Analize pentru cuplurile care planifică să devină părinți

8 iul. 2024
Analize pentru cuplurile care planifică să devină părinți

Planificarea unei sarcini este un pas important în viața oricărui cuplu. Medicul ginecolog de la Clinica Sante Chișinău, Dorina Iutiș, susține că înainte de a concepe un copil, este important ca ambii parteneri să își evalueze starea generală de sănătate și să trateze eventualele probleme medicale existente. Potrivit medicului, acest fapt nu doar că îmbunătățește șansele de a avea o sarcină sănătoasă, dar și de a aduce pe lume un copil sănătos. Dorina Iutiș a explicat amănunțit ce analize sunt necesare înainte de concepere.

Importanța implicării ambilor parteneri

Importanța implicării ambilor parteneri

Dorina Iutiș afirmă că, de multe ori, planificarea unei sarcini este pusă doar pe umerii femeii. „Este important ca la consultul preconcepțional să vină ambii parteneri, pentru că, în primul rând, acest fapt fortifică relația între parteneri, iar în al doilea rând, este important ca atât viitoarea mămică, cât și viitorul tătic să fie evaluați medical, iar la necesitate, să fie îndreptați la specialiștii potriviți. Există tendința ca doar femeia să meargă la medicul ginecolog, timp în care bărbatul stă în umbră. Pentru a avea o sarcină cu un sfârșit favorabil, un scor Apgar bun al viitorului copilaș, este necesar ca ambii parteneri să se implice atât la etapa preconcepțională, cât și în timpul sarcinii, dar și după”, a menționat medicul ginecolog.

Analize ginecologice esențiale

Planificarea unei sarcini începe cu efectuarea unor analize ginecologice esențiale pentru femeie. Aceste investigații nu doar că identifică eventualele probleme de sănătate care ar putea afecta sarcina, dar și contribuie la prevenirea unor complicații grave.

„Pachetul de analize preconcepționale include testul papanicolau, cu ajutorul căruia depistăm dacă este sau nu o leziune a colului uterin sau o stare precanceroasă ce poate pune în pericol viața viitoarei mămici. Pachetul mai conține și analiza secrețiilor urogenitale pe care trebuie să le facă ambii parteneri. În cazul bărbaților este necesară spermograma și spermocultura, investigații noninvazive, cu un cost mic, dar care ne oferă foarte multe informații despre capacitatea fertilă a bărbatului, câți spermatozoizi are, dacă sunt mobili, sunt vii și care este morfologia lor”, a specificat ginecologul.

Analize ginecologice esențiale

Chlamydia – cea mai răspândită cauză a avorturilor spontane

În plus, viitoarea mămică trebuie să facă și testarea pentru diverse infecții, pentru a preveni complicațiile grave ce pot afecta sarcina și sănătatea copilului. „Dacă ne referim la infecții, este foarte importantă testarea la infecția cu chlamydia și mycoplasma, fiindcă infecția cu chlamydia este cea mai răspândită cauză a avorturilor spontane, infecțiilor intrauterine, nașterilor premature”, atenționează Dorina Iutiș.

Infecții ce pot afecta negativ dezvoltarea fătului

Investigațiile serologice sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece ele pot identifica prezența unor infecții grave care ar putea afecta negativ dezvoltarea fătului. „Cele mai importante investigații serologice sunt HIV, SIDA, sifilis, hepatitele B și C, glicemia, grupa de sânge și factorul Rh și profilul TORCH, care include toxoplasma, citomegalovirusul, herpesul și rubeola. Nu este deloc bine ca femeia să suporte una dintre aceste infecții în timpul sarcinii. În cazul rubeolei, de exemplu, dacă femeia face o analiză la anticorpi și nu se găsesc IgG, este mult mai bine când acest fapt se depistează înainte de sarcină, pentru ca femeia să poată să se vaccineze și să protejeze astfel viitorul copil de potențialele malformații majore, ce îi pot pune viața în pericol”, a precizat medicul.

Importanța monitorizării funcției tiroidiene

Importanța monitorizării funcției tiroidiene

Monitorizarea funcției tiroidiene este un alt aspect de care trebuie să țină cont viitoarea mămică. „Analiza TSH, este, de asemenea, foarte importantă, pentru că în primele luni de sarcină copilul nu are glandă tiroidă, respectiv el se alimentează cu ceea ce îi oferă mămica, iar dacă gravida are o insuficiență de hormoni tiroidieni, pot să apară deficiențe majore în dezvoltarea copilului, atât intrauterin cât și după naștere, existând riscul de retard de dezvoltare”, a conchis medicul ginecolog de la Clinica Sante Chișinău, Dorina Iutiș.

Pentru a transforma procesul de planificare a unei sarcini într-unul cât mai ușor și comod pentru ambii parteneri, Clinica Sante vine în sprijinul cuplurilor cu două pachete de analize special concepute: „Pachet Pregătire Paternitate”, destinat bărbaților, și „Pachetul planificare sarcină”, pentru femei. Aceste pachete

Investigațiile preconcepționale sunt fundamentale pentru asigurarea unei sarcini sănătoase și a unei vieți pline de bucurie alături de copilul pe care îl așteptați. Implicarea ambilor parteneri și realizarea analizelor adecvate pot preveni complicații și pot contribui la o experiență maternă pozitivă și lipsită de griji.

Întrebări frecvente

De ce este important să ne planificăm sarcina?

Planificarea sarcinii ajută la identificarea și tratarea eventualelor probleme de sănătate înainte de concepere, crescând șansele de a avea o sarcină sănătoasă și de a aduce pe lume un copil sănătos.

Cât de des să facem analize dacă planificarea sarcinii durează mai mult?

pregatire_sarcina Frecvența analizelor poate varia în funcție de recomandările medicului și de eventualele probleme de sănătate identificate. Este important să mențineți un dialog deschis cu medicul ginecolog pentru a stabili un plan de monitorizare adecvat.

Ce să facem dacă una dintre analize indică o problemă?

Dacă una dintre analize indică o problemă, este important să urmați recomandările medicului și să începeți tratamentul necesar. Tratarea problemelor de sănătate înainte de concepere poate preveni complicațiile și asigura o sarcină mai sănătoasă.

Ce măsuri să luăm pentru a ne pregăti pentru sarcină?

Pe lângă efectuarea analizelor, este recomandat să adoptați un stil de viață sănătos, să urmați o dietă echilibrată, să faceți exerciții fizice regulate, să evitați consumul de alcool și tutun și să reduceți stresul. Consultarea unui medic pentru suplimentele necesare, cum ar fi acidul folic, este de asemenea importantă.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%