivit test pentru diagnosticul și monitorizarea diabetului. De ce?

Hemoglobina glicozilată este mult mai informativ decât glicemia banală, deoarece demonstrează nivelul glucozei din sânge pe perioada de 3 luni. Mai mult de atât, pentru efectuarea lui, nu este nevoie să te înfometezi.

Diabetul zaharat este o boala ereditară?

Diabetul zaharat încă nu are o cauză clară. Totuși, cercetările arată că factorii genetici au un rol important. O persoană care are pe cineva în familie cu diabet, are un risc mai mare de a dezvolta această boală. Chiar și așa, nu este obligatoriu că toți membrii familiei respective vor moșteni boala.

Cum ne protejăm și prevenim apariția acestei boli?

Diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, întrucât este o boală autoimună, pe când diabetul de tip 2 poate fi prevenit. Mai mult decât atât, putem preveni complicațiile acestei maladii, care sunt, de multe ori, foarte severe. Iar pentru aceasta, este important să fie respectat modul sănătos de viață, respectarea celor trei mese principale ale zilei, exercițiile fizice, renunțarea la vicii agresive pentru organism precum fumatul și alcoolul, evitarea după posibilități a stresului, asigurarea unui somn de minim 7 ore pe noapte, menținerea greutății ideale sau cel puțin controlul greutății.

După ce persoana a fost diagnosticată cu diabet zaharat, cum se schimbă viața acesteia? La ce trebuie sa fie atentă?

Important este să înțeleagă că diabetul este o boală, chiar dacă inițial nu are simptome severe. Și trebuie să știe că glicemia poate fi ținută sub control, dacă urmează recomandările specialiștilor. Dacă persoana are diabet zaharat de tip 1 sau 2 trebuie să adopte un stil de viață sănătos. Nici adultul sănătos nu ar trebui sa consume în exces zahăr sau cereale rafinate. Pentru pacientul cu diabet însă, acest stil de viață sănătos devine obligatoriu. De asemenea, este important să cunoască faptul că orice tratament, oricât ar fi de bun ar fi, nu va avea nici un rezultat dacă nu este susținut de un stil de viață sănătos.

De ce persoanele cu diabet trebuie să fie monitorizate de medicul endocrinolog?

Întrucât, deseori, la etapa inițială, diabetul zaharat de tipul 2 este silențios (fără simptome). rolul endocrinologului este de a preîntâmpina instalarea complicațiilor acute cât și a celor cronice mai tardiv. Chiar dacă diabetul este ținut sub control, totuși sunt necesare cel puțin două vizite anuale la medic. Diabetul este o afecțiune care necesită atenție din partea mai multor specializări medicale, nu doar a medicului endocrinolog.

Persoanele care neagă boala, refuză să ia tratamentul necesar la ce consecințe se pot aștepta?

Persoanele trebuie să cunoască, că, în cazul în care diabetul nu este ținut sub control, nu este monitorizat și tratat corect, se produce, inevitabil, o creștere excesivă a zahărului (glucozei) în sânge. Iar această creștere a glicemiei, după o perioadă mai lungă de timp, va provoca leziuni în tot organismul, afectând, în principal, ochii, rinichii, vasele de sânge, inima și sistemul nervos. Nivelul permanent ridicat al glucozei în sânge va duce o serie de complicații pe termen lung. Este important să știe, complicațiile apar numai dacă diabetul este neglijat. O persoană neglijentă poate ajunge în scurt timp la invaliditate (orbire, amputații, dializă). Pe de altă parte, o persoană care își ține sub control nivelul glicemiei are un risc mai mic de a dezvolta probleme de sănătate cronice.

Angela Bîrta, medic endocrinolog Clinica Sante Chișinău

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE