De ce copiii fac probleme la inimă? Top 5 cauze

12 iul. 2021
medic cardiolog copii chisinau

Anual, circa 600 copii se nasc în R. Moldova cu malformații congenitale cardiace. Specialiștii bat alarma și ne atrag atenția asupra modului de viață pe care îl ducem. Care sunt cele mai des întâlnite cauze ale acestor patologii ne-a explicat medicul cardiolog-pediatru Clinica Sante, Natalia Gavriliuc.

Clinica Sante lansează campania „Inima copilului la control”. Astfel, în fiecare zi de joi, pe portalul sanatate.md vor fi publicate recomandările medicului cardiolog-pediatru Clinica Sante, Natalia Gavriliuc.

Cauza numărul 1 a patologiilor cardiovasculare la copii sunt malformațiile cardiace congenitale, adică micuții se nasc deja cu o problemă la inimă.

„Vorbind în bilanțul statisticii, în lume, anual, se nasc circa 400 de mii de copilași cu vicii cardiace. Din aceștia, 130 de mii sunt cu vicii cardiace severe, care necesită intervenție timpurie sau rezolvare chirurgicală imediată. Dacă să luăm statistica Republicii Moldova, anual, se nasc circa 600 de copii care au malformații cardiace congenitale. Aceste cifre, de fapt, explică importanța chirurgiei pediatrice ca și ramură medicală în cadrul unei țări”, a menționat medicul cardiolog-pediatru.

Copiii se nasc cu malformații la inimă în special din cauza factorilor genetici.„Cauzele sunt multiple, dar dacă să vorbim de cele mai frecvente, atunci 98% sunt factorii genetici. Totodată, factorii genetici, în combinație cu factorii de mediu au căpătat o teorie multifactorială, care pot dezvolta apariția acestor patologii”, spune medicul cardiolog-pediatru Clinica Sante, Natalia Gavriliuc.

În vizor sunt și femeile gravide care în primele săptămâni de sarcină au suferit de anumite boli sau/și au luat anumite medicamente care pot afecta funcția inimii bebelușului din burtică.

„Factorii de mediu pot influența dezvoltarea unei patologii cardiovasculare la copii. Acțiunea lor este decisivă mai ales în primele 2-8 săptămâni de sarcină ale femeii, când aceasta nici nu știe încă că este însărcinată și contactează cu acești factori. Acești factori pot fi patologiile materne, așa cum sunt: infecțiile virale, bacteriene, pot fi substanțele toxice cu care sunt în contact, administrarea medicamentelor, și aici vorbim despre litiu, tranchilizante, anticonvulsive cu impact mai mare. Însă toate aceste medicamente sunt contraindicate în sarcină”, atenționează cardiologul.

O altă cauză poate fi vârsta înaintată a părinților.

„De exemplu după 40 de ani, este un risc sporit de naște un copil cu vicii cardiace”, a menționat medicul cardiolog-pediatru Clinica Sante, Natalia Gavriliuc.

Bolile de inimă la copii pot fi congenitale, cu care se nasc copii și dobândite. Cum un copil poate dobândi o patologie cardiovasculară? Cauzele sunt aceleași ca și la un adult.„Malformațiile dobândite au o rată înaltă, mai ales că, în ultima perioadă de timp, se întâlnește o întinerire a patologiilor cardiovasculare de tip hipertensiune arterială, maladiile ischemice, etc. Deci, urmărim o întinerire a acestor patologii, caracteristice, de fapt, vârstei adultului”, a conchis cardiologul-pediatru.

Natalia Gavriliuc, medic cardiolog-pediatru la Centrul Medical Clinica Sante din Chișinău, str. Ismail 84.

În cadrul Clinica Sante, str. Ismail consultă inclusiv: medic terapeut, alergolog, cardiolog, ginecolog, pediatru, reumatolog, urolog, gastrolog, hepatolog, mamolog, endocrinolog, neurolog-pediatru, ORL, imunolog, dermatolog, nefrolog, ultrasonografist și fibrogastroscopist.

Programare: 078 11 99 55

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%