Anual, peste 300 de femei din țara noastră sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Depistarea precoce a bolii crește considerabil șansele de tratament și vindecare. O metodă avansată de diagnostic, ce permite identificarea și evaluarea chiar și a celor mai mici leziuni precanceroase, este colposcopia. În acest articol, medicul ginecolog, Evelina Raiceva, de la Clinica Sante din Varnița, explică ce este colposcopia și cui îi este indicată această procedură.
Ce este colposcopia?
Colposcopia este o procedură diagnostică utilizată pentru a examina colul uterin cu ajutorul unui instrument special numit colposcop. Colposcopul permite medicului să examineze detaliat colul și să identifice eventualele anomalii, cum ar fi leziunile precanceroase, care pot fi tratate înainte de a se transforma în cancer.
„Cu părere de rău, riscul de a face cancer la nivelul sistemului reproducător feminin este destul de crescut atât la femeile care au născut recent, cele de vârstă reproductivă, cât și la femeile aflate în menopauză sau post menopauză. Cu ajutorul colposcopiei putem diagnostica la timp un șir de afecțiuni ginecologice, cum ar fi ectopia epiteliului cilindric, endocervicoza, leucoplazia colului uterin, displazia colului uterin în formă ușoară și grav stabilă. Toate aceste afecțiuni pot fi identificate doar cu ajutorul colposcopiei”, susține ginecologul Evelina Raiceva.
Cui îi este indicată această procedură?
Colposcopia este recomandată în special femeilor care au rezultate anormale la testul Papanicolau sau celor care prezintă simptome suspecte, cum ar fi sângerările vaginale neobișnuite sau durerea pelvină, dar și pacientelor cu un istoric de infecție cu HPV (virusul papiloma uman).
De asemenea, femeile cu factori de risc, cum ar fi un istoric familial de cancer de col uterin, infecții persistente cu HPV, fumatul sau sistemul imunitar slăbit, ar trebui să discute cu medicul ginecolog despre necesitatea colposcopiei.
Pregătirea pentru colposcopie
Înainte de colposcopie, se recomandă evitarea raporturilor sexuale, utilizarea tampoanelor și a medicamentelor vaginale cu 24-48 de ore înainte. De asemenea, pacienta trebuie să informeze medicul despre orice medicamente pe care le ia și despre eventualele alergii.
În plus, pacienta trebuie să fie pregătită mental pentru această procedură, înțelegând că este o examinare care implică utilizarea unui instrument specializat pentru a examina îndeaproape colul uterin.
Cum se desfășoară procedura?
Procedura începe după ce pacienta se așează în fotoliul ginecologic, exact ca în cadrul unei examinări ginecologice de rutină. Medicul introduce un specul în vagin pentru a vizualiza colul uterin. Colposcopul, care rămâne în afara corpului, este poziționat astfel încât să ofere o imagine mărită a colului uterin. Medicul poate aplica o soluție de acid acetic pe colul uterin pentru a evidenția zonele anormale. Dacă sunt observate zone suspecte, se poate preleva o biopsie pentru examinare ulterioară.
După colposcopie, medicul decide dacă este nevoie ca pacienta să efectueze și alte investigații sau tratamente suplimentare.
Simptome normale post-procedură
În primele zile după procedură, pot apărea crampe ușoare sau un disconfort similar cu cel menstrual. Acest lucru este normal și poate fi gestionat cu analgezice obișnuite, precum ibuprofenul sau paracetamolul.
De asemenea, după procedură unele paciente pot avea sângerări ușoare sau secreții de culoare maro timp de câteva zile. Dacă sângerările devin abundente, este necesar să contacteze medicul.
Se recomandă evitarea raporturilor sexuale, a folosirii tampoanelor și a dușurilor vaginale pentru cel puțin o săptămână sau până când medicul confirmă că este în regulă să le reia.
Întrebări frecvente
Cât durează o procedură de colposcopie?
Colposcopia durează, în general, între 10 și 20 de minute. Dacă sunt necesare biopsii, timpul poate fi puțin mai lung.
Este nevoie de o anestezie pentru colposcopie?
De obicei, colposcopia nu necesită anestezie, deoarece este o procedură relativ neinvazivă. Dacă se efectuează o biopsie, medicul poate aplica un anestezic local pentru a minimiza disconfortul.
Ce ar trebui să fac dacă am menstruație în ziua programată pentru colposcopie?
Ideal ar fi să reprogramezi colposcopia pentru a evita sângerările abundente care pot afecta vizibilitatea medicului. Contactează clinica pentru a discuta cea mai bună opțiune.
Pot să fac colposcopie dacă sunt însărcinată?
Da, colposcopia este sigură în timpul sarcinii. Medicul va lua măsuri suplimentare pentru a asigura siguranța ta și a copilului.
Este normal să am dureri după colposcopie?
Este normal să simți un disconfort minor sau crampe similare cu cele menstruale după colposcopie. Dacă durerea este severă sau persistă mai multe zile, contactează medicul.