Testarea hemoglobinei: când se recomandă și care este nivelul normal?

15 apr. 2022
analiza-sangelui

Una dintre cele mai importante analize medicale, de care depinde depistarea unui număr mare de afecțiuni, de la anemii severe la afecțiuni ale măduvei spinării, boli hepatice, renale la deficit de nutrienți sau o proastă absorbție intestinală a acestora – este testarea hemoglobinei. De ce și când este recomandată efectuarea rapidă a acesteia, află de la medicii de laborator de la CLINICA SANTE în prezentul material informativ.

1. Ce este hemoglobina și care sunt funcțiile acesteia?

    Pentru început, trebuie să menționăm că hemoglobina reprezintă una dintre cele mai importante tipuri de proteină produsă de organismul nostru. Funcția sa este de a transporta oxigenul de la plămâni la restul organelor și de a-l transforma în dioxid de carbon, astfel încât prin respirație să îl dăm afară. 

      O mică scădere a nivelului de hemoglobină poate fi provocată de un stil de viață foarte încărcat, de oboseală cronică sau de un regim alimentar defectuos. 

      Dacă în analiza sângelui se depistează o scădere a nivelului de hemoglobină, atunci se constată o anemie.

    Există șapte tipuri de hemoglobină produsă de organism. Cea care prezintă interes medical e hemoglobina A, care reprezintă circa 90% din tot volumul acesteia pe perioada maturității. 

    Totuși trebuie menționat că există câteva tipuri de hemoglobină ce reprezintă un semnal de alarmă, după cum urmează: 

  • hemoglobină C (anemie hemolitică cronică), 
  • hemoglobină E (altă formă de anemie hemolitica cronică),
  • hemoglobină S (anemie cu celule în seceră).

2. De ce este important să testezi hemoglobina?

    În primul rând, deoarece este o analiză de rutină, care împreună cu alți parametri legați de aceasta se face la diferite vârste pentru aprecia dacă sunt sau nu probleme de sănătate.  In al doilea rînd, pentru stabilirea unui diagnostic sau pentru a monitoriza evoluția unei afecțiuni, inclusiv a bolilor legate de îmbătrânire. Și nu în ultimul rând, deoarece îi oferă medicului indicii clare cu privire la apariția și dezvoltarea unor maladii precum sunt:

  • Anemia 
  • Cancerul
  • Ciroză
  • Limfomul Hodgkin
  • Leucemia 

De obicei, valoarea foarte scăzută a hemoglobinei este asociată cu o pierdere masivă de sânge și este considerată o urgență medicală

Simptomele care arată un nivel scăzut al hemoglobinei sunt: oboseala, senzația de slăbiciune, amețeala, durerile de cap frecvente, tulburări ale ritmului cardiac, paliditatea.

Totuși, unele stări fiziologice absolut normale pot cauza scăderea nivelului de hemoglobină, precum este sarcina, menstruația abundentă.

Un nivel ridicat al hemoglobinei poate apărea în sângele fumătorilor, al celor care suferă de boli cronice pulmonare și în cazul celor care locuiesc la altitudine.

    Testarea hemoglobinei reprezentă un test de bază utilizat de către medic pentru recomandarea unui tratament corespunzător. Prin urmare, este important să apelezi la specialiști ca să-ti testezi nivelul hemoglobinei și să îți ofere explicațiile necesare. Iată doar câteva dintre normele reprezentative ale nivelului hemoglobinei:

Hemoglobina 30 g/l – anemie severă care necesită tratament urgent;

Hemoglobina 60 g/l – hemoragii, boli ale măduvei spinale;

Hemoglobina 90 g/l – carențe alimentare care au provocat o anemie moderată.

Printre cele mai frecvente teste, care se fac pentru stabilirea factorilor care determină valori anormale ale hemoglobinei, sunt sideremia (evaluarea nivelului de fier din sânge) și feritina(care se asociază cu depozitele de fier ale organismului).

După efectuarea analizei de sânge este indicat să mergi la un control medical pentru a primi indicații cu privire la corectarea dietei alimentare și/sau administrarea unor suplimente de fier. Apelează la medicii specialiști de la CLINICA SANTE și ai grijă de sănătatea ta chiar acum!

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE