Chisturile ovariene: tipuri, simptome și importanța consultării medicale

11 mart. 2024
chisturile ovariene la femei

Chisturile ovariene pot apărea la femei de orice vârstă. În majoritatea cazurilor, chisturile nu prezintă simptome, însă sunt tipuri de chisturi care pot provoca disconfort sau pot duce la complicații, de aceea, este foarte important să fie depistate și monitorizate. Ce tipuri de chisturile ovariene există și de ce este important să facem diferența între acestea, ne explică medicul ginecolog de la Clinica Sante Chișinău, Dorina Iutiