Primele luni de viață ale copilului. Ce analize de rutină pot fi făcute la această vârstă?

14 iun. 2022
Reducere analize copii

Apariția unui copil este un motiv de fericire și de entuziasm, dar și de o mare responsabilitate, inclusiv pentru creșterea și dezvoltarea sa armonioasă. Orice mamă și orice tată știu că primul an de viață este oarecum critic, deoarece organismul copilului începe să cunoască normele vieții extrauterine, iar acesta crește, descoperă că are simțuri, își începe coordonarea ritmului și își creează un anume regim. În acest an e important să redresați somnul, să alimentați corespunzător copilul și să îi faceți un set de analize pentru bebeluși, despre care vom discuta în acest articol.

Analizele pre – vaccinare

O etapă complicată pentru orice părinte e pregătirea copilului de vaccinare, deoarece acesta trebuie să fie complet sănătos și să aibă indicii în normă. Regula spune că în vaccinarea bebelușilor depind foarte mult rezultatele analizelor generale de sânge și urină, vizita la pediatru și la neurolog.

Analiza generală de sânge denotă indici precum numărul eritrocitelor, trombocitelor sau leucocitelor, iar medicul analizând acești parametri dă acordul sau dezacordul pentru vaccinare. De exemplu, o creștere a numărului de leucocite poate să denote un proces inflamator, cum ar fi de exemplu un început de răceală și atunci e indicat ca bebelușul să fie monitorizat îndeaproape.

Analiza generală de urină este propice pentru a verifica cum funcționează sistemul renal, cum este urina și dacă sunt sau nu bacterii prezente în ea. E deja demostrat că fetițele dezvoltă mai des infecții urinare, în primul an de viață, prin urmare analiza generală de urină trebuie repetată frecvent.

Consultațiile medicilor de profil

În primul an de viață contează și controalele medicale de rutină, prin urmare urmează să efectuați:

  • O consultație pentru bebeluși la medicul pediatru, după necesitate, de exemplu înainte de vaccinare sau periodic, în prima jumătate de an chiar lunar.
  • O consultație la oftalmolog pentru a depista dacă sunt sau nu abateri la nivelul ochilor. De exemplu, strabismul se depistează rapid până la vârsta de un an și poate fi corectat corespunzător;
  • O consultație la neurolog, pentru a vedea dacă sistemul nervos al celui mic e perfect în ordine, iar dezvoltarea e armonioasă;
  • O consultație la medicul ortoped pentru a vedea cum se dezvoltă sistemul locomotor;

Toate controalele medicale trebuie întreprinse conform necesităților, dar și cu periodicitate, pentru a exclude anumite patologii. Este recomandat, de exemplu, efectuarea unei ultrasonografii după naștere ca să fie verificată starea organelor interne la copil sau a unui Doppler pentru a verifica starea inimii.

Nu știți unde puteți trece toate aceste controale și analize? Vă așteptăm în rețeaua națională de centre medicale Clinica Sante.

Linia verde Clinica Sante: 022667266 / 078667266

Clinica Sante – medici consultanți BUNI, analize medicale la prețuri accesibile!

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE