Viața sexuală la adolescenți este un subiect delicat, dar și foarte important. Potrivit ginecologului Dorina Iutiș, de la Clinica Sante Chișinău, o viață sexuală dezorganizată la adolescenți poate duce la consecințe grave, cum ar fi sarcini nedorite și infecții cu transmitere sexuală (ITS), care pot provoca complicații pe termen lung, inclusiv infertilitate. În acest articol vom explora importanța educației sexuale, momentul potrivit pentru prima vizită la ginecolog și semnalele de alarmă care impun intervenția medicală urgentă.
Adolescența este o perioadă de explorare și descoperire, inclusiv în ceea ce privește viața sexuală. Însă, o viață sexuală dezorganizată poate avea și multe urmări nedorite. „Viață sexuală dezorganizată la adolescenți poate să ducă fie la o sarcină nedorită pe la vârsta de 12-13 ani și mai mult, fie la riscul crescut de infecții sexual transmisibile, care pe lângă faptul că se tratează cu greu, mai pot să ducă și la infertilitate, problemă cu care în prezent se confruntă aproximativ fiecare a patra familie. Se întâmplă frecvent ca atunci când un cuplu are probleme de fertilitate, să privim în trecut și să descoperim că e din cauza unor infecțiile sexual transmisibile care nu au fost tratate, fie au fost tratate incorect”, afirmă medicul ginecolog.
Importanța educației sexuale timpurii
Pentru a preveni aceste riscuri, ginecologul Dorina Iutiș le recomandă părinților să le vorbească copiilor despre schimbările ce se produc în corpul lor, pe măsură ce aceștia cresc. „Educația sexuală trebuie să decurgă în pas cu schimbările care au loc în organismul copilului. Încă de la vârsta de 3-5 ani începem să le explicăm copiilor, pe înțelesul lor, ce înseamnă organul genital, îi învățăm că acesta trebuie să fie acoperit. Ulterior, pe la vârsta de 8-9 ani le explicăm fetițelor de ce cresc sânii, ce înseamnă menstruație, cum trebuie să se pregătească pentru aceasta. Apoi copiii încep singuri să pună întrebări, acesta fiind momentul când putem să le explicăm ce înseamnă un act sexual, ce înseamnă infecții sexual transmisibile”, menționează Dorina Iutiș.
În cazul în care părinții sunt reticenți sau nu se simt pregătiți să abordeze aceste subiecte, adolescenții se pot adresa la medic sau la centrele de tineret, unde vor primi tot suportul necesar. „Mereu le zic mămicilor că dacă nu au suficient curaj sau cunoștințe ca să vorbească cu fetițele pe astfel de teme, se pot adresa la medicul ginecolog. În prezent există centre de tineret, care se află în cadrul policlinicilor de sector, unde adolescenții pot profita de consultația gratuită a ginecologului, a psihologului, a terapeutului. De asemenea, în cadrul acestor centre se pot informa și cu privire la metodele disponibile de contracepție. Acum sunt foarte multe oportunități, misiunea noastră este doar să-i direcționăm corect”, precizează doctorul.
Prima vizită la ginecolog
Prima vizită la ginecolog este un alt moment important în viața unei adolescente, marcând debutul unei noi etape în gestionarea sănătății reproductive. Dorina Iutiș explică când ar fi bine să aibă loc aceasta. „Este de dorit ca prima vizită la ginecolog să aibă loc atunci când vine prima menstruație. Ginecologul va explica cum trebuie să decurgă un ciclu menstrual, cât durează, care este cantitatea de sângerare, cum se pun absorbantele, care sunt regulile de igienă în aceste zile, trebuie sau nu să fie dureros. Atunci când adolescenta cunoaște toate aceste lucruri, ea va ști cum să-și dea seama când ceva este în neregulă”, afirmă ginecologul.
De asemenea, adolescenții care se pregătesc să înceapă viața sexuală ar trebui să consulte un medic pentru a primi sfaturi despre metodele de contracepție și protecție împotriva ITS. „Este binevenit ca adolescenții să consulte medicul și atunci când se gândesc să înceapă viața sexuală, ca să se pregătească corespunzător. Medicul le va explica ce metode de contracepție există și care li s-ar potrivi. Nu mereu primul contact sexul este cu un partener cu care persoana va avea o relație de lungă durată. Astfel, medicul vă poate sfătui să utilizați prezervative, care să vă protejeze de infecțiile sexual transmisibile sau să luați contraceptive oral combinate, în cazul în care aveți un partener de lungă durată”, explică doctorul.
Semnale de alarmă
Adolescenții care au început deja viața sexuală, iar după o perioadă au început să observe simptome neobișnuite sau alarmante, trebuie să solicite imediat consultul medical.
„Atunci când apar eliminări care nu sunt în limitele normei, care sunt abundente, au miros neplăcut, atunci când își schimbă culoare spre galben, verzui, sur, devin spumoase, atunci când apar dureri, fie în timpul menstruație, fie după, care nu erau anterior, când apar dureri în timpul contactului sexual, când apar sângerări între menstruații, trebuie să apelați imediat la medic și să faceți investigațiile necesare. Asta deoarece infecțiile sexual transmisibile au tendința să se cronicizeze și să se extindă de la vagin spre colul uterin, ajungând să provoace fie endometrită în interiorul uterului, la nivel de endometru, fie mai sus, în trompele uterine, provocând impermeabilitatea acestora. Ulterior când îți dorești copii, ovarele produc ovule, endometrul este bine, spermograma este în regulă, dar ceva nu merge un an, doi, trei, iar când verifici trompele, descoperi că acestea sunt afectate”, menționează ginecologul Dorina Iutiș.
Întrebări frecvente
Care sunt riscurile vieții sexuale în adolescență?
Adolescenții se confruntă cu riscul de sarcini nedorite, infecții cu transmitere sexuală (ITS), precum și complicații pe termen lung, inclusiv infertilitate.
Care sunt cele mai comune infecții cu transmitere sexuală?
Chlamydia, gonoreea, sifilisul, herpesul genital și HPV-ul (virusul papiloma uman) sunt câteva dintre ITS-urile comune întâlnite la adolescenți.
Ce simptome pot indica probleme de sănătate sexuală la un adolescent?
Simptomele precum dureri abdominale, usturime la urinare, scurgeri vaginale anormale sau sângerări neregulate pot indica prezența unei ITS sau a altor probleme de sănătate sexuală.
Ce trebuie să faci în cazul problemelor sexuale?
Este important să soliciți imediat consultul medical pentru a primi diagnostic și tratament adecvat, întrucât unele infecții sau probleme de sănătate sexuală pot provoca complicații grave dacă nu sunt tratate la timp.