Adrian Chiriac: Semnele care indică probleme de creștere la copii

18 mart. 2024
probleme de crestere la copii

Procesul de creștere și dezvoltare al copiilor este unul complex și implică o varietate de factori. Un impact semnificativ asupra dezvoltării îl au hormonii, care lucrează împreună pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a corpului și a funcțiilor sale. Dezechilibrele hormonale pot afecta, însă, acest proces. De exemplu, deficiența de hormon de creștere poate duce la statură scăzută, în timp ce excesul de hormon de creștere poate cauza gigantism. Medicul endocrinolog de la Clinica Sante Chișinău Botanica, Adrian Chiriac, explică care sunt semnele unor posibile probleme de creștere la copii care ar trebui să-i pună în gardă pe părinți.

Rolul hormonilor în procesul de creștere

Hormonii au un rol foarte important în creșterea și dezvoltarea copiilor, influențând nu doar creșterea fizică, ci și dezvoltarea sexuală, emoțională și cognitivă. Unul dintre cei mai importanți hormoni implicați în acest proces este hormonul de creștere.

medicul endocrinolog chiriac

„Hormonul de creștere se produce de una dintre glandele endocrine, cunoscută sub denumirea de glanda hipofiză. Acest hormon răspunde de creșterea armonioasă a copilului începând cu vârsta de 2 ani și până la pubertate, când viteza de creștere încetinește. Hormonii tiroidieni sunt, de asemenea, în strânsă legătură cu procesele de creștere și răspund de o creștere armonioasă încă din primele zile de dezvoltare a fătului. În perioada de pubertate hormonii sexuali sunt cei care accelerează creștere și tot ei duc la încetinirea procesului de creștere la o anumită vârstă”, menționează medicul endocrinolog, Adrian Chiriac.

Deficiența de hormon de creștere poate duce la urmări foarte grave. „În lipsa secreției acestui hormon, statura finală a copilului, viitor adult, nu poate fi mai mare de 120-130 de metri. Aceasta este o statură finală foarte joasă și reprezintă o patologie foarte gravă. Pe de altă parte, o secreție accelerată a acestui hormon se asociază cu așa numitul gigantism hipofizat, când avem o statură peste limita superioară admisă a vârstei, peste 2 metri și mai mult”, punctează endocrinologul.

Semnele unor posibile probleme de creștere la copii

„În primul an de viață, copii au un ritm accelerat de creștere, adăugând între 22 și până la 28 de centimetri. O creștere mai încetinită sau mai accelerată la această vârstă e un semn care poate să ne indice o problemă de creștere. În al dilea an de viață, dinamica de creștere contituie între 12-18 cm. După 2 ani această viteză încetinește treptat și până la pubertate, 9-10 ani la fetițe și 11-12 la băieței, copii cresc cu 5-7 cm într-un an. O viteză de creștere mai mică de 5 cm ar trebui să sensibilizeze părinții despre o creștere încetinită, precum și o creștere cu mai mult de 7 cm într-un an poate semnala o creștere accelerată”, subliniază Adrian Chiriac.

Un alt semn la care trebuie să fie atenți părinți este perioada de debut a pubertății, atât în rândul fetițelor, cât și al băieților. „Dacă primele semne de pubertate apar mai devreme de vârsta de 8 ani la fete și 9 ani la băieți, acestea sunt considerate semne de dezvoltare precoce și se pot asocia inițial cu o creștere accelerată, dar și cu oprirea timpurie a creșterii”, a specificat medicul.

crestere copii probleme

Diagnosticul problemelor de creștere la copii

diagnosticul problemelor de crestere la copii

Diagnosticarea precoce a problemelor de creștere la copii este foarte importantă, fiindcă în acest fel cresc șansele eficienței tratamentului. Diagnosticarea se poate face cu ajutorul unui set de investigații de laborator.

„Secreția hormonului de creștere poate fi afectată și de prezența altor patologii, cum ar fi afecțiuni ale rinichilor, a ficatului, de aceea, analiza generală a sângelui, analiza biochimică cu toate probele hepatice și renale este esențiale pentru a exclude alte cauze. Urmează testele hormonale, testul screeningul pentru determinarea valorilor somatotropiei (hCG), care ne arată o secreție sumativă a hormonului de creștere. Mai sunt necesare și probele funcționale, când încercăm să stimulăm producția hormonului de creștere în organism prin dozarea acestui hormon în anumite intervale de timp”, explică Adrian Chiriac.

Tratamentul în cazul deficitului hormonului de creștere

Vestea bună este că, în cazul diagnosticării la timp a deficitului hormonului de creștere, există și metode de tratament, care s-au dovedit a fi destul de eficiente în timp. „Tratamentul de bază este tratamentul hormonal de substituție, un hormon injectabil care trebuie administrat ani de zile pentru a obține un ritm de creștere normal. Dar este foarte important ca diagnosticul să fie stabilit nu mai târziu de vârsta de 5 ani, fiindcă cu cât mai devreme este inițiat tratamentul, cu atât mai eficient este acesta. Se consideră un diagnostic tardiv dacă este stabilit în jurul vârstei de 13-14 ani, fiindcă atunci eficacitatea tratamentului este mai mică, deoarece la această vârstă creșterea deja încetinește. În majoritatea cazurilor noi depistăm deficite funcționale care se supun ușor tratamentului de substituție”, precizează medicul endocrinolog, Adrian Chiriac.

De asemenea, este foarte important să fie excluși factorii ce pot afecta negativ producția hormonilor de creștere. „Hormonul de creștere se produce în organism datorită unor stimuli de secreție. Principalul stimul pentru producția acestui hormon este somnul. Nu în zadar părinții ne spuneau în copilărie „dormi și vei crește mare”, fiindcă acest hormon se produce în cantități suficiente anume în timpul somnului, iar deficitul de somn poate afecta secreția acestui hormon. Pentru o creștere armonioasă e nevoie și de substanțe nutritive. Deficiențele în alimentația copiilor duc, de asemenea, la probleme de creștere. O altă cauză destul de frecventă reprezintă patologiile sistemului nervos, anumite traumatisme, procese de volum, cum ar fi tumorile glandei hipofizate”, menționează specialistul.

tratamentul problemelor de crestere la copii

Sfatul endocrinologului

Medicul endocrinolog de la Clinica Sante Chișinău, Adrian Chiriac, are și câteva sfaturi pentru părinți. „Supraveghere corectă a copiilor este esențială. Nu în zadar în primul an de viață sunt necesare vizitele regulate la medicul de familie, unde sunt preluate datele antropometrice și putem vedea o dinamică corectă sau incorectă de creștere a copilului. La fel, odată în an, copilul trebuie să fie măsurat pentru a cunoaște care a fost dinamica de creștere pe parcursul ultimului an și atunci când aceste date nu corespund cu vârsta, este cazul să fie consultat un endocrinolog, pentru a exclude deficitele hormonale de creștere”, a punctat medicul.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE