Ultrasonografia (USG) sau ecografia este un examen imagistic non-invaziv, inofensiv, deci sigur, de aceea poate fi efectuat repetat la necesitate și este recomandat inclusiv femeilor însărcinate și copiilor, menționează medicii ultrasonografiști de la Clinica Sante Chișinău. Utilajul de ecografie performant este prezent în Centrul Clinica Sante din Chișinău și Ungheni, desigur fiind important nu doar aparatul în sine, dar și specialistul imagist.
Ce putem vedea la un examen ecografic? Ecografia o metodă prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice (organe) cu ajutorul ultrasunetelor. Mărimile modificate, sau anumite formațiuni sunt semn de alarmă pentru pacientul investigat, însă potrivit medicului imagist de la Clinica Sante, Olga Josan, un diagnostic exact poate fi făcut doar dacă investigația ecografică este completată cu un set de analize și neapărat de medicul de profil. Spre exemplu, dacă la ecografia glandei tiroide au fost depistate anumite abateri, pacientul trebuie să facă suplimentar anumite analize de laborator pentru glanda tiroidă și să consulte medicul endocrinolog. Toate pot fi făcute întrun singul loc, la Centrul medical Clinica Sante din Chișinău, str. Ismail.84.
Principiul ecografiei constă în emiterea de ultrasunete de către o sondă specială. Ultrasunetele sunt vibrații mecanice imperceptibile auzului uman, care sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le întâlnesc. Prin urmare ecografia poate fi făcută fără anumite restricții la copii și gravide. Mai mult, medicul imagist Olga Josan atenționează că bebelușii născuți prematur sau cu o greutate mai mare de 4 kg, copii născuți de femei diagnosticate pozitiv la infecții TORCH, sau de mame care sunt la evidență cu anumite boli incurabile.
Ecografia este o metodă imagistică sigură, fără efecte adverse asupra structurilor examinate, ușor accesibilă, fără costuri mari și care poate vizualiza orice structuri anatomice, cu limitări la nivelul plămânului, osului și creierului, din care se pot vizualiza doar anumite părți, iar în cazul creierului, doar la vârste tinere, când șuturile dintre oasele care alcătuiesc cutia craniană – fontanelele, nu sunt închise.
Examenul prin ultrasonografie este accesibil în Chișinău, fiind indicat frecvent pacienților care acuză dureri lombare, cât și pentru detectarea formațiunilor la nivelul glandelor mamare sau în regiunea gâtului (glanda tiroidă), ecografia abdominală fiind unul dintre cele mai solicitate servicii.
Investigațiile ultrasonografice se efectuează la următoarele organe:
- glanda tiroidă;
- glandele mamare;
- vezica urinară;
- rinichi;
- ficat;
- vezica biliară;
- prostată/scrot;
- organele bazinului mic femei etc.
Pe lângă siguranța investigației și datorită prețului accesibil, ecografia este utilizată uzual. Ea permite o vizualizare bună a organelor și a țesuturilor din jurul lor, a limfonodulilor, a vascularizației, a diferitor formațiuni precum și dimensiunea și forma acestora.
Pregătirea înaintea unei investigații USG este deosebit de importantă pentru detectarea problemelor existente, de aceea pacienții trebuie să țină cont de următoarele recomandări.
Dacă pentru investigarea USG a glandei tiroide sau a glandelor mamare nu este necesară o pregătire specială, atunci pentru ecografia abdominală este important ca în ziua dinaintea examenului ecografic, pacientul să aibă parte de o cină ușoară și să se abțină de la consumul alimentelor care fermentează și a băuturilor carbogazoase, iar în cazul flatulenței se recomandă administrarea unui medicament antiflatulență. Pregătirea pentru examinarea bazinului mic constă în consumul a 500-1000 ml de lichid cu 30 minute înaintea investigației, fără eliberarea vezicii urinare, în schimb pentru investigația endovaginală vezica trebuie eliberată.
După colectarea datelor informative a USG, medicul specialist în domeniul organelor investigate va putea stabili un diagnostic cât mai precis și prescrie tratament sau indica alte analize necesare.
Clinic Sante vă oferă servicii de calitate și vă pune la dispoziție specialiști ultrasonografiști cu experiență și aparate USG performante.