Afecțiuni ale rinichilor: Simptome, analize și sfaturi medicale

30 oct. 2024
Afecțiuni ale rinichilor: Simptome, analize și sfaturi medicale

Monitorizarea regulată a sănătății renale este cea mai sigură metodă de prevenire a complicațiilor. În acest sens, Clinica Sante a elaborat Pachetul de analize pentru afecțiuni renale cu 20% reducere, alcătuit din teste ce pot detecta anomalii încă din stadii incipiente, Pachetul de analize pentru afecțiuni renale este util nu doar pentru pacienții cu simptome, susține nefrologul Costina Groza, ci și pentru cei care doresc să-și monitorizeze sănătatea renală în mod preventiv. „Acest pachet este indicat tuturor persoanelor, chiar și în absența simptomelor, o dată pe an”, subliniază medicul. Ce afecțiuni pot fi depistate grație acestui complex de analize? Care sunt simptomele ce indică necesitatea adresării la medicul nefrolog? Răspunsul la aceste și alte întrebări îl găsiți în acest articol.

Ce informații oferă pachetul de analize despre sănătatea rinichilor?

Potrivit medicului nefrolog, testele incluse în acest pachet pot detecta anomalii încă din stadii incipiente, oferind informații esențiale despre funcționarea rinichilor.

Creatinina serică este un indicator esențial al funcției renale. „O perturbare a funcției renale reduce excreția de creatinină, determinând creșterea nivelului seric al acesteia. Astfel, concentrațiile de creatinină oferă o aproximare a ratei de filtrare glomerulară. Principala utilitate a determinării creatininei serice este diagnosticarea insuficienței renale, fiind un indicator mai specific și mai sensibil al funcției renale”, explică medicul.

Și testul ce măsoară nivelul de acidul uric seric este esențial pentru estimarea funcției renale subliniază Costina Groza: „Acidul uric este o substanță eliminată majoritar pe cale renală. O cantitate crescută de acid uric poate sugera o afectare renală.”

În ceea ce privește ureea serică, aceasta este utilizată în special ca măsură a disfuncției renale. „În plus, analiza oferă informații importante și despre funcția hepatică sau aportul proteic prin alimentație”, punctează nefrologul.

informații despre pachetul de analize pentru sănătatea rinichilor

Pentru o imagine completă asupra sănătății tractului urinar și a rinichilor, în pachetul de analize pentru afecțiuni renale este inclus și examenul sumar de urină. „Examenul complet de urină este o investigație care analizează mai mulți parametri, precum: aspectul, culoarea, densitatea, pH-ul, glucoza, corpii cetonici, proteinele, hemoglobina și examenul microscopic al sedimentului urinar. Dacă rinichii nu funcționează corespunzător, proteinele pot fi eliminate în urină. Testele pentru proteinurie detectează prezența proteinelor în urină și pot indica o afecțiune renală,” explică Costina Groza.

Și prezența sângelui în urină, cunoscută ca hematurie, poate fi un semn al unei afecțiuni renale sau a altor probleme de sănătate și poate necesita investigații suplimentare, subliniază nefrologul. „De asemenea, leucocituria se referă la prezența leucocitelor, sau a globulelor albe, în urină. În mod normal, doar câteva globule albe sunt eliminate prin urină, însă o cantitate excesivă poate indica o infecție a tractului urinar. Infecțiile urinare netratate la timp și corespunzător pot provoca în timp boala cronică de rinichi” concluzionează medicul.

Simptome care indică necesitatea efectuării analizelor renale

Simptome care indică necesitatea efectuării analizelor renale

Cu toate că sănătatea renală poate fi monitorizată și în absența simptomelor, în scop profilactic, există totuși anumite simptome care ar trebui să alerteze pacienții și să îi determine să efectueze un set de analize pentru rinichi.

Unul dintre primele semne care pot indica o problemă la nivel renal sunt modificările urinei. „Rinichii sunt responsabili de producerea urinei, iar atunci când aceștia cedează, pot apărea schimbări esențiale, cum ar fi creșterea frecvenței de urinare, dificultăți la urinare, urină spumoasă sau tulbure, precum și prezența sângelui în urină. Dacă simțiți nevoia să urinați mai des, mai ales pe timpul nopții, acesta poate fi un semn al unei boli renale”, menționează Costina Groza.

Medicul nefrolog a subliniat și importanța monitorizării retenției de lichide. „Atunci când rinichii nu îndepărtează excesul de lichide din corp, acestea se acumulează, provocând umflarea picioarelor, gleznelor, mâinilor și chiar a feței. Acesta este un alt semn frecvent asociat cu afecțiunile renale”, explică medicul.

Un alt simptom important ce nu trebuie trecut cu vederea este oboseala constantă. „Rinichii sănătoși produc o proteină hormonală numită eritropoietină (EPO). Eliberată în sânge, aceasta stimulează producția de celule roșii și odată cu acestea, capacitatea de oxigenare a organismului. În momentul în care celulele roșii scad, apare anemia, resimțită ca o stare constantă de epuizare. O scădere severă a funcției rinichilor poate duce la acumularea de toxine și impurități în sange. Acest lucru poate face ca pacientul să se simtă obosit, slăbit, cauzând dificultăți de concentrare”, adaugă nefrologul.

