Cum colectăm corect urina pentru analize de laborator?

25 mart. 2021
analize de laborator

De corectitudinea colectării urinei depinde rezultatul analizei. Deși pare simplu ca bună ziua, adesea persoanele nu știu cum să colecteze corect urina în funcție de analiza pe care trebuie să o facă, fie aceasta un sumar urină, proba Neciporenco, sau urocultură. Răspuns la toate întrebările ne oferă Valentina Vlas, director calitate în cadrul Clinica Sante, medic de laborator.

Doamna Vlas, cât de important este ca un pacient să cunoască elementarul despre colectarea corectă a analizelor de urină?

Trebuie să constatăm că mulți încă confundă sumarul de urină, Neciporenco și urocultura. Sunt trei analize diferite unde se utilizează proba de urină. Ar fi bine să explicăm cum ar fi corect să colectăm urina. Pentru sumarul de urină este foarte important să fie colectată prima urină de dimineață. După o igienă intimă cu apă și săpun se recoltează prima porție. Pentru proba Neciporenco, după igiena intimă se va colecta porția de mijloc a primei urini de dimineață. Urocultura se recoltează în același mod ca și proba Neciporenco.

Sunt anumite particularități de recoltare în funcție de sex?

Sunt sigură că puține persoane cunosc că pentru femei spre exemplu, pe lângă igiena care trebuie efectuată înainte de recoltarea urinii, se recomandă utilizarea tampoanelor intravaginale.

De ce la colectarea urinei la femei se recomandă utilizarea tampoanelor intravaginale?

Acest lucru permite medicului să stabilească cu exactitate localizarea procesului inflamator, adică cât de mult a progresat infecția urinară, fie că este vorba de leziuni la nivelul organului genital, sau căile urinare, rinichi. În funcție de acest rezultat depinde tratamentul care va fi indicat, deci este foarte important să se respecte regulile de colectare a analizei de urină.

Mulți se întreabă în cât timp trebuie sa aducă pacientul proba la laborator?

Urina colectată trebuie adusă la laborator cât mai repede. Ar fi bine în 1,5-2 ore maxim.

De unde persoana poate face rost de acele păhărele pentru analiza de urină, sau poate să le aducă în borcănaș cum se făcea pe timpuri?

Este extrem de important ca recipientul în care se colectează proba de urină să fie steril. Din acest motiv borcănașele nu este o idee bună. Recipientul steril pentru proba de urina poate fi luat gratis în orice centru Clinica Sante, sau cumpărat din farmacie.

Dar cum recoltăm urina la bebeluși?

Pentru bebeluși, acum în farmacii se vând punguțe speciale pentru băieței și fetițe. Pe ambalajul acestora este prezentat cum se aplică corect. Este foarte important să se colecteze cantitatea necesară de urină. Aș recomanda ca înainte de prezentarea probei de urină în laborator, părintele să contacteze linia verde Clinica Sante la numărul 022 66 72 66, sau 078 11 99 55 și să concretizeze dacă cantitatea de urină colectată la bebeluș este suficientă pentru a fi făcută analiza.

Ce este important să mai cunoască un părinte despre colectarea urinei la bebeluș?

Ar fi bine ca punguța cu urină să fie pusă direct în recipientul steril (acel păhărel) și prezentat în termen de maxim 2 ore la laborator.

Vă mulțumim

Rețeaua națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 100 medic consultați și face circa 1000 de investigații de laborator.

Linia Verde Clinica Sante: 022 66 72 66 / 078 11 99 55

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE