Copii sunt cu adevărat un dar de la Dumnezeu pentru părinți, dar și un examen al rezistenței, iar aceasta e pusă la mare încercare mai ales când e vorba de o consultație la pediatru. Cu siguranță, ai avut măcar o dată experiența unei crize de isterie când ai mers la un medic pediatru, iar dacă te-au trecut câteva rânduri de transpirație, atunci iată că acest material ți se dedică completamente. Specialiștii de la Clinica Sante au adunat pentru tine câteva recomandări pentru a-l scuti pe cel mic de stres.
1. Pregătește-te moral ca părinte
Ți se pare ciudat să citești asta? Dar, în realitate, copiii reflectă perfect stările părinților. Dacă ți-e frică, ai atacuri de panică, atunci e momentul să te calmezi. Înțelege că e doar un control de rutină și că e benefic pentru cel mic. Acceptând această necesitate, ajungi să fii mai conectat cu copilul. Regula numărul unu este să nu îl mai sperii pe copil că îl duci la medic dacă face pozne, contribuind astfel la creșterea fricii celui mic de persoanele în halat alb.
2. Nu îi fă promisiuni copilului
Asocierea de genul „mami îți cumpără o jucărie dacă mergi la doctor” este una dintre cele mai nocive, deoarece cel mic nu va lua procedura ca pe o necesitate, ci ca pe un motiv în plus de a manipula părintele. Explică-i în termeni accesibili de ce e importantă vizita la doctor. Inclusiv, îi poți vorbi celui mic despre avantajele controalelor medicale. „Mergând la doctor, rezolvăm rapid orice probleme de sănătate și ne putem juca fericiți” – o astfel de formulare îl ajută pe copil să înțeleagă legătura dintre medic și starea sa de bine.
3. Menține contactul cu el de-a lungul controlului
În copilăria noastră, unele mame preferau să se așeze nemișcat într-un colț, lăsând copilul pe mâna doctorului pediatru. Ce resimte cel mic în acele momente? Corect. O frică groaznică de abandon. Evită maxim posibil acest scenariu. Ia cu tine jucării, cărți și schimbă vizita într-un soi de joc, explicându-i copilului tău fiecare pas. Comunicarea e vitală oricând, dar mai ales în controalele medicale.
4. Acceptă accesele de furie ale copilului
În cel mai trist scenariu, copilul poate face o criză de nervi și tu, ca părinte, trebuie să îi accepți această stare, deoarece creierul lor nu poate prelucra emoțiile la turațiile unui matur.
5. Alege medicul pediatru potrivit
Cel mai important rămâne însă alegerea unui medic profesionist, un medic care îl va ajuta pe cel mic să își depășească frica, iar părintelui îi va acorda informația valabilă pentru a îngriji corect copilul.
Clinica Sante îți propune medici pediatri calificați, gata să fie alături de tine în misiunea deloc ușoară de a crește copii sănătoși și deștepți.