Ce este glicemia și ce ar trebui să știi despre nivelul zahărului din sânge?

15 apr. 2022
analiza glicemie

Cred că ai auzit măcar o dată despre glicemie, despre diabet sau mărirea „zahărului în sânge”, ultima formulare fiind mai populară, mai obișnuită pentru comunicarea noastră. Pentru început ținem să te informăm că la moment peste 415 milioane de persoane de pe globul pământesc suferă de unul dintre tipurile de diabet, ceea ce prezintă o cifră enormă. De ce este important să dai analiza sângelui pentru a determina nivelul de glicemie, află în rândurile următoare.

Ce este analiza de sânge a indicelui glicemic

Glicemia sau zahărul în sânge poate fi în limitele normalului, în creștere dacă e vorba de o hiperglicemie sau în scădere dacă ne referim la o hipoglicemie. Pentru a determina nivelul glicemiei, Organizația Mondială a Sănătății recomandă trei metode:

  • Glicemia măsurată dimineața, pe nemâncate, după minim 8 ore de somn.
  • Glicemia monitorizată la diferite ore ale zilei.
  • Glicemia recoltată în contextul testării la toleranță la glucoză, atunci când pacientul administrează 75 de grame glucoză pulbere, iar pe parcursul a două ore i se iau indicii.

Conform recomandărilor și studiilor efectuate până în prezent de OMS, ținând seama de natura noastră, normele sunt următoarele:

  • Glicemia bazală – 4.1 – 5.9 mmoli/l;
  • Glicemia la testul de toleranță (în două ore) – valorile mai mici de 7.8 mmoli/l.

Ce determină această analiză de sânge?

În primul rând, acest tip de analize medicale determină tipul de diabet pe care îl are pacientul, ca metodă de control după vizita la medic. Există următoarele tipuri de diabet, conform clasificărilor oficiale:

  • Prediabet – perioada de viață premergătoare bolii diabetului zaharat, starea de predispoziție, este adesea diagnosticată retrospectiv. Indicii glicemiei la această stare sunt: glicemia măsurată dimineața: 5.6 si 6.9 mmol/l; glicemia la testul de toleranță cu valori cuprinse intre 7.8 si 11.0 mmol/l;
  • Diabet zaharat tip 2 – este tipul de diabet zaharat non-dependent de insulină sau supranumit diabetul adultului. Aici normele pot varia: glicemia măsurată dimineața >7.0 mmol/l; glicemia la 2 ore în test > 11.1 mmol/l; o glicemie luată la orice altă oră > 11.1 mmol/l;
  • Diabetul zaharat gestațional sau în sarcină – este o afecțiune în care o femeie fără diabet dezvoltă un nivel ridicat de zahăr din sânge în trimestrul ll sau lll de sarcina . Diabetul gestațional are ca rezultat, în general, puține simptome; cu toate acestea, crește riscul de preeclampsie, depresie și necesitatea unei operații cezariene.

Dă acum analiza la glicemie și programează-te la unul din medicii endocrinologi din cadrul CLINICII SANTE. Acest lucru nu doar te poate salva de probleme de sănătate, ci și de repercusiunile unui diabet care nu a fost monitorizat corespunzător. Alege să mergi în Centrele Medicale CLINICA SANTE Moldova și vei primi rezultatele în timp util pentru un tratament corect.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE