Cum acționezi când copilul a fost mușcat de o căpușă?

6 mai 2022

Iată că primăvara a câștigat teren și ieșirile în aer liber au înlocuit statul sedentar în casă. Copiii noștri au nevoie de mișcare și de descoperirea constantă a lumii, iar plimbările prin natură sunt metodele cele mai eficiente de a-l ajuta să perceapă tot ce îl înconjoară. Însă, din nefericire, în iarba deasă pe unde se plimbă cel mic pot viețui niște insecte mici, dar agresive: căpușele. Ce facem când depistăm o mușcătură de căpușă la copii? Care sunt acțiunile corecte și ce analize trebuie să dăm ulterior? La aceste întrebări afli răspunsul în prezentul material.

Cum depistăm o mușcătură de căpușă?

 

Cea mai importantă regulă este că plimbările în aer liber trebuie să se încheie cu verificarea tuturor părților corpului, atunci când revenim acasă. O deosebită atenție trebuie acordată următoarelor zone pe care trebuie să le observăm:

  • Pe linia de creștere a părului;
  • În urechiușe și în imediata lor apropiere;
  • În buric;
  • Pe spate;
  • În spatele genunchilor.

În aceste zone căpușele de obicei se simt cel mai confortabil.

O neapărată atenție trebuie acordată hainelor, pentru ca cel mic să nu aducă insecta în locuință. Și neapărat se face baie după fiecare plimbare, pentru a evita infectarea cu boli provocate de mușcătura unei căpuși.

Care sunt acțiunile după depistare?

 

Există metode casnice de eliminare a unei căpuși și cele spitalicești. Dacă aveți un bebeluș cu vârsta de până la un an, e preferabil să vă adresați la unitatea de primire urgențe a celui mai apropiat spital.

În cazul copiilor mai mari, puteți face următoarele manipulații pentru a elimina căpușa:

  • Folosiți un tampon înmuiat în apă caldă cu săpun, circa 30 de secunde lăsați-l pe pielea copilului. În mod normal, căpușa ar trebui să iasă de la sine;
  • Dacă nu a funcționat metoda precedentă, puteți elimina căpușa cu o pensetă. Important e să apucați de cap insecta și să trageți ferm până va da drumul pielii copilului. Nu rotiți și nu faceți mișcări laterale!
  • Dezinfectează locul mușcăturii;
  • Păstrați într-un recipient căpușa pentru a o duce la un laborator spre analiză.

Extrem de important! În Moldova a crescut vertiginos numărul persoanelor cu boala Lyme ca urmare a mușcăturii de o căpușă infectată. Copiii nu fac excepție. Dacă cel mic a fost mușcat de o căpușă, neapărat verificați copilul de boala Lyme. În acest sens, există testul Borrelia Burgdorferi, o analiză de sânge care permite determinarea nivelului de infectare și a prezenței acestei infecții.

Puteți face acest test în orice Centru Clinica Sante. Nu e nevoie de programare. Testul se recoltează din sânge. Este imperios să fie făcut peste cel puțin 3-4 săptămâni de la mușcătura căpușei, în special dacă această a fost extrasă mai mult decât peste 12 ore de la instalare pe pielea omului. Boala Lyme nu se manifestă imediat, însă când apar primele simptome ca slăbiciuni, febră, dureri musculare și acele pete roșii pe corp care au tendința să se extindă…tratamentul este mult mai complicat decât la depistarea la timp a infecției transmise prin mușcătură de căpușă.

Sunt doi pași importanți pe care trebuie să îi facă un părinte a cărui copil a fost mușcat de o căpușă: să se adreseze la un medic infecționist BUN și să facă câteva analize de laborator pentru a vedea dacă micuțul lui este în afara pericolului de a dezvolta boala Lyme. Clinica Sante vă poate oferi aceste servicii! Detalii: 022 667266 / 078667266

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE