Top 5 boli de vară la copii

10 iun. 2024
Top 5 boli de vară la copii

Vara este cel mai așteptat anotimp de către copii, fiind perioada în care aceștia se bucură de vremea caldă, de vacanță și petrec mai mult timp în aer liber, fie la locurile de joacă, fie în tabere sau piscine. Cu toate acestea, sezonul cald aduce cu sine și un risc crescut de apariție a anumitor boli infecțioase. Medicul pediatru Iurie Petriciuc de la Clinica Sante Ungheni enumeră care sunt cele mai frecvente boli cu care se confruntă copiii în această perioadă și atenționează părinții să fie vigilenți la riscurile asociate sezonului cald.

„Pe timp de vară, cel mai frecvent la cabinet ajung copii cu boli diareice acute, așa ca dizenteria, salmoneloza, gastroenterocolita acută. Acestea decurg cu simptome ca vomă, diaree și febră”, susține medicul pediatru.

Temperaturile ridicate: un mediu propice pentru infecții

Bolile diareice acute sunt mai des întâlnite pe timp de vară din cauza mai multor factori care favorizează răspândirea agenților patogeni, cum ar fi:

Temperaturile ridicate: un mediu propice pentru infecții
  • Temperaturile ridicate: Creșterea temperaturilor în timpul verii favorizează multiplicarea bacteriilor în alimente și apă. Alimentele lăsate la temperatura camerei pentru perioade lungi devin un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor patogene, așa ca: Salmonella, Shigella (cauza dizenteriei), Escherichia coli, Campylobacter.
  • Igiena precară: Spălarea necorespunzătoare a mâinilor după utilizarea toaletei sau înainte de prepararea mâncării și consumul de alimente preparate de persoane care nu respectă regulile de igienă.
  • Consum de alimente și băuturi din surse nesigure: În timpul verii, consumul de alimente și băuturi de la vânzători ambulanți poate crește riscul de infecție. Fructele și legumele spălate cu apă contaminată sau preparatele care nu sunt suficient gătite.

Pentru a proteja sănătatea noastră și a copiilor în sezonul cald, este important să adoptăm măsuri riguroase de igienă și să fim atenți la sursele de alimente și apă pe care le consumăm.

Bolile contagioase, în lista amenințărilor sezonului cald

Potrivit pediatrului Iurie Petriciuc, pe lângă bolile diareice acute, pe timpul verii sunt foarte frecvente și cazurile de boli contagioase în rândul copiilor. „Avem și multe cazuri de rujeolă, varicelă, boala gură-mână-picior. Rujeola, de exemplu, afectează mai mult copiii mici, de vârstă preșcolară. Boala decurge cu erupții hemoragice, cu febră înaltă. Părinții trebuie să se adreseze neapărat la medic încă de la primele semne, deoarece boala poate cauza complicații foarte grave, cum ar fi pneumonia sau meningită seroasă”, atenționează medicul pediatru.

Și boala gură-mână-picior, din familia enterovirusurilor, se răspândește mai ușor în lunile calde. Asta deoarece în timpul verii, copiii petrec mai mult timp în grupuri mari, cum ar fi tabere de vară, locuri de joacă, piscine și evenimente comunitare, acestea fiind medii propice pentru răspândirea infecțiilor virale.

„Boala gură-mână-picior ne-a dat mari bătăi de cap vara trecută, afectând foarte mulți copii. Deși este o afecțiune mai simplă, în comparație cu rubeola și rujeola, poate, de asemenea, să provoace complicații nedorite. Poate să afecteze tractul digestiv, cauzând vomă și diaree sau poate cauza complicații la nivelul sistemului respirator, cum ar fi pneumonie. De obicei, în cazul bolii bolii gură-mână-picior erupțiile apar inițial în cavitatea bucală, apoi se extind pe buze, față, iar ulterior erupțiile apar și în palme și tălpi. Odată ce observă aceste simptome, părinții trebuie să se adreseze neapărat medicului, pentru prevenirea stărilor mai grave”, menționează Iurie Petriciuc.

Bolile contagioase, în lista amenințărilor sezonului cald

Varicela poate avea, de asemenea, un vârf de incidență pe timp de vară, afirmă medicul. Chiar dacă este o boală a copilăriei și este suportată de către copii relativ ușor, Iurie Petriciuc îndeamnă părinții să se adreseze totuși la doctor, pentru monitorizarea stării copilului și prevenirea complicațiilor. „Am întâlnit cazuri când părinții nu s-au adresat imediat la medic, crezând că o să se descurce singuri la domiciliu, însă într-un final copilul a făcut pneumonie. În cazurile de acest fel pneumonia decurge într-o formă mult mai gravă, iar copilul ajunge la spital, pentru că pneumonia este provocată atât de virus, cât și de bacterii”, afirmă pediatrul.

Impactul insolației și deshidratării asupra sănătății copiilor

Impactul insolației și deshidratării asupra sănătății copiilor

Din cauza temperaturilor caniculare din timpul verii, copii mai sunt predispuși și riscului de a face insolație sau deshidratare. Insolația apare din cauza expunerii prelungite la soare, provocând simptome precum febră, greață, vărsături, dureri de cap și stare de confuzie. Iar deshidratarea poate surveni din cauza pierderii excesive de lichide prin transpirație, mai ales dacă nu se consumă suficiente lichide pentru a compensa pierderile.

Pentru prevenirea riscurilor legate de insolație și deshidratare, respectați câteva reguli simple:

  • Evitați expunerea la soare în timpul orelor de vârf, când radiațiile UV sunt cele mai puternice (între orele 10:00-16:00).
  • Când vă aflați în afara casei, asigurați-vă că copiii se odihnesc în zone umbrite și folosiți umbrele sau corturi de soare pentru a crea spații de refugiu.
  • Asigurați-vă că copiii beau suficiente lichide pe tot parcursul zilei, în special apă, pentru a compensa pierderile de lichide prin transpirație. Evitați băuturile zaharoase sau cu cofeină, deoarece acestea pot agrava deshidratarea.

Întrebări frecvente

Ce să faci daca copilul are simptome a unei boli diareice acute?

Părinții ar trebui să consulte imediat un medic pentru evaluare și tratament adecvat, să asigure hidratare corespunzătoare și să respecte măsuri de igienă riguroase pentru a preveni răspândirea infecției.

Cum putem preveni apariția bolilor contagioase în timpul verii?

Părinții pot preveni apariția bolilor contagioase în timpul verii prin respectarea unor măsuri de igienă riguroase, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, în special după folosirea toaletei sau înainte de mese, evitarea contactului cu persoanele bolnave, promovarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, asigurându-se că alimentele sunt gătite și păstrate în condiții igienice, și vaccinarea copiilor conform recomandărilor medicului pediatru. De asemenea, este important să se evite aglomerațiile și să se limiteze expunerea copiilor la factorii de risc, cum ar fi locurile aglomerate sau persoanele cu simptome de boală.

Care este primul ajutor în caz de insolație?

Mutarea copilului într-un loc răcoros și umbrit, oferirea de apă sau lichide pentru hidratare, îndepărtarea hainelor în exces pentru a facilita răcirea corpului și aplicarea de comprese umede pe piele pentru a reduce temperatura corporală. Este esențial să se solicite asistență medicală de urgență în cazul în care simptomele persistă sau se înrăutățesc.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%