Alergiile pot fi ținute sub control

2 apr. 2021
Pediatrie copii Sante

Cel mai performant test de laborator pentru depistarea a circa 300 de alergeni cei mai frecvenți întâlniți se face și la Clinica Sante.

Aproximativ 30 la sută din populație este afectată de această problemă. Afecţiunile alergice înregistrează o creştere dramatică, practic, în toată lumea. Mulţi copii suferă de alergii alimentare severe până la anafilaxie, iar un număr mare de adolescenşi şi adulţi tineri, afectaţi de astm şi rinită alergică, prezintă o scădere a performanţelor în activităţile cotidiene.

Este adevărat, lista de alergeni este imensă: cuprinde polenuri, fungi, mucegaiuri, acarieni, insecte, veninuri de albină/viespe, diverse alimente, alergeni de origine animală, alergeni de origine vegetală, latex, ficus, hamei și multe multe altele. Există un singur test ce poate să determine circa 300 de alergeni care poate fi făcut la Clinica Sante. Fiica prezentatoarei Aurelia Balan, Rafaella a făcut o alergie destul de agresivă, iar pentru a afla cauza, a mers la Clinica Sante pentru a consulta medicul alergolog și a face analizele de laborator necesare. Vezi ce test i-a fost recomandat și care a fost cauza alergiei.

Este important să aflăm cauza alergiei!

Aurelia Balan, prezentatoare TV, mama fetiței afectate de alergie: ”Noi de regulă suntem alergice. Am fost alergică eu când eram micuță și… o am pe Rafaella, care este foarte alergică. Acum ne ciocnim cu o alergie care nu se soldează doar cu năsucul astupat… dar și cu niște erupții pe tot corpul. Este important să înțelegem de unde vin aceste alergii, pentru că alergia nu se manifestă doar la exterior. Ea se manifestă și în interior și chiar foarte mult scade calitatea vieții, scade capacitatea ei de a învăța. O deranjează pentru că dă mâncărimi foarte deranjante”.

O problemă mare este să identifici la ce produse anume o persoană este alergică. Dacă ar fi să întrebi mai multe persoane alergice la ce anume au avut alergie, puțin probabil că ar putea să spună cu exactitate care produse le-au provocat aceste reacţii.

Unicul test din lume care depistează circa 300 de alergeni!

Valentina Vlas, director Calitate Clinica Sante:Testul Alex este un test de ultimă generație, este un test alergologic, la baza căruia stă tehnologia nanomoleculară. Spre deosebire de celelalte teste, care erau până acum prezente pe piață, test Alex ne permite să determinăm prezența alergenilor la nivel molecular. Noi obținem un rezultat mult mai exact, se determină componentele alergice la fiecare alergen. Prin intermediul acestui test, noi putem determina 99 de procente din toți alergenii cei mai frecvenți. Laboratorul Clinicii Sante utilizează Testul Alex 2, care include determinarea a 295 de alergeni.”

Rezultatele sunt gata într-o singură zi

Testul Alex presupune o analiză de sânge. Pacientul se prezintă la laborator în orice moment al zilei. Chiar dacă persoana ia tratament, acest lucru nu influențează rezultatele. Cel mai important est că rezultatele sunt gata într-o singură zi. Medicul șef de laborator, Valentina Corjuc ne explică cum se face testul în laborator.

Valentina Corjuc, medic șef de laborator: ”Pentru asta avem nevoie de un kit de reagenți, care îi folosim pentru determinarea testuluI Alex 2. În acest kit intră cartușele necesare pentru fiecare pacient și reagenți pe care îi folosim la fiecare etapă a analizei. Fiecare pacient are cartuș. Înainte de a începe lucrul, am adus reagenții la temperatura camerei. Prima etapă a testuluI Alex constă în turnarea diluentului și serul pacientului. Apoi urmează o etapă de spălare – 5 spălări. După 45 de minute se usucă testul, apoi putem citi rezultatul”

Atenție la ce mâncați!

A două zi, rezultatele Rafaellei erau gata și fetița împreună cu mama a mers la alergolog pentru interpretarea datelor și indicarea unui tratament. Apropo, chiar dacă ai administrat antihistaminice sau preparate hormonale, poţi face testul Alex, pentru că acestea nu influențează rezultatul. Deci, poate fi făcut chiar dacă ați inițiat deja tratamentul.

Victoria Ipatii, medic alergolog din cadrul Clinica Sante: ”Copilul a efectuat un test pentru depistarea alergiilor și anume Testul Alex. La moment acesta este cel mai informativ și exact test din Moldova. Acest test a depistat la copil un nivel crescut de imunoglobulina E specifică peștelui și a produselor marine. Cu alte cuvinte, vorbim despre o alergie alimentară. Problema poate fi soluționată printr-o simplă schimbare a dietei copilului. Trebuie evitate produsele marine cel puțin șase luni. În toată lumea, numărul alergiilor crește din cauza produselor alimentare necalitative, nesănătoase. Pe larg, în industria alimentară sunt folosite substanțe chimice. Pe lângă asta, un alt motiv ar putea fi înrăutățirea situației ecologice în lume.”

Și dacă până nu demult diagnosticul în cazul unei alergii se stabilea pe baza testului alergologic cutanat și al analizelor de sânge IgE specifice, vedem că posibilităţile medicinei de laborator ne pune la dispoziție un test pentru un număr foarte de mare de alergeni, iar rezultatul îl aveți chiar a doua zi.

Rețeaua națională de centre medicale Clinica Sante. Medici buni. Diagnostic exact. Tratament eficient.

Tel: 078 11 99 55./ 022 66 72 66

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE