Febra la copii este mereu motiv de îngrijorare la părinți. Este suficient ca termometrul să indice mai mult de 37 , pentru ca părinții să intre în panică. Medicul pediatru de la Clinica Sante, Olga Erohina, răspunde la cele mai des adresate întrebări, inclusiv care tip de febră trebuie să alarmeze părinții și ce acțiuni de reducere a febrei sunt categoric interzise deoarece pot pune în pericol viața copilului.
De la ce apare febra la copii?
Febra reprezintă cea mai frecventă cauză de adresare a părinților cu copiii la pediatru. Principalele cauze ale febrei pot fi divizate în două categorii: neinfecțioase și infecțioase. Cele mai frecvent întâlnite la copii sunt cele infecțioase: infecții virale, la infecții bacteriene – foarte frecvente la copiii de vârstă fragedă. Însă 90 % din cauze revin infecțiilor virale.
Febra prezintă un moment de îngrijorare a tuturor părinților, dar și un simptom, o alarmă – deci trebuie să evaluăm corect starea copilului, ținând cont și de cifrele pe care le indică termometrul. Părinții trebuie să înțeleagă că cifrele nu sunt cele mai importante. Este imperios ca medicul pediatru să evalueze cum se simte copilul și ce acuză afară de febră: este vioi sau galeș, refuză anumite alimente sau vomită, acuză dureri de cap sau burtă sau altele, are sau nu convulsii, are extremitățile calde sau reci. Sunt o mulțime de indicii care ne vor ajuta să punem un diagnostic corect, deoarece febra este o reacție normală a organismului, însă putem face diferența doar ținând cont de toate detaliile în ansamblu.
Când ne adresăm la pediatru?
Dacă vorbim despre un bebeluș de până la trei luni, este foarte important să măsurăm corect febra. Febra lui depinde de haina în care este îmbrăcat, de momentul zilei, de mediul de somn, de cum este hrănit, etc. Vom măsura febra unui nou-născut (până la 3 luni) dimineața, după ce a mâncat și după ce și-a făcut toaleta de dimineață, este treaz, vioi și nu plânge sau nu este agitat. În acest caz, febra până la 38, măsurată rectal, este considerată normală. Dacă măsurăm sub axilar – febra care va trece de 37.5 este deja un semnal de alarmă. Este cel mai dificil de evaluat un copil la această vârstă, deoarece starea lui de sănătate se poate schimba repede: acum nu prezintă alte simptome decât febra un pic ridicată, iar starea lui se poate agrava brusc, la intervalul de câteva ore.
Situații care să ne alarmeze
Situația care trebuie să ne alarmeze la copii de orice vârstă este febra de 40 de grade – este o hipertermie care trebuie neapărat să fie examinată de un medic specialist și stabilită cauza. Copiii până la trei luni care prezintă temperatură mai sus de 38 trebuie obligatoriu să meargă în vizită la doctor, iar pentru copiii de la trei luni până la 6 luni – febra mai sus de 39 la fel necesită examinare medicală. Copiii care prezintă patologii a sistemului nervos central sau cronic cardiac, despre care deja cunoaștem, la febră în jur de 38 – obligatoriu trebuie să fie văzuți de doctor. Părinții trebuie să atragă atenția asupra semnelor de pericol care, asociate cu febra, sunt un criteriu de a ne adresa la medic: somnolență, vomă, diaree, erupții cutanate, deshidratare, dificultate de respirație și convulsiile febrile. La fel vom merge la medic dacă prezentăm febră mai mult de trei zile consecutiv.
Cum măsurăm corect febra copiilor?
Conform protocolului clinic național aprobat în Republica Moldova, temperatura se măsoară sub axilar. Nu se recunoaște măsurarea la frunte, sublinguală sau rectală, cum se practică în alte state. La copii mai mari putem folosi și termometre de sticlă, atunci când ei deja au răbdarea și le țin singuri, însă la copii, în special până la vârsta de 5-6 ani, măsurăm cu dispozitive electronice: au timp de măsurare mai scurt și precizie mai mare la temperatura periferică.
Cum scădem corect febra la copii?
Scădem febra atunci când copilul se simte rău, prezintă simptomatică atipică stării lui normale. Chiar dacă cifra termometrului arată 39, însă copilul este activ și nu prezintă alte plângeri, putem doar hidrata bine copilul, să-l dezbrăcăm de un rând de haine și să-i monitorizăm febra și lăsăm organismul să facă imunitate. Acționăm imediat în cazul în care copilul brusc a devenit apatic, somnolent și acuză dureri. Putem acționa și prin metode fizice: scădem temperatura mediului în care se află copilul (aerisim camera până la 18-22 grade Celsius); îndepărtăm un strat de haine (lăsăm un singur strat de haine, preferabil din bumbac); împachetăm copilul într-un prosop înmuiat în apă călduță (cu 2 grade mai puțin decât temperatura corpului) și-l lăsăm să se usuce pe copil; baie călduță (cu 2 grade mai jos decât temperatura corpului, iar apa să nu acopere trunchiul).
Febra albă și febra roșie! Care este diferența și cum acționăm?
Febra albă este mai gravă decât cea roșie, din motivul centralizării fluxului sangvin. Temperatura mai mare este centralizată pe organele vitale, iar circuitul sangvin este acolo mai intens decât la periferii. Deci, extremele (mâinile și picioarele) vor fi reci. Copilul poate prezenta frisoane, are disconfort, îl deranjează atingerile, buzele și mâinile sunt reci, până la vinete. În acest caz el are nevoie să fie încălzit prin îmbrăcare sau fricționare simplă cu mâinile (fără careva substanțe adiționale). În febra albă nu vom face niciodată băi sau împachetări, deoarece copilul prezintă frisoane. În febra roșie copilul va fi fierbinte și atunci putem interveni cu mijloace fizice pentru a-l ajuta.
Ce este interzis în febră?
Este interzis, revin să spun, frecționarea corpului cu diferite substanțe care pot încălzi (alcool, creme sau oțet) – aceste substanțe sunt toxice și putem crea organismului o intoxicație. Este interzis să hrănim copilul cât are febră, deoarece nu vom avea efect de alimentație și mai degrabă reflex de vomă. În cazul sugarilor, laptele matern îi ajută și reacționează altfel organismul lor –are rol de hidratare. În general nu vă concentrați pe alimentație în perioada cât copilul are febră. Concentrați-vă pe hidratare. Sunt interzise în perioadele cu febră alimentele grase, afumăturile, dulciurile, alimentele greu digerabile.
Cât copilul este cu febră, nu trebuie să-i facem masaj general, inhalații, vaccinarea și frecțiile cu substanțe care au tendința să încălzească la nivel cutanat. Nu administrăm aspirina copiilor până la 16 ani! Poate aduce cu sine urmări foarte grave, fiind chiar fatal în cca 40% din cazuri. Până la 3 luni scădem febra cu paracetamol (la 4-6 ore, conform greutății sau prescripției medicului), iar după, este permis și ibuprofenul (la 6-8 ore, conform greutății copilului). Doza trebuie concretizată mereu cu pediatrul, iar hidratarea este absolut esențială în orice situație de febră.
De ce sunt importante analizele de laborator?
Dacă copilul prezintă febră, în special în cazurile în care durează mai mult de trei zile, pentru un diagnostic diferențiat se recomandă doar câteva analize, dar care sunt extrem de informative: analiza generală de sânge+VSH+Proteina C reactivă, sumar urină și urocultura și în cazul în care vedem roșu în gât se face și un exudat nazofaringian pentru ca să știm cum acționăm în cazul unei complicații bacteriene. Analiza generală de sânge este destul de informativă pentru un pediatru. Limfocitele sau monocitele crescute ne vor indica o infecție virală, iar leucocitele ridicate pot sugera o infecție bacteriană, în cazul căreia este crescut și nivelul de neutrofilele, și VSH-ul. Dacă avem un copil cu probleme complementare, mai ales legate de sistemul urinar este important să avem și rezultatele sumarului de urină. Este important ca tratamentele la copii să fie făcute doar în baza prescripției medicului specialist care a stabilit diagnosticul exact.
Pentru programări sau consultații la Dr. Olga Erohina, adresați-vă la Clinica Sante Moldova
Programare: 078 11 99 55/ 022 66 72 66
Clinica Sante a lansat campania de informare „Zece pentru SĂNĂTATE”. Astfel medicii Clinica Sante, în cadrul interviurilor realizate de reporterii AGORA, vor răspunde la întrebările care „dor” cel mai mult. Dacă ai și tu o întrebare la medicii Clinica Sante o poți expedia pe [email protected]. Să aveți o sănătate de nota 10!