Endometrioza – diagnosticată tot mai frecvent la femeile tinere

8 apr. 2024
Endometrioza - diagnosticată tot mai frecvent la femeile tinere

În ultimul timp, tot mai multe femei sunt diagnosticate cu endometrioză, afirmă medicul ginecolog de la Clinica Sante Chișinău, Dorina Iutiș. Pe lângă faptul că patologia poate provoca simptome precum dureri abdominale severe, dureri menstruale intense, disconfort în timpul actului sexual și sângerări anormale, endometrioza mai este și una dintre principalele cauze ale infertilității.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune medicală în care țesutul care aliniază interiorul uterului, numit endometru, crește în afara uterului. Această creștere anormală a țesutului endometrial poate afecta diferite zone din corp, cel mai adesea în jurul uterului, ovarelor și a altor organe pelvine. „Cea mai mare problemă în cazul endometriozei este faptul că aceasta poate duce la infertilitate. În al doilea rând, endometrioza poate afecta semnificativ starea fizică și emoțională a femeii”, a menționat Dorina Iutiș.

Care sunt simptomele specifice acestei patologii?

Care sunt simptomele specifice acestei patologii

Țesutul endometrial crescut poate provoca inflamație, durere și, uneori, formarea de chisturi sau cicatrici, ceea ce poate duce la simptome foarte neplăcute. „Cele mai comune simptomele ale endometriozei sunt durerile cărora nu le putem găsi cauza. Aceste dureri pot să apară zilnic și să nu depindă de faza ciclului menstrual. Dereglările ciclului menstrual, eliminările abundente, cu cheaguri de sânge care se prelungesc până la 5-7 zile sau eliminările maronii după încheierea menstruației, durerile în timpul contactului sexual, balonările inexplicabile, depresia, anxietatea, toate acestea sunt simptome comune ale endometriozei”, a explicat medicul ginecolog.

Care sunt metodele de diagnosticare a endometriozei?

Diagnosticul endometriozei poate implica mai multe etape. Prima etapă este examenul fizic și evaluarea simptomelor de către medicul ginecolog, care, la necesitate, va indica și alte investigații, cu, ar fi ecografia transvaginală, rezonanța magnetică nucleară (RMN), tomografia computerizată (CT), sau laparoscopia, folosite pentru a detecta leziunile endometriozice și pentru a evalua extinderea lor. „Este foarte important ca ultrasonografia să se facă de către un specialist bun, care știe să vadă o endometrioză și o adenomioză ultrasonografic”, a specificat Dorina Iutiș.

Care sunt metodele de diagnosticare a endometriozei

Care sunt opțiunile de tratament?

Care sunt opțiunile de tratament

Tratamentul pentru endometrioză poate include medicamente pentru gestionarea durerii și a inflamației, terapie hormonală și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea țesutului afectat.

„Nu există un tratament protocolat al endometriozei, dar avem foarte multe metode prin care putem să îmbunătățim calitatea vieții femeii. Printre acestea se numără preparatele hormonale, puncția chisturilor cu lichid endometrial, tratamentele bazate pe laparoscopie. Foarte importantă este și alimentația corectă. În cazul endometriozei se recomandă o dietă specifică menită să țină endometrioza sub control. Tactica de tratament sau de gestionare a endometriozei depinde de care este dorința femeii, de a ameliora simptomele sau de a rămâne însărcinată”, a precizat specialista.

Monitorizarea endometriozei este foarte importantă pentru gestionarea eficientă a afecțiunii și pentru a controla simptomele. „Monitorizarea endometriozei este esențială, pentru că aceasta este o patologie cronică care nu trece de la sine. Monitorizarea se face odată la 3-6 luni sau anual. Dacă este vorba despre chisturi endometriale, este important să vedem dacă acestea se măresc sau nu în timp, dacă există niște focare endometriale, este important să cunoaștem unde se află acestea, dacă fac aderențe între organe sau nu, ne împiedică să avem o viață normală sau nu”, a conchis medicul ginecolog de la Clinica Sante Chișinău, Dorina Iutiș.

Întrebări frecvente

Care sunt simptomele endometriozei?

Simptomele endometriozei pot include dureri menstruale severe, dureri pelvine cronice, disconfort în timpul actului sexual, sângerări menstruale abundente și infertilitate.

Care sunt opțiunile de tratament pentru endometrioză?

Opțiunile de tratament pentru endometrioză pot include medicamente pentru gestionarea durerii și a inflamației, terapie hormonală și intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea țesutului afectat sau pentru alte complicații.

Endometrioza poate afecta fertilitatea?

Da, endometrioza poate afecta fertilitatea, fiind una dintre principalele cauze ale infertilității la femei. Totuși, există opțiuni de tratament și gestionare care pot ajuta la optimizarea fertilității în cazul femeilor cu endometrioză.

Există un tratament definitiv pentru endometrioză?

În prezent, nu există un tratament definitiv pentru endometrioză. Cu toate acestea, tratamentul adecvat poate ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

Care sunt riscurile asociate cu endometrioza netratată?

Endometrioza netratată poate duce la complicații precum dureri cronice, infertilitate, chisturi ovariene și alte probleme de sănătate pelvină.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%