Examenul ecografic la copii. Cum îi pregătim?

24 iun. 2022
examen ecografic la copii Moldova

Ecografia pediatrică este un segment aparte din controalele computerizate pe care trebuie să le efectuăm celor mici. De cele mai dese ori, poate deveni o procedură relativ stresantă atât pentru copil, cât și pentru părinte. Cum să te pregătești pe tine și pe cel mic de o ecografie pentru copii, află de la specialiștii rețelei naționale de centre medicale Clinica Sante, în rândurile ce urmează.

Pregătirea generală de ecografia abdominală

Cel mai frecvent tip de ultrasonografie în Moldova este cea făcută în zona abdomenului la copii, deoarece aceștia acuză frecvent dureri de burtă, balonări sau crampe, iar o ecografie, în acest sens, poate depista posibile patologii. 

În mod normal, pregătirea trebuie să fie:

  • Fizică;
  • Morală. 

În cazul celei fizice trebuie să fie respectate:

  • Repausul alimentar, dacă urmează să fie analizată cavitatea abdominală;
  • Copilul trebuie să bea cât mai multă apă pentru a putea fi vizualizat la ecografie sistemul urinar, de exemplu.

Recomandările sunt oferite de medicul care indică examenul medical și trebuie respectate pentru a obține rezultatele necesare. Deci, adresați-i câ mai multe întrebări sau puteți suna la Linia verde Clinica Sante (tel: 022667266 / 078667266) și să întrebați ce presupune pregătirea de ecografie, inclusiv a copiilor.

Tipuri de ultrasonografii pediatrice

Totodată, copiii trebuie verificați și pe alte segmente, mai ales în primul an de viață, iată deci câteva dintre ecografiile sau ultrasonografiile recomandate:

  • Ecografia prin fontanelă, care vine să analizeze sănătatea cerebrală a copilului, în vederea identificării la timp a anumitor patologii. Se recomandă inclusiv pentru nou-născuți și pentru bebeluși până la 6 luni, mai ales dacă sunt prematuri sau au suferit traume la naștere.
  • Ecografia de șold se recomandă pentru depistarea la timp a displaziei de șold, o afecțiune de care suferă unul din cinci copii. 
  • Ecografia inghino-scrotală – se indică expres de către medic, dacă la bebeluși băieți există patologii precum testiculul necoborât în scrot sau tumefieri ale zonei intime.

Avantajele ecografiei pediatrice

Una dintre marile frici ale mămicilor în legătură cu ecografia e că ar putea dăuna bebelușilor. Ținem să distrugem acest mit și vă informăm că nu există radiație în cazul ecografiilor, ci se utilizează sunetele care permit vizualizarea organelor interne.

Este o metodă non – invazivă, fără pic de durere, rapidă și eficientă pentru stabilirea unui diagnostic corect.

În rețeaua națională de centre medicale Clinica Sante sunt mai muți specialiști care pot realiza orice tip de ecografii în Chișinău și țară:

  • Ștefan Chirtoacă – Centrul medical Clinica Sante Ungheni 2 (str. Romana 35E), programare la nr. 079774448;
  • Olga Josan – Centrul medical Clinica Sante Chișinău (str. Ismail nr. 84), programare la nr. 078119955;
  • Marcel Schibinschi  – Centrul medical Clinica Sante Chișinău (str. Ismail nr. 84), programare la nr. 078119955 
  • Hristeva Lilia- Centrul Medical Clinica Sante CĂLĂRAȘI (str. Str. Mihai Eminescu 48) Programare: 079 77 44 40

Programați-vă și aveți grijă de sănătatea celor mici alături de echipa ce activează în Clinica Sante, locul unde ne pasă de fiecare pacient.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE