Enterovirozele la copii

24 iun. 2022
tratament entoviroze

Se spune că cel mai ușor un copil descoperă lumea pipăind-o și gustând-o. Acest proces li se pare de-a dreptul curios și îl practică, zi de zi, mai ales când merg la grădiniță sau la terenul de joacă. Unii părinți nu se mai miră că cel mic a ingerat o cantitate infimă de nisip sau că a lins una dintre barele de la un leagăn. Evident, acest lucru poate crea o imunitate organică, dar vine la pachet cu multe alte riscuri. Unul dintre cele mai frecvente este enteroviroza sau, în termeni științifici, gastroenterita virală. Care sunt simptomele acestei infecții, cum o prevenim și o tratăm, află din rândurile ce urmează.

Ce este enteroviroza la copii?

Enteroviroza este o infecție intestinală, care e provocată de un virus și care se manifestă prin următoarele simptome:

  • Greață;
  • Diaree apoasă;
  • Inapetență;
  • Crampe abdominale;
  • Febră, în unele cazuri.

 

În cazul maturilor, această boală rar poate fi cu adevărat periculoasă, dar la copii și, mai ales, la sugari e un semnal de alarmă, deoarece copilul pierde multe lichide într-un interval mic de timp, ceea ce poate duce chiar şi până la urmări fatale.

Cauzele apariției unei enteroviroze

 

Printre principalele cauze ale acestei infecții se numără:

  • Consumarea alimentelor nespălate, precum sunt fructele sau legumele;
  • Igiena precară a mâinilor, mai ales după ce copiii au revenit de la locul de joacă;
  • Ingerarea apei contaminate cu unul dintre virusurile care provoacă infecția;

 

Regulile care minimizează considerabil riscul îmbolnăvirii sunt:

  • Spălarea atentă și minuțioasă a fructelor și legumelor. De exemplu, dacă achiziționați fructe de sezon precum e căpșuna sau cireașa, ar fi bine să le spălați în apă cu puțin bicarbonat.
  • Utilizarea șervețelelor umede și a gelului antibacterial de fiecare dată când părăsiți un loc de joacă;
  • Tratarea apei, fie prin fierbere, fie prin filtrarea acesteia (nu uitați că filtrele de apă trebuie schimbate cu regularitate).

Tratamentul în enteroviroze

Din păcate, nu există un tratament în enteroviroze șablonat, iar tratarea se efectuează simptomatic. Primul pas este rehidratarea corectă, cu apă sau cu soluții de rehidratare, adaptate vârstei, conform volumului indicat de medic.

Ulterior sunt eliminate diareea și crampele stomacale, cu preparate speciale, precum e smecta, în dependență de recomandarea medicului. În cazul copiilor recomandarea e să apelați la medicul pediatru, deoarece ei fac parte din categoria de risc, ajungând frecvent să se deshidrateze sever.

Nu uitați, enterovirozele pot reprezenta un pericol pentru copii și adresarea la medic e o prerogativă. Pentru controale la gastrolog de copii și analize medicale la prețuri accesibile cu rezultate în care puteți avea incredere, vă așteptăm în rețeaua de centre medicale Clinica Sante.

Linia verde CLINICA SANTE : 022667266/ 078667266.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE