Primul Trimestru de Sarcină: Sfaturi medicale și analize importante

29 iul. 2024
Primul Trimestru de Sarcină: Sfaturi medicale și analize importante

Primul trimestru de sarcină este cea mai emoționantă perioadă din viața oricărei femei. În timp ce gravida abia se obișnuiește cu gândul că în curând va deveni mămică, corpul ei muncește intens la crearea unei noi vieți. Ce simptome experimentează o femeie în primul trimestru de sarcină, în ce cazuri gravida trebuie să solicite asistență medicală de urgență, dar și care sunt cele mai importante analizele pe care trebuie să le facă la această etapă, aflați de la Dorina Iutiș, medic ginecolog la Clinica Sante.

Simptome primului trimestru de sarcină: Când să soliciți ajutor medical

Simptome primului trimestru de sarcină: Când să soliciți ajutor medical

Odată ce rămâne însărcinată, femeia experimentează o varietate de simptome și senzații, datorate schimbărilor hormonale și fizice care au loc în corpul ei. „Primul simptom pe care îl percep femeile este amenoreea, adică lipsa menstruației, ulterior apar simptomele specifice toxicozei. Unele femei mai pot avea și hipersalivație, scăderea tensiunii și somnolență”, menționează medicul ginecolog.

Toxicoza, cunoscută și sub numele de grețuri matinale sau grețuri de sarcină, poate varia în intensitate de la ușoară la severă. În cazurile severe de toxicoză, gravida trebuie să solicite neapărat asistență medicală. „În cazul în care gravida vomită chiar și de la apă, scade în greutate, pe parcursul unei zile întregi vomită continuu și nu poate să mănânce nimic, trebuie să se adreseze fie la cabinetul ginecologic, fie la urgență pentru perfuzii speciale care vor menține atât gravida, cât și fătul în stare satisfăcătoare”, afirmă Dorina Iutiș.

Analizele necesare în primul trimestru

La această etapă, este foarte important ca gravida să acorde o atenție maximă sănătății sale. „Primul trimestru este cel în care se formează organele și sistemele de organe, de aceea, gravida trebuie să aibă mare grijă de sănătatea sa. Este preferabil să evite colectivitățile, ca să nu ia vreo viroză. De asemenea, e de dorit să evite situațiile stresante”, susține ginecologul.

În plus, în primul trimestru de sarcină gravida trebuie să efectueze un șir de analize esențiale pentru monitorizarea sănătății sale și a fătului. „Întâi de toate se efectuează analiza generală de sânge cu VSH, analiza generală de urină și urocultura, frotiul vaginal, testele la hepatite, HIV/SIDA, TSH, infecțiile TORCH, glucoza și testul de toleranță la glucoză. Ulterior, este indicat să se facă și analiza care măsoară nivelul de vitamina D și feritina”, precizează Dorina Iutiș.

Analizele necesare în primul trimestru

Dieta și suplimentele: Ce să mănânci și ce să eviți

Dieta și suplimentele: Ce să mănânci și ce să eviți

Un alt aspect important de care trebuie să țină cont viitoarea mămică, încă din primul trimestru de sarcină, este alimentația. „Gravida trebuie să aibă o dietă cât mai diversificată, bogată în legume și fructe. Este recomandat să excludă consumul de pește crud, carnea care nu este prelucrată suficient termic, maioneza, ouăle de care nu este sigură că sunt proaspete”, atenționează medicul.

În plus, pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului și menținerea sănătății mamei pe tot parcursul sarcinii, gravida poate lua și anumite suplimente. „Copilașii au nevoie primordial de omega 3, vitamina E, iod și vitamina D”, precizează ginecologul.

Complicații în primul trimestru de sarcină

Primul trimestru de sarcină este considerat cel mai sensibil deoarece este asociat cu diverse complicații. „Cel mai frecvent risc pentru o femeie însărcinată este riscul de avort spontan. De aceea, gravida trebuie să fie atentă la orice simptom nou și să nu treacă cu vederea următoarele semne: eliminările cu sânge sau maronii, febra înaltă, durerile în partea de jos a abdomenului”, menționează medicul ginecolog, Dorina Iutiș.

Monitorizarea atentă și intervenția rapidă pot preveni complicațiile și asigura o sarcină sănătoasă.

Întrebări frecvente

Cum pot face față grețurilor și vărsăturilor din primul trimestru?

Se recomandă consumul de mese mici și frecvente, evitarea mirosurilor puternice, încercarea de a mânca alimente ușor digerabile și consumul de lichide pentru a preveni deshidratarea.

Cum pot gestiona oboseala din primul trimestru de sarcină?

Odihna adecvată și un program de somn regulat sunt esențiale. Împărțirea sarcinilor și acceptarea ajutorului din partea partenerului sau familiei pot ajuta la menținerea energiei.

Ce activități fizice sunt sigure în timpul primului trimestru?

În timpul primului trimestru de sarcină, este recomandat să alegi activități fizice sigure și adaptate, precum mersul pe jos, înotul sau yoga prenatală, pentru a menține sănătatea și buna dispoziție, evitând eforturile intense sau activitățile care pun presiune excesivă asupra corpului.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%