În plus, pacienții cu afecțiuni renale pot experimenta prurit cutanat sever, cauzat de acumularea de toxine în sânge. „Rinichii joacă un rol esențial în eliminarea reziduurilor din fluxul sanguin. În cazul în care rinichii nu funcționează la capacitate maximă, acumularea de toxine în sange poate provoca mancarimi severe”, atenționează doctorul.

Gustul metalic în gură este un alt simptom care poate apărea în cazul bolii cronice de rinichi. „În cazul prezenței bolii cronice de rinichi, apar dezechilibre electrolitice, hormonale și metabolice. Acestea poartă denumirea de uremie. Aceasta presupune existența în sânge a unor produși metabolici care se elimină de obicei pe cale renală, cum ar fi, în principal, ureea. Prezența ureei în sânge poate modifica percepția gustului alimentelor și poate provoca o respirație urât mirositoare,” explică medicul.

Alte simptome des întâlnite pot fi greața și vărsăturile, cauzate de acumularea de toxine în sânge, precum și durerile de spate. „Problemele renale pot fi însoțite uneori de dureri în regiunea lombară, cu iradiere în abdomen pe traiectul ureterelor, de obicei, pe partea aferentă rinichiului afectat” adaugă Costina Groza.

Recunoașterea acestor simptome și intervenția precoce pot juca un rol important în prevenirea progresiei bolii renale și în menținerea unei bune calități a vieții.

Pachetul pentru afecțiuni renale: Esențial pentru detectarea bolii cronice de rinichi

Una dintre cele mai grave afecțiuni care pot fi diagnosticate cu ajutorul acestui pachet de analize este boala cronică de rinichi. „Aceasta se caracterizează prin reducerea lentă și progresivă a capacității de filtrare a rinichilor. În cazul bolii cronice de rinichi vom observa modificări ale hemoleucogramei, prezența anemiei, creșteri ale creatininei și ureei serice”, afirmă Costina Groza.

O altă investigație indispensabilă în cazul pacienţii cu afecţiuni renale este examenul sumar de urină. „Această analiză este considerată o „biopsie a rinichiului” datorită informaţiilor valoroase pe care le oferă. Ideal, pentru examenul sumarului de urină se va recolta prima urină de dimineaţă, într-un recipient curat. În plus, nivelurile electroliților (sodiul, potasiul, calciul), pot fi afectate de funcția renală. De aceea, odată ce se observă o modificare a acestor indicatori, se recomandă consultația imediată a medicului nefrolog, pentru stabilirea tratamentului corect și informarea pacientului despre schimbarea stilului de viață”, punctează medicul.

Pachetul pentru afecțiuni renale

Importanța monitorizării periodice a sănătății renale

Importanța monitorizării periodice a sănătății renale

Pacienții care suferă de infecții recurente ale tractului urinar sunt în mod special expuși riscului de a dezvolta afecțiuni renale cronice. Însă, prin monitorizarea atentă a funcției renale, pacienții pot preveni complicațiile severe și își pot menține sănătatea pe termen lung. „Se consideră infecție recurentă atunci când se înregistrează mai mult de două infecții în 6 luni sau mai multe de trei infecții în 12 luni. Aceasta apare după o infecție anterioară, documentată și tratată. Infecțiile recurente (ITUR) pot fi determinate de o persistență bacteriană (infecție cu același microorganism din altă sursă a tractului urinar) sau de o reinfecție (infecție cu o bacterie diferită, din afara tractului urinar). ITUR netratate duc la cronicizarea acestora cu defuncționalizarea segmentului de aparat urogenital”, explică doctorul.

În cazul infecțiilor urinare recidivante se recomandă efectuarea sumarului de urină măcar odată la 3 luni.

Pentru programare la medicul nefrolog Costina Groza, sunați cu încredere la 078667266.

Rețeaua de Centre Medicale Clinica Sante- sănătatea ta este prioritatea noastră.

Întrebări frecvente

Cât de des trebuie să efectuez analizele pentru verificarea sănătății renale?

Pentru persoanele fără simptome și cu un risc scăzut, este recomandat un control anual. Dacă ai afecțiuni preexistente sau factori de risc, consultă medicul pentru a stabili o frecvență adecvată a analizelor.

Care sunt factorii de risc pentru afecțiunile renale?

Factorii de risc includ diabetul, hipertensiunea arterială, istoricul familial de boli renale, fumatul, obezitatea și utilizarea excesivă a medicamentelor care pot afecta rinichii.

Cum pot preveni dezvoltarea afecțiunilor renale dacă am avut infecții urinare recurente?

Prevenția include menținerea unei bune hidratări, evitarea retenției urinare și respectarea recomandărilor medicului pentru tratamentul infecțiilor urinare. De asemenea, este important să urmezi un plan de monitorizare periodică a funcției renale.

Ce trebuie să fac dacă rezultatele testelor indică probleme renale?

Dacă analizele indică probleme renale, este esențial să consulți un medic nefrolog pentru evaluarea detaliată a stării tale de sănătate și stabilirea unui plan de tratament adecvat.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%