Totul despre alăptare și sânii întăriți

9 iun. 2021
alaptare si sani

Primele semne de alarmă pentru femeile care alăptează sunt sânii întăriți, pielea devine roșiatică, canalul se blochează și apar durerile, iar temperatura crescută a corpului e semn de adresare imediată la medic. Despre toate simptomele lactostazei și mastitei și cum să le prevenim ne vorbește medicul mamolog-oncolog de la Clinica Sante, Loreta Taran

De ce apare angorjarea sânilor?

Angorjarea sânilor apare atunci când mămica alăptează necorespunzător. De la poziționarea greșită a copilului la sân, până la alăptarea preponderentă la un singur sân. Este datoria medicului obstetrician care are grijă de femeie până la naștere și datoria medicului care monitorizează proaspăta mămică să îi explice detaliat cum să alăpteze corect astfel încât să nu ajungă la complicații.

Ce trebuie să facă o mamă care alăptează pentru a nu ajunge la lactostază?

Simplu. Să stoarcă un pic sânul înainte de alăptare. În special în primele zile de la naștere. Nou-născutul are reflexul de a suge, dar prin stoarcerea sânului se stimulează ușor laptele și ușurăm procesul de alăptare, astfel se evită adunarea în exces a laptelui numită și angorjare. Dacă totuși se întărește sânul ajută foarte mult masarea și stoarcerea.

Mămica, înainte de a hrăni copilul, spală sânul cu apă călduță. Sunt mai multe păreri dacă ar trebui să alăpteze, la o mâncare, dintr-un singur sân sau cu ambii. Aici fiecare femeie decide în funcție de cantitatea de lapte pe care o are. Cel mai des, recomandăm ca bebelușul să fie hrănit dintr-un singur sân, iar peste 3-4 ore, la următoarea masă, să fie hrănit din celălalt sân.

Care este diferența dintre lactostază și mastită?

În orice organism sunt microbi. Sunt agenți patogeni care provoacă infecții. Și în anumite condiții cum ar fi îngrijirea necorespunzătoare a sânului, răceala, stresul etc. scade imunitatea și se activează acești microbi. În consecință se blochează un duct, apare și angorjarea, infecțiile și mult temutele mastite. Mastita deja este o patologie care necesită adresarea la mamolog și tratamentul medical. Mastita este însoțită de roșeață, febră și sân dureros. În cazul mastitei infecția prin lăptic poate ajunge în organismul bebelușului și poate duce la disbacterioza.

Unele mămici utilizează metodele recomandate de bunici, metode din popor pentru a ajuta sânii. Sunt ele eficiente?

În anumite cazuri sunt și acestea bune, dar nu facem abuz și nu mizăm doar pe efectul lor. Se unge sânul cu miere,se pune o frunză de varză peste și lăsăm pentru vreo 2-3 ore. Este un remediu natural care ajută destul de bine în cazul angorjării sânului. Are efectul de absorbție și antiinflamatoare. Însă, dacă 2-3 zile se face această procedură între alăptări și nu are efect, obligatoriu mergeți la medic.

Înțărcarea. Cum se face corect ca să nu ajungi cu sânii tari ca piatra și dureroși?

Înțărcarea corectă se face în funcție de cantitatea de lapte. Dacă este foarte mult, se stoarce până la ultima picătură și se aplică un bandaj elastic. Dacă într-o zi dispare laptele e foarte bine, dacă nu dispare și mama simte că pieptul se umple din nou, atunci nu stoarcem până la ultima picătură, dar stoarcem câte un pic, ca să scoatem tensiunea din sâni. După aceea legăm sânii. Sunt și tot felul de pastile pentru înțărcare, dar se apelează la această metodă mai rar deoarece au anumite reacții advrese.

Dacă la înțărcare se formează noduli în sân, femeia trebuie să se alarmeze?

Chiar și în timpul alăptării, dacă se formează noduli, femeia trebuie să se alarmeze și să se adreseze de urgență la medic. Nodulii sunt absolut diferiți. După ce se termină alăptarea, sânul trebuie să fie moale, fără nici o formațiune. De multe ori, se întâmplă ca acești noduli să fie și în timpul alăptării, dar din cauză că sânul este plin cu lapte, femeia nu îi observă și abia când înțarcă îi pare că au apărut nodulii.

Trebuie să știți că nodulii nu se formează de la alăptare. Nodulii sunt de diferite tipuri: noduli solizi, fibroadenome, formațiuni chistice care sunt un fel de bule cu lichid care ar putea fi deja cancer. De aceea, dacă femeia a observat ceva în sân, neapărat să meargă la medic. Pentru depistarea tipului de noduli se face o analiză citologică. Dar prima ce trebuie să facă femeia e să meargă la ultrasonografie care o să ne arate cu precizie dacă sunt sau nu noduli. Dar ce tip de noduli sunt, decide medicul oncolog-mamolog.

Pentru programare la medicul mamolog-oncolog Loreta Taran sunați: 078 11 99 55

Linia verde Clinica Sante: 022 66 72 66

În cadrul acestui Centru medical consultă inclusiv: medic terapeut, alergolog, cardiolog, pediatri, reumatolog, urolog, gastrolog, hepatolog, mamolog, endocrinolog, neurolog, ORL, imunolog, dermatolog, nefrolog, ultrasonografie, fibrograstroscopie.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE