Infecțiile Sexual Transmisibile: Ce trebuie să știi și cum să te protejezi

22 iul. 2024
Infecțiile Sexual Transmisibile: Ce trebuie să știi și cum să te protejezi

Infecțiile sexual transmisibile (IST) reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme cu care femeile se prezintă la cabinetul ginecologic, începând de la adolescente și încheind cu femeile aflate la menopauză, susține ginecologul de la Clinica Sante, Maria Melniciuc. Potrivit medicului, debutul sexual precoce, partenerii sexuali multipli și evitarea contracepției sunt factori care contribuie la această situație. Care sunt cele mai răspândite tipuri de IST, dar și ce complicații pot provoca acestea, aflați din articol.

Ce sunt Infecțiile Sexual Transmisibile?

IST sunt infecții care se răspândesc în principal prin contact sexual. Acestea sunt cauzate de bacterii, virusuri, paraziți sau fungi și pot afecta atât bărbații, cât și femeile, de toate vârstele.

10 Cele mai Răspândite IST:

  • Chlamydia: Este cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis și poate afecta atât organele genitale, cât și ochii (conjunctivită) sau gâtul. Deseori boala poate decurge asimptomatic, dar poate provoca secreții anormale, dureri pelviene și disconfort la urinare.
  • Gonoreea: Provocată de bacteria Neisseria gonorrhoeae, afectează organele genitale, rectul și gâtul. Fără tratament, poate duce la complicații severe, cum ar fi infertilitatea. Se manifestă prin secreții anormale, dureri la urinare, dureri pelviene și uneori simptome rectale sau gât.
  • Sifilis: Infecție cauzată de bacteria Treponema pallidum, care evoluează în patru stadii. La început se manifestă prin leziuni indolore, urmate de erupții cutanate, simptome sistemice și, în cazuri avansate, afectarea organelor interne.
  • Virusul Papiloma Uman (HPV): Este responsabil pentru majoritatea cazurilor de veruci genitale și poate duce la cancer de col uterin și alte tipuri de cancer.
  • Herpesul Genital: Cauzat de virusurile Herpes simplex tip 1 (HSV-1) și tip 2 (HSV-2), provoacă leziuni dureroase la nivelul organelor genitale și altor părți ale corpului.
  • HIV/SIDA: Virusul imunodeficienței umane (HIV) atacă sistemul imunitar, ducând la sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) dacă nu este tratat corespunzător.
  • Trichomoniaza: Infecție cauzată de parazitul Trichomonas vaginalis, care poate provoca simptome cum ar fi secreții vaginale anormale, miros neplăcut, disconfort la urinare și în timpul actului sexual.
  • Hepatita B: Un virus care afectează ficatul și poate fi transmis prin contact sexual, sânge contaminat sau de la mamă la copil în timpul nașterii. Simptomele specifice sunt oboseală, icter, dureri abdominale și, în cazuri cronice, leziuni hepatice și cancer hepatic.
  • Molluscum Contagiosum: Provocat de virusul Molluscum contagiosum. Simptome: Leziuni mici, perlate, și noduli pe piele.
  • Candidoza Genitală: Infecție provocată de fungi din genul Candida, cel mai frecvent Candida albicans, care poate afecta atât organele genitale, cât și alte părți ale corpului, cauzând mâncărimi și secreții anormale, adesea de consistență brânzoasă.

Importanța Consultului Medical

Importanța Consultului Medical

Medicul ginecolog, Maria Melniciuc, afirmă că IST reprezintă cea mai frecventă problemă cu care pacientele se adresează la ea la consultație, de la adolescente, până la femeile aflate la menopauză tardivă. „Acest fapt se explică prin debutul sexual precoce și partenerii sexuali multipli. Cu toate că avem pe piață o mulțime de metode de contracepție, pacientele nu le prea folosesc. Tinerele ar trebui să cunoască că atât în Chișinău, cât și în toată țara, există centre de tineret în cadrul cărora se oferă gratis diverse metode de contracepție. Cea mai sigură metodă de contracepție împotriva infecțiilor sexul transmisibile este prezervativul”, menționează ginecologul.

De cele mai multe ori, IST provoacă un disconfort semnificativ. De aceea, este recomandat să consultați medicul ginecolog imediat ce observați orice tip de disconfort pentru a primi un diagnostic și tratament adecvat. „Secrețiile vaginale fiziologice trebuie să fie albe ca laptele, uneori gelatinoase, cu miros acru. Dacă secrețiile își schimbă aspectul, mirosul, apare prurit, usturime în timpul actului sexual sau în timpul urinării este necesar să vă adresați medicului ginecolog pentru colectarea testelor ce vor determina tipul infecției și pentru tratamentul cuvenit”, precizează Maria Melniciuc.

Complicații și Riscuri

Medicul ginecolog susține că, dacă nu sunt tratate corespunzător, IST pot avea consecințe serioase asupra sănătății, inclusiv infertilitate. „Dacă nu sunt tratate la timp, infecțiile sexual transmisibile pot deveni cronice. Odată ce devin cronice, acestea se supun foarte greu tratamentului. O altă complicație răspândită cauzată de IST o reprezintă infertilitatea, problemă cu care se confruntă foarte multe cupluri în zilele noastre. Este important să rețineți că, cu cât mai rapid o să vă adresați la medic, cu atât mai ușor veți trata orice infecție”, afirmă medicul ginecolog.

În plus, IST pot provoca complicații grave în timpul sarcinii, afectând atât mama, cât și copilul. Aceste complicații pot include naștere prematură, greutate mică la naștere, infecții neonatale, și probleme de dezvoltare. Este esențial ca femeile însărcinate să fie testate și tratate corespunzător pentru a preveni aceste riscuri.

Complicații și Riscuri infecțiilor sexual transmisibile

Investigații Disponibile la Clinica Sante Moldova

Pentru a asigura diagnosticarea și tratamentul corespunzător al infecțiilor sexual transmisibile, este important să aveți acces la servicii medicale de calitate. Centrele Medical Clinica Sante Moldova pun la dispoziția pacienților o gamă largă de investigații de laborator în acest sens, inclusiv Pachetul complet pentru analizele infecțiilor urogenitale (PCR), ce conține un șir de teste calitative pentru identificarea diferiților agenți patogeni care pot afecta sistemul urogenital și alte organe.

Întrebări frecvente

Cum pot să știu dacă am o infecție sexual transmisibilă?

Multe IST nu prezintă simptome evidente la început. Simptomele pot include secreții anormale, dureri la urinare, erupții cutanate, mâncărimi sau leziuni genitale. Este important să faceți teste regulate dacă sunteți activ sexual.

Cât de des ar trebui să mă testez pentru IST?

Frecvența testării depinde de stilul de viață și comportamentele sexuale. Persoanele active sexual ar trebui să se testeze cel puțin o dată pe an, sau mai des dacă au parteneri sexuali multipli sau prezintă simptome.

Ce ar trebui să fac dacă testul meu este pozitiv pentru o IST?

Dacă testul este pozitiv, urmați recomandările medicului pentru tratament. Informați-vă partenerii sexuali actuali și recenți, astfel încât și ei să poată fi testați și tratați dacă este necesar.

Cum pot preveni infecțiile sexual transmisibile?

Utilizarea prezervativelor în mod corect la fiecare act sexual, limitarea numărului de parteneri sexuali și testarea regulată pentru IST sunt metode eficiente de prevenire. Vaccinarea împotriva HPV și Hepatita B poate oferi protecție suplimentară.

Pot să transmit o IST chiar dacă nu am simptome?

Da, este posibil să transmiteți o IST chiar și atunci când nu prezentați simptome. Mulți oameni nu știu că sunt infectați și pot răspândi infecția involuntar.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%