Cauza tusei la copii

4 apr. 2021
Investigatii tuse copii

Tusea la copii este simptomul care îi panichează pe părinți. Doar un medic specialist și analizele de laborator pot determina cauza acesteia. Infecția respiratorie este una din cele mai frecvente motive ale tusei la copii în special în sezonul rece al anului. Un părinte conștiincios trebuie să înțeleagă că doar rezultatele analizelor de laborator și anume a exudatului nazal și exudatului faringian ne poate arăta ce medicamente pot fi administrate: antivirale (atunci când este vorba de o infecție virală) sau antibiotice (atinci când este vorba de o infecție bacteriană).

Psihologul Aurelia Balan, împreună cu fiul Veniamin a mers la Clinica Sante pentru a da testul care face diferența dintre o infecție virală și una bacteriană.

Aurelia Bălan, psiholog, mamă a trei copii

„Avenir, în acest sezon a fost campion la tot ce înseamnă angine, faringite, laringite. Mizăm pe faptul că copilul dezvoltă imunitatea într-o colectivitate, că își crește rezistența organismului. Dar atunci când aceste stări sunt frecvente și la noi în ultimele 2 luni s-au repetat de vreo cinci ori. Este important să vedem ce agenți patogeni se ascund în năsucul și gâtișorul copilului, ca să știm să administrăm un tratament absolut definitiv”

Ce este exudatul nazo-faringian și cum se colectează corect ne vorbește asistenta șefă din cadrul Clinica Sante.

Tatiana Cotos, asistentă medicală

TATIANA COTOS, asistentă medicală, Clinica Sante

Exudatul nazo-faringian este o analiză bacteorologică pentru identificarea infecțiilor bacteriene și fungice. În cazul în care se depistează, automat se face antibioticograma. Prelevarea probelor pentru exudatul faringian și nazal este o procedură absolut nedureroasă. În cazul exudatului nazal, cu un tamponaș de vată steril se șterge bine năsucul. În cazul exudatului faringian – se șterge gâtișorul. Dacă se provoacă reflexul de vomă, i se lămurește copilașului că mai e încă un pic și ștergem bine faringele, amigdalele, locurile suspecte și asta e toată procedura”.

Analizele exudatului nazo-faringian colectate sunt lucrate în laboratorul Clinica Sante de o echipă de specialiști la echipamente performante. Medicul microbiolog Elena Ursu susține că aceste analize trebuie efectuate inclusiv în cazul intrarii copiilor în colectivitate.

Elena Ursu, medic microbiolog

ELENA URSU medic microbiolog, Clinica Sante

”Aceste analize microbiologice se recomandă la intrarea copiilor în colectivități, creșe, grădinițe, școală și a adulților la un nou loc de muncă. Cu tamponul recoltat de la pacient din faringe se însemânțează pe mediul de cultură. Se incubează la 37 de grade timp de 24 de ore. A doua zi se citesc cutiile crescute de către microbiolog. Se identifică agentul patogen și se face antibioticograma”.

Antibiograma este o listă de preparate antibiotice la care agentul patogen fie are rezistență, fie este sensibil. Importanța acesteia constă că în funcție de sensibilitatea bacteriei la antibiotic se stabilește tratamentul. În lipsa unei antibiograme medicul ar putea să vă recomande un antibiotic la care bacteria care provoacă tusea la copil să fie rezistentă și prin urmare tratamentul nu va avea efect decât negativ.

O importanță deosebită o are și pregătirea pacientului pentru prelevarea exudatului nazo-faringian.

TATIANA COTOS, asistentă medicală, Clinica Sante

„Exudatul faringian se face dimineața pe nemâncate, până la periatul dinților. Șapte zile după tratamentul cu antibiotice minimum. În cazul exudatului nazal, la fel… până la începerea tratamentului cu antibiotice sau cel puțin șapte zile după întruperea tratamentului. Înainte de recoltare nu se administrează picături nazale, nu se face igiena nasului.”

Afecțiunile acute sau cronice cum sunt sinuzitele, laringitele, faringitele, amigdalitele etc. nu pot fi tratate corespunzător dacă nu este făcut exudatul nazo-faringian pentru a depista cauza afecțiunii. Doar dacă este vorba de o infecție bacteriană se administrează antibiotice.

Testul poate fi făcut în toate Centrele Clinica Sante.

Linia verde Clinica Sante: 022 66 72 66/078 11 99 55Vă mulțumim că alegeți Clinica Sante!

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%