Dureri de stomac? Vezi care pot fi principalele cauze

9 mart. 2022
consultatie gastrologie

Durerile în zona abdominală sunt pe cât de comune, pe atât de neplăcute, iar întrucât stomacul este înconjurat de alte organe, cauzele acestora nu sunt ușor de stabilit, dar nici imposibil. În funcție de simptomele acuzate de pacient, medicul gastrolog poate determina cauzele și indica analize de laborator care pot fi efectuate în orice Centru medical Clinica Sante, iar după, poate prescrie cât mai curând tratamentul potrivit.

Pe termen scurt sau lung, ușoare, severe sau subite, durerile de stomac pot fi clasificate în funcție de simptome și continuitate. De exemplu, intoleranța la anumite alimente se poate manifesta prin durere de stomac însoțită de balonare, tulburările de tranzit intestinal prin constipatie, iar gastrita prin lipsa poftei de mâncare. 

Deși cele mai frecvente cauze ale durerilor intestinale sunt cele alimentare, sedentarismul, stresul și excesul de kilograme, la fel rezultă în apariția și dezvoltarea afecțiunilor.

Care sunt principalele cauze ale durerilor de stomac și cum se manifestă

Intoleranța alimentară – precum cea care se manifestă prin incapacitatea stomacului de a tolera glutenul (numită și boala celiacă), fructoza sau lactoza, obligă pacientul să excludă din alimentație preparatele ce conțin acești compuși. Simptomele apar de obicei la câteva ore după consumarea alimentelor și se manifestă prin balonare, crampe stomacale, exeme, iritații etc.

Gastrita – afecțiune frecventă caracterizată prin inflamația mucoasei în urma afectării acestuia, atât de factorii interni cât și externi. E frecventă, datorită influenței stresului asupra dezvoltării sale, dar și pentru că multe alimente o agravează. Dacă în majoritatea cazurilor aceasta poate fi ameliorată rapid atunci când este tratată, în cazul în care este ignorată, aceasta poate dura ani, ducând la complicații severe – cum ar fi ulcerul sau chiar perforarea stomacului/duodenului. Gastrita poate fi acută, manifestându-se sever, și cronică, pe o durată îndelungată. Unele simptome ale gastritei se pot manifesta prin durere de stomac în forma unor arsuri, indigestie, presiune în zona abdominală, greață și vărsături, balonare, senzația de stomac mult prea plin după o masă obișnuită. Este bine de știut că una din cele mai frecvente cauze ale gastritei și durerilor de stomac este infecția cu Helicobacter pylori. Testul se recomandă a fi făcut din materii fecale.

Ulcerul gastric – considerată cea mai frecventă boală a secolului, afectează aproximativ 10% din populația lumii. Este o afecțiune ce reprezintă leziuni sau răni la nivelul peretelui stomacului. Printre simptomele tipice sunt durerile stomacale, în mod special după luarea mesei, greața și vărsăturile, frica de a mânca din cauza acestor simptome, care rezultă în scăderea poftei de mâncare și ulterior a greutății corporale.

Ce probleme se mai pot manifesta concomitent cu dureri de stomac? Calculii biliari (litiaza biliară) – afecțiune numită în popor și pietre la fiere, se manifestă prin durere intensă apărută în mod special după mesele copioase, bogate în grăsimi, din cauza unor afecțiuni la nivelul vezicii biliare. Durerea poate dura câteva minute, dar se poate extinde la câteva ore. Totuși, în majoritatea cazurilor, calculii biliari nu provoacă durere și pot fi descoperiți întâmplător, în timpul investigării altor afecțiuni. Deși nu este propriu-zis o afecțiune a stomacului, este frecvent întâlnită împreună cu problemele acestuia, fiind organe strâns legate și care reacționează concomitent. Tot din această categorie este și pancreatita reactivă – orice problemă cu stomacul și vezica biliară sunt însoțite și de o anumită inflamație în pancreas, uneori acută, alteori subtilă și ușor de trecut cu vederea.

Este foarte important să nu încercați să vă tratați desinestătător, făcând exces de analgezice și alte medicamente care vă pot înrăutăți situația. În schimb, apelați la un specialist gastrolog care vă poate indica un plan medicamentos, în funcție de simptome, rezultatele analizelor și/sau în urma efectuării procedurii de gastroscopie. Toate pot fi făcute într-un singur loc – la Clinica Sante.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE