Conform statisticilor oferite de către Organizația Mondială a Sănătății, circa 31% dintre decesele premature în rândul persoanelor cu categoria de vârstă 30 – 60 de ani se datorează bolilor cardiovasculare. Aceste cifre reprezintă o tendință îngrijorătoare la nivel mondial, mai ales pentru că sunt provocate majoritar de:
- Un stil sedentar de viață – lipsa mișcării și a sportului sporește considerabil riscul de infarct sau de accident cardiovascular;
- O alimentație defectuoasă – tot mai multe persoane tinere aleg să se alimenteze cu produse fast food, iar din regimul lor alimentar lipsesc cu desăvârșire superalimentele, substanțele nutritive, vitaminele și mineralele necesare pentru un metabolism rapid și o circulație sangvină corectă;
- Stresul și bournout-ul (sindromul arderii profesionale sau personale) – pe fundalul tuturor schimbărilor mondiale, a problemelor de la birou sau de acasă, ne ciocnim frecvent de anxietate, de atacuri de panică, de insuficiență cardiacă, ceea ce evident ne slăbește considerabil imunitatea și puterea cordului, acelui mușchi cardiac care răspunde de funcționarea inimii.
Totuși, dincolo de tabloul destul de sumbru există o soluție fiabilă: mersul la un medic cardiolog la timp. Care sunt analizele necesare pe care să le dai și ce controale trebuie să treci află din rândurile ce urmează.
1.Controlul fizic la medicul cardiolog
O vizită la un cardiolog în Chișinău (Centrul medical Clinica Sante de pe str. Izmail 84) poate pune începutul unui tratament eficient, din câteva varii motive:
- Medicul poate observa schimbările morfologice ale organismului tău, cum ar fi paloarea excesivă, oboseala cronică, ritmul inegal al bătăilor de inimă;
- Poate să îți prescrie un anume tratament sau să îți sugereze modificări ale regimului alimentar sau de viață;
- Poate să îți ofere o listă de controale medicale conexe pe care să le treci pentru a obține detaliat datele cu privire la starea generală de sănătate.
2. Analizele de sânge
Colectarea sângelui venos reprezintă o metodă de prevenție eficientă a bolilor cardiovasculare, iar șirul de analize pe care le poți face sunt cele:
- Care vizează nivelul de colesterol din sânge – deoarece el are tendința să blocheze vasele sangvine și să obstrucționeze circulația sangvină;
- ASLO cantitativ
- Teste de laborator pentru determinarea necrozei miocardice
- Analize de laborator pentru determinarea riscului cardiovascular
- Testul la Proteina C Reactivă (testul CRP) care denotă dacă în organism există un proces inflamator.
Tot spectrul de investigații de laborator pentru inimă poate fi făcut în orice centru Clinica Sante la prețuri accesibile.
3. Controalele non-invazive
Reprezintă și ele o metodă eficace de prevenire a problemelor de ordin cardiovascular. Din această categorie fac parte:
- Electrocardiograma – este un test de scurtă durată care verifică activitatea electrică a inimii;
- Ecocardiografia – este o evaluare a inimii prin intermediul ultrasunetelor. Prin intermediul acestui control pot fi depistate chiar și malformațiile congenitale la copii, urmate ulterior de un control la cardiolog pediatru.
Evident, lista de teste și verificări este lungă, iar medicul cardiolog mai poate realiza teste de calcul ale rezistenței la efort sau de presiune, toate individuale, în dependență de starea generală a pacientului.
Alege să previi orice fel de probleme de ordin cardiovascular, împreună cu echipa medicală a clinicii Sante. Nu amâna și savurează starea generală de bine pe care o meriți.