Endometrioza, una din cauzele infertilității

1 iul. 2021

Durerile din timpul menstruației pot fi cauzate de endometrioză. Pentru a exclude această maladie e nevoie consultarea unui medic ginecolog. Este foarte important să depistați această disfuncție la timp, întrucât endometrioza este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității. Cum se manifestă această boală și la ce trebuie să atragem atenție, ne spune medicul ginecolog Clinica Sante, Pavel Lașcu

Ce este endometrioza și care sunt simptomele acestei boli?

Endometrioza este o afecțiune, de obicei, dureroasă, care înseamnă că celulele endometriului se dezvoltă în afara mucoasei uterului. Penetrează stratul bazal, unde ar trebui să se dezvolte în mod normal și se dezvoltă pe ovare, pe trompele uterine, în vagin sau chiar se poate răspândi către organele abdominale: intestinul subțire sau gros, a uretrelor și așa mai departe. Deci este o răspândire a celulelor endometriale în afara locului lor de normă.

Multe femei consideră endometrioza o patologie ereditară și nu prea se grăbesc să o trateze, considerând că durerile în timpul menstruației sunt ceva normal. Cât de corectă este această abordare?

Nu este o boală ereditară. Se dezvoltă din diferite cauze. Poate să fie penetrare a celulelor în timpul avortului, în timpul unui dezechilibru hormonal și se exprimă prin sângerări neregulate. Respectiv, femeile au și durere care apare în afara menstruației. Sângerările la fel sunt în afara menstruației și pot apărea de 3-4 ori în lună.

Cum se pune diagnosticul? De ce investigații este nevoie?

Evident, femeia trebuie să viziteze medicul ginecolog și neapărat să facă ultrasonografie și laparoscopie, doar atunci putem pune o diagnoză exactă. Iar prevenim endometrioza cu un control regulat la medicul ginecolog, cel puțin, o dată în an.

Endometrioza și infertilitatea care este legătura?

Această boală este una din cauzele infertilității. Afectează mucoasa, trompele uterine, le blochează și se ajunge la infertilitate. Când se ajunge la această etapă, femeile pot rămâne însărcinate doar prin fertilizare în vitro. Dar, chiar și așa, această procedură nu garantează femeilor că vor duce sarcina până la sfârșit. De aceea, endometrioza trebuie mai întâi tratată, apoi se efectuează procedura de fertilizare.

Care este tratamentul pentru endometrioză?

În prezent, tratamentul endometriozei poate fi medicamentos, cu scop de a ameliora dureriule, chirurgical sau tratament alternativ. Totuși, nu există un tratament medicamentos care să vindece endometrioza. Fiecare caz trebuie examinat în parte.

Pavel Lașcu este medic ginecolog la Centrul Medical Clinica Sante din Chișinău, str. Ismail 84. În cadrul acestui Centru medical consultă inclusiv: medic terapeut, alergolog, cardiolog, pediatri, reumatolog, urolog, gastrolog, hepatolog, mamolog, endocrinolog, neurolog-pediatru, neurolog, ORL, imunolog, dermatolog, nefrolog, ultrasonografie, fibrograstroscopie.

Programare la numărul de telefon: 078 11 99 55

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE