Ce analize sunt necesare pentru a depista o alergie?

4 mai 2022
consultatie la alergolog in Moldova

Viața persoanelor alergice este cu adevărat una dificilă. Aceasta implică tratamente regulate și vizite la medic alergolog de fiecare dată când apar semne de disconfort sau simptome ale unui viitor acces. Pentru depistarea riscului acutizării procesului alergic, inclusiv până la șocul anafilactic, este recomandat cel mai performant test în domeniul alergiilor -testul ALEX (Test pentru detecția cantitativă IgE specifice alergii (Alllergy Explorer).

Conform statisticilor, în lume, se nasc din ce în ce mai mulți copii cu predispoziție la diferite tipuri de alergii alimentare sau nealimentare. Cum depistezi o astfel de problemă? Ce analize la alergie trebuie să treci pentru a primi un diagnostic complet și eficient? Află din rândurile ce urmează.

Când trebuie să dau analize la alergie?

Similar altor maladii și boli, alergiile sunt depistate preponderent atunci când apar simptomele de bază. Din start, se prescriu analize necesare:

  • Pacienților care au reacții alergice instantanee, cum ar fi dacă ating un anume tip de flori sau mănâncă nuci. Această categorie de pacienți sunt cei care trec prin forme relativ mai complexe de alergie și trebuie monitorizați constant, cu vizite regulate la medic;
  • Persoanelor care au avut deja o tentativă eșuată de tratament, de exemplu al rinitei, dermatitei sau bronșitei. Aceștia au nevoie de investigații repetate, deoarece sunt excluse alte posibile cauze ale îmbolnăvirii;
  • Persoanelor cu predispoziții genetice la alergii. Dacă părinții sunt ambii în categorii de risc cu privire la alergii, atunci există o mare probabilitate că cei mici vor moșteni și ei această problemă de sănătate. De aceea, o consultație la alergolog este vitală pentru bebeluși încă din primele luni de viață.

Ce tipuri de analize sunt necesare?

Dacă e să ne referim strict la ce analize trebuie colectate de la un pacient, atunci iată ordinea lor:

  • Analiza generală de sânge – este primul pas spre a vedea care sunt modificările exprese la nivel celular ce determină apariția unei reacții alergice;
  • Testul de sânge pentru imunoglobulina E – IgE seric
  • Testul de sânge pentru imunoglobulina G;
  • Paneluri de teste cu alergenii grupați în funcție de tip : alimentari, inhalatori sau combinația dintre cei mai întâlniți alergeni alimentari și inhalatori. 

Una dintre cele mai relevante analize este testul ALEX. Acesta este un test de ultimă generație, utilizând tehnologia multiplex. Grație acestui tip de analiză medicală pot fi depistate circa 99% dintre substanțele alergene care pot afecta o persoană. Practic, dacă e să ne axăm pe cifre, este cel mai exact tip de analiză la alergeni, care poate fi făcut în orice centru Clinica Sante, fără programare, în orice parte a zilei deoarece nu necesită o pregătire specială. De menționat ca testul ALEX poate fi făcut chiar dacă luați tratament antialergic. 

Testul se colectează cu minim 3 ore de la ultima masă pe care ați servit-o și poate deschide un tablou destul de amplu asupra problemei, ceea ce îl ajută pe medicul alergolog să aplice tratamentul corespunzător.

Ține alergiile sub control, iar Clinica Sante îți este cel mai bun partener în acest scop prin oferirea consultațiilor la cei mai Buni medici alergologi și teste de laborator pentru depistarea proceselor alergice la cele mai BUNE prețuri!

Nu ezita să ne contactezi pentru detalii: 022 667266 / 078 667266 

Clinica SANTE – Un plus pentru sănătate!

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE