Cel puțin una din 10 persoane suferă de boli de rinichi.
Unii nici măcar nu bănuiesc că au rinichii bolnavi pentru că patologiile renale se fac simțite abia când sunt într-un stadiu avansat. Ce facem pentru a anticipa complicațiile, ne spune Costina Groza, medic nefrolog Clinica Sante
Care simptome trebuie să îl trimită pe om la un medicul nefrolog?
Pacienții pot simți durere sau disconfort doar atunci când există o infecție a tractului urinar. Când este o boală cronică a rinichilor, aceștia nu dor și nu prezintă alte simptome, de aceea, boala poate fi depistată doar după câteva investigații de rutină. Pacientul trebuie să dea analiza generală de sânge, examenul sumar de urină, ureea, creatinina, kaliul, colesterolul, glucoza, etc. Chiar dacă rinichii nu prezintă simptome, pacienții ar trebui să bată alarma atunci când simt astenie, lipsă a poftei de mâncare, greață, oboseala, insomnie, prurit cutanat în stadie avansată, se schimbă culoarea pielii.
Se spune că una din 10 persoane suferă de boli de rinichi. De ce se întâmplă acest lucru?
Sunt o serie de factori pentru boala cronică de rinichi: modificabili și nemodificabili. Cei nemodificabili sunt mai complicat să-i corectăm pentru că depind de fonul genetic, dar și de vârstă. S-a constatat că după 40 de ani rinichii pierd un procent de nefroni și respectiv nu mai funcționează pe deplin. Totuși, sunt mai mulți factori modificabili care duc la boala cronică de rinichi și de care trebuie să avem grijă: glicemia, diabetul zaharat, colesterolul, fumatul, administrarea medicamentelor fără prescripția medicului, îndeosebi a antiinflamatoarelor. Pacienții trebuie să aibă grijă să nu se autotrateze de pe internet.
De ce boala de rinichi afectează întreg organismul?
Rinichii noștri au o serie de funcții și una din principalele funcții este eliminarea deșeurilor azotate din organism. Când rinichii nu funcționează așa cum trebuie, aceste deșeuri se acumulează în organism și suferă toate organele. Cum am zis, din stadiul trei, apar toate complicațiile și deci primele complicații sunt hipertensiunea arterială. Sunt mai multe mecanisme patogenetice în sine a hipertensiunii arteriale unde și rinichii joacă un rol foarte important pentru menținerea tensiunii arteriale. Pacienții cu boala cronică de rinichi au și anemie.
Studiile arată că, COVID-19 afectează inclusiv rinichii. Cum se explică această complicației a infecției?
Pacienții când sunt în terapie intensiva dezvoltă insuficiență renală acută. Din cauză că scade debitul cardiac, ei sunt intubați, sunt pe preparate care țin vitalitatea omului și provoacă insuficiență renală acută.
Pentru o viață sănătoasă bem 2 litri de apă pe zi sau în cazul persoanelor cu boli de rinichi sunt anumite limitări?
Persoanelor cu pielonefrită fără hipertensiune arterială, fără alte boli concomitente se permite să bea 2 litri de apă în zi. Persoanelor cu boala cronică de rinichi nu se permite. În cazul unei boli cronice de rinichi, necesarul de apă este 500 ml, plus 100 ml pentru pierderile de transpirație, urină și fecale. Dacă pacientul are diaree, suplinim cantitatea de apă.
Cum tratăm boala de rinichi?
Este important să cunoască toți că boala cronică de rinichi nu se tratează, ci doar se menținea funcționalitatea rinichilor. De aceea, pacienții trebuie să fie atenți la sănătatea lor și să prevină apariția acestor disfuncții. Boala se menține prin dietă, mai ales dietă în cazul în care este proteină în urină. Totodată, atragem atenție la nivelul de colesterol și de kaliu.Printre primii pași este prevenția patologiei renale. Cu cât mai repede este depistată o patologie renală, cu atât mai târziu este predispus pacientul să fie diagnosticat cu o boala cronică de rinichi, care este o patologie destul de agresivă care afectează orice organ, nu doar rinichii. Începând cu stadiul trei a bolii cronice de rinichi se provoacă o serie de complicații foarte agresive: este afectat sistemul cardiovascular, caracterizat prin mărirea tensiunii arteriale, hipercolesterolemie, ulterior, în stadiul patru, apar alte modificări cum sunt: hyperkalemia, modificări osoase și, în general, întreg organismul suferă de complicații.
Costina Groza, medic nefrolog Clinica Sante Chișinău, sectorul Botanica, str. Dacia 49/14
În cadrul Clinica Sante Botanica consultă inclusiv medicii specialiști: gastrolog, alergolog, neurolog, pneumolog, ORL, ortoped, terapeut, mamolog, hematolog, ginecolog, dermatolog, oftalmolog, endocrinolog, reumatolog.
PROGRAMARE: 079 77 44 14