Atunci când se îmbolnăvesc, majoritatea copiilor își pierd și pofta de mâncare, iar acest fapt îi poate îngrijora pe părinți. Medicul terapeut de la Clinica Sante, Aurelia Avram, îi liniștește însă, afirmând că reducerea apetitului este un răspunsu natural al organismului, atunci când acesta luptă cu o infecție, cum ar fi o viroză sau o inflamație, și le recomandă părinților să pun accent pe consumul de lichide, pentru a evita deshidratarea.
Pierderea apetitului la copii în timpul bolii
Reducerea apetitului este adesea specifică pe perioada bolii, dar acest fapt nu ar trebui să-i sperie pe părinți, spune Aurelia Avram. „Când este bolnav, copilul trebuie să se odihnească cât mai mult. Dacă nu vrea să mănânce, părinții nu trebuie să insiste. În schimb, copilul trebuie să bea cât mai multe lichide, din diferite surse, cum ar fi apa plată, ceaiurile din plante, soluțiile cu electroliți, supele, bulionul, care este nutrivit, conține multe proteine, antioxidanți și ajută în reglarea de acid gastric. Evitați în schim sucurile, pentru că acestea conțin o cantitatea foarte mare de fructză, care pe moment vor provoca o explozie de energie, însă după aceasta copilul se va simți din nou rău”, menționează medicul terapeut.
Avertisment privind tratamentele naturiste
Administrarea tratamentelor naturiste, preparate în condiții casnice, le pot face copiilor mai mult rău decât bine, avertizează medicul. „Unii părinții le dau copiilor să bea lapte cu miere și usturoi, însă, în viroze nu se recomandă consumul de lapte, pentru că acesta este un produs proinflamator, care crește secreția de mucus și poate agrava simptomele. Evitați tot felul de mixturi, pentru că acestea pot face mai mult rău, pot crește aciditatea gastrică și astfel, pe lângă simptomele deja existente, se mai adaugă și altele”, atenționează specialista.
Importanța consumului de vitamine din alimente proaspete
Unii părinți cred că dacă în timpul bolii le vor oferi copiilor suplimente cu vitamine, aceștia se vor însănătoși mult mai rapid. Specialista vine însă cu o recomandare prețioasă. „Mereu le recomand pacienților să-și ia doza de vitamine din fructe și legume în stare proaspătă. Este important ca atunci când copilul suportă o viroză, să consume fructe și legume bogate în vitamina C, cum ar fi broccoli, ardeiul gras, pomușoarele, cătina – o sursă foarte bogată de vitamina C. Aceasta poate fi combinată cu mierea, care ajută foarte bine în viroze, având efect antiinflamator, antimicrobian, ajută la tratarea durerii de gât și a tusei. Sunt studii care arată că mierea poate fi mai eficientă decât siropurile antitusive, dar ne referim aici la tusea ușoară”, subliniază Aurelia Avram.
Alimentația corectă în cazul gastritei
În cazul unei afecțiuni mai specifice, cum este gastrita, alimentația echilibrată este, de asemenea, foarte importantă. „Infecția cu Helicobacter pylori este una dintre cele mai frecvente cauze ale gastritei. O alimentație corectă în cazul infecției cu Helicobacter pylori poate asigura eficacitatea tratamentului. Este important ca regimul alimentar să fie respectat cu strictețe. Mesele să fie zilnic la aceeași oră, divizate în 5-6 reprize, în loc de 3. Evitați snacksurile, limitați cantitatea de dulciuri pe care le consumă copilul. În gastrită mai este recomandat să se administreze alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul natural cu o cantitate redusă de grăsimi, varza murată, peștele gras, cum ar fi somonul, heringul, nucile, semințele, uleiul de măsline”, precizează medicul terapeut de la Clinica Sante, Aurelia Avram.
Întrebări frecvente
Cum pot ajuta copilul să se recupereze mai rapid în timpul unei viroze?
Oferiți-i multe lichide și lăsați-l să se odihnească. Oferiți-i alimente ușor digerabile și evitați sucurile și alimentele grele sau iritante.
Cum pot gestiona pierderea apetitului la copilul meu în timpul bolii?
Fiți răbdători și încurajați-l să consume lichide. Dacă apetitul nu revine după recuperare sau dacă copilul refuză complet mâncarea, consultați medicul.
Ce alimente sunt recomandate pentru a menține sănătatea sistemului imunitar al copilului?
Oferiți copilului o varietate de alimente bogate în vitamine și minerale, inclusiv fructe și legume proaspete.