Vaccinarea împotriva Covid-19. Cum prevenim efectele adverse?!

22 sept. 2021
Efecte adverse vaccin covid-19

Vaccinarea! Pentru persoanele care au anumite frici de efectele adverse ale vaccinării împotriva Covid-19, sunt recomandate câteva analize de laborator care arată starea de sănătate a persoanei înainte de imunizare. Pentru cei care deja s-au vaccinat, testul la Anticorpi neutralizanți anti-SARS-COV-2 IgG (anti-spike) va arăta în ce măsură sunt protejați de virusul care face ravagii în întreaga lume. Detalii în interviul cu medicul de laborator, directorul departamentului Calitate din cadrul Clinica Sante, Valentina Vlas.

Dna Vlas, astăzi se pune mare accent pe importanța vaccinării. Ce ne puteți spune la acest capitol?

Este important să se înțeleagă că vaccinarea nu protejează totalmente de infecție, dar poate reduce riscul de evoluție severă și deces în caz de infectare, dar și riscul de transmitere a infecției de la persoana infectată la restul persoanelor. Ministerul Sănătății pune acum la dispoziție o gamă variată de vaccinuri. Deja fiecare persoană trebuie să decidă cu care tip de vaccin poate face imunizarea. Suntem conștienți și observăm o frică în rândul pacienților de a se vaccina. În acest scop laboratorul Clinica Sante a creat un pachet de analize pentru ca pacienții să aibă posibilitatea de a se examina înainte de a efectua vaccinarea.

Cum prevenim efectele adverse post-vaccinare?

Examinarea de laborator înainte de vaccinare este importantă și foarte utilă. Se va face cu scopul de a identifica anumite probleme de sănătate ascunse, pentru a evita sau reduce din complicațiile care ar putea să apară după vaccinare. Recomandăm următoarele teste de laborator: hemoleucograma completă și VSH – care ne va permite să stabilim exact care este starea de sănătate a pacientului la momentul adresării; apoi Timp Quick– analiză care determină activitatea protrombinei în procente și în secunde. În baza acestui test identificăm două riscuri vitale: de hemoragie și de tromboze. Marea majoritate a pacientilor avînd si alte afectiuni cronice au frica de a dezvolta tromboze ca rezultat al vaccinarii. Prezența cheagurilor de sânge în organism o putem stabili prin determinarea nivelului de D-Dimeri în plasma sangvina. Un alt test foarte important inclus în pachet este determinarea anticorpilor Sars Cov-2 IgM – testul ne permite să identificăm persoanele care sunt asimptomatice si nu au careva manifestări clinice, dar ar putea să fie infectate si să răspîndească infectia. La fel e foarte importantă determinarea nivelului de glicemie, în special la pacienții cu diabet zaharat. Un test destul de informativ și foarte important este determinarea proteinei C reactive prin metoda cantitativă care ne ajută la identificarea oricărui proces inflamator care îl are persoana în organism, însă poate decurge fără manifestări clinice. Unele persoane pot prezenta în timpul sau după vaccinare diverse reacții alergice – iată de ce am inclus în pachet determinarea IgE. Pachetul elaborat de laboratorul Clinica Sante poate fi efectuat atât de persoanele care au careva probleme de sănătate, cei cu diferite forme de alergii, persoanele care suferă de afecțiuni ale inimii, afecțiuni pulmonare sau renale, cât și de persoanele somatic sănătoase, pentru a preveni reacții adverse nedorite.

Persoanele care au trecut deja prin Covid-19, trebuie sa facă analize înainte de vaccinare?

Covidul lasă în urma sa multe sechele – unele vizibile sau simțite bine, iar altele invizibile. Persoanele care au suportat infecția SARS CoV-2 cu scopul de a evita aparitia unor complicatii dupa vacinare, deasemenea ar fi bine să se examineze înainte de vaccinare. Chiar dacă persoana a trecut deja prin boală, s-a tratat, e important să cunoscă starea de sănătate actuală, deoarece virusul afectează „locurile slabe” din organism. Dacă pacientul anterior a suportat Covid-ul, nu contează sub ce formă si doreste să vadă care este titrul de anticorpi, în acest caz se recomandă un test de determinare cantitativă a anticorpilor IgG. Anticorpii se formează după a 14-a azi de la debutul bolii, însă trebuie de precizat, că acesti anticorpi sunt de o scurtă durată și nu asigură protecție.

Dacă analizele arată anumite devieri, ce trebuie să facă persoana care planifică să se vaccineze?

În cadrul Clinicii Sante activează mai mulți medici specialiști în diferite domenii și, în dependență de modificările care apar în rezultatele pacienților, acestora li se recomandă să facă consultația specialistului de care anume au nevoie. Virusul SARS-CoV-2 după cum am menționat mai sus afectează locurile slabe din organism, dar cele mai grave complicații post Covid-19 o reprezintă trombozele si reacțiile alergice. Monitorizarea stării generale, dar și specifice a problemelor de sănătate va ajuta la prevenirea complicațiilor și/sau agravarea unor probleme mai vechi de sănătate. Deci, țineți sub control starea de sănătate proprie și veți preveni multe alte probleme.

E simplu. Faci testele de laborator înainte de vaccinare, vezi ce probleme de sănătate ai, le tratezi sub supravegherea medicului specialist și te vaccinezi. După vaccinare, ai grijă sistematic să verifici nivelul anticorpilor neutralizanți/proteina Spike 1 ca să știi în ce măsură vaccinul te protejează de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Verifică nivelul de anticorpi după vaccinare! Cu acest mesaj vine Clinica Sante către pacienții care s-au imunizat! De ce?

Pentru a stabili dacă organismul a produs suficienti anticorpi care sa-i asigure protectie pe viitor.

  • Testul pentru determinarea Anticorpilor IgG (anticorpi neutralizanți/proteina Spike 1) se efectuează la două săptămâni după vaccinare și apoi din trei în trei luni. Fiecare organism, în dependentă de statutul său imun, răspunde individual la vaccinul administrat, deaceea este important să monitorizam nivelul anticorpilor dezvoltati de organism. Testul nu trebuie făcut pentru că se cere de către cineva, dar pentru a ne simți în siguranță!

Clinica Sante Moldova

Programare: 079774414 / 022 66 72 66

Pagina de Facebook: Clinica Sante Moldova

Clinica Sante a lansat campania de informare „Zece pentru SĂNĂTATE”. Astfel medicii Clinica Sante, în cadrul interviurilor realizate de reporterii AGORA, vor răspunde la întrebările care „dor” cel mai mult. Dacă ai și tu o întrebare la medicii Clinica Sante o poți expedia pe [email protected]. Să aveți o sănătate de nota 10!

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE