Cum pregătești copilul pentru recoltarea analizelor?

4 mai 2022

Recoltarea analizelor la copii poate fi o adevărată provocare, chiar și atunci când părinții au suficienți nervi cât să reziste unui tantrum. Adevărul e că metode de a pregăti un copil de acest proces există și pentru că ne pasă de confortul psihologic al pacienților noștri mici, am decis să enumerăm câteva sfaturi de care puteți ține cont atunci când e momentul să veniți cu copilul la recoltarea probelor de laborator. Dacă sunteți tineri părinți sau aveți deja experiență, sperăm că acest articol vă va fi util.

Comunică adevărul celui mic

Dimensiunea sau aspectul psihologic este extrem de important, pentru că de el depinde dacă în viitorul apropiat copilul va merge benevol sau forțat la controale medicale. Prin urmare, atunci când aveți programate analize de laborator, începeți să discutați cu cel mic despre etapele acestor proceduri.

Nu trebuie să inventați povești exagerat de optimiste, ci dimpotrivă să le vorbiți copiilor cu sinceritate. S-ar putea ca aceștia să primească adevărul mult mai repede, iar înțelegerea sa să scurteze sau chiar să elimine o posibilă criză de isterie.

Ce îi spuneți copilului înainte de a merge la Clinica Sante pentru recoltare analize:

„Vom merge la Clinica Sante. Acolo ne va întâlni o tanti cu zâmbetul pe față și foarte drăguță. Vom merge într-un cabinet pentru copiii curajoși. Acolo, tanti în costum verde ne va arăta un fluturaș pe care o să îl atingă de mânuța ta. Așa cum atinge un pix. Numărăm până la 10 și fluturașul va zbura de pe mânuța ta, iar în loc îți va pune un abțibild cu personajele din desene animate. Iar pentru că ai fost curajos vei primi și o diplomă pe care o vom pune acasă unde vrei tu”

Nu îi „pedepsiți” cu mersul la doctor sau analize

„Dacă nu mănânci tot te duc la doctor”, „Nu ești ascultător, te duc la injecții”. Vă sună cunoscut? Eliminați complet din limbajul comunicării cu cel mic aceste fraze, deoarece ele creează o stare de disconfort copilului și sporesc considerabil frica acestuia. Înlocuiți cu astfel de fraze, precum „Ne facem griji pentru sănătatea ta”, „Hai să vedem dacă e tot bine”.

În aceeași ordine de idei, nu le promiteți favoruri în schimbul mersului la analize, deoarece își vor crea anumite așteptări, deprinderi, „șantajându-vă” atunci când merg la un centru de analize medicale.

Pregătiți-i fizic de analize

Pe lângă dimensiunea psihologică, se cuvine să ne oprim și asupra celei psihologice, care ține de:

  • Respectarea normelor de pregătire până la colectarea analizelor (cum ar fi omiterea micului dejun, igiena personală a zonei din care se recoltează anumite analize);
  • Optarea pentru o piesă vestimentară ce poate fi scoasă ușor – mulți părinți comit greșeala de a-și îmbrăca copii, mai ales bebelușii, cu haine greu de dezbrăcat, ceea ce mai adaugă un stres pe lista celui mic;
  • Lăsați-i să se odihnească bine înainte de colectarea analizelor, deoarece un corp odihnit recuperează rapid resursele pierdute.

Cel mai important e însă alegerea corectă a laboratorului în care mergeți pentru recoltarea analizelor. Alegeți doar un laborator în care specialiștii au experiența interacțiunii cu copii. În toate centrele Clinica Sante activează asistente medicale instruite să recolteze analize de sânge la copii. Mai mult, recoltarea de sânge venos la copii se face ace speciale, asistenta comunică prietenos cu copilul pe toată durata procedurii, după colectare copilul primește o diplomă de curaj. Se depun toate eforturile pentru a minimaliza frica copiilor de procedura de recoltare a analizelor. Centrele Clinica Sante sunt pregătite pentru a oferi servicii personalizate necesităților copiilor, prin urmare și a confortului emoțional al părinților. Pentru detalii nu ezitați să ne contactați la 022667266 / 078667266

Clinica SANTE – un plus pentru sănătate!

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE