Ce tipuri de acnee există și care este tratamentul potrivit

9 mart. 2022
tratament acnee

Fiecare dintre noi se ciocnește la un moment dat de problema apariției acneei. Suntem norocoși dacă aceasta dispare la fel de inopinat precum apare însă, din păcate, nu se întâmplă mereu așa. Apariția acesteia poate indica o problemă severă. De aceea, cel mai util lucru pe care îl poți face pentru tenul tău este să te programezi cât mai curând la o consultație dermatologică.

Afecțiunea pe termen lung, numită acnee, este caracterizată prin inflamații apărute la nivelul pielii ce pot avea forma unor puncte albe, negre sau roșii, fiind atât la suprafața pielii cât și la adâncime, cele din urmă fiind mai greu de tratat.

Deși este o afecțiune la nivelul tenului, aceasta depășește estetica și influențează negativ starea psihologică și psihosocială a pacientului. Pentru a avea o piele sănătoasă și o stare de bine este important să înțelegem ce tip de acnee are pacientul, iar în funcție de cauza apariției acesteia dermatologul va indica tratamentul potrivit.

Tipuri de acnee și cum se manifestă

Persoanele afectate de acnee pot fi atât adolescenții cât și adulții, în mod special femeile în perioada menstruală. Aceasta poate fi de mai multe tipuri și forme: acnee juvenilă, acnee hormonală, acnee vulgară, acnee rozacee sau acnee chistică.

  • Acnee juvenilă – una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice. Apare în perioada de pubertate, la majoritatea adolescenților, cauzându-le deseori acestora mari probleme de încredere în sine.
  • Acnee hormonală – apare din cauza unui dezechilibru hormonal și poate fi extrem de frustrantă. Femeile sunt cele mai afectate, trezindu-se deseori cu erupții pe ten în perioada ovulației, a ciclului menstrual, menopauză sau atunci când este prezent sindromul ovarelor polichistice.
  • Acnee vulgară – caracterizată cel mai des prin punctele albe și negre, apărute pe față, umeri în zona pieptului și/sau a spatelui. Poate dezvolta o formă severă, așa că este indicat să cereți sfatul unui dermatolog.
  • Acnee chistică – numită și nodulochistică este și forma severă a acneei vulgare. Este caracterizată prin prezența chisturilor mari, roșii și dureroase, care deseori lasă cicatrici. Deși apare mai des în rândurile adolescenților, adulții tot pot fi afectați.
  • Acnee rozacee – apare frecvent la femeile de vârsta a doua și este un subtip al rozaceei. Este caracterizată prin ten gras, vase de sânge sparte vizibile, cu umflături asemănătoare coșurilor, piele înroșită și eritem.

Dacă vă puneți frecvent întrebarea „cum să scap de coșuri”, atunci aflați că cel mai bun ajutor îl puteți primi de la un specialist pentru a beneficia de o consultație dermatologică profesionistă la Clinica Sante. Medicul dermatolog va cerceta cu grijă și atenție problema dvs. și vor prescrie tratamentul optim pentru tipul de acnee de care suferiți.

Este foarte important să lăsați în pace inflamațiile de orice fel și să nu încercați să scăpați desinestătător de ele prin stoarcere sau uscare cu produse ce conțin ingrediente periculoase tipului dvs. de acnee – astfel crește riscul răspândirii coșurilor și dezvoltării unei forme severe a bolii. Un medic dermatolog va diagnostica și prescrie un tratament individual în funcție gravitatea problemei și rezultatele analizelor de laborator. Acneea poate fi tratată cu succes dacă este stabilită cauza acesteia. 

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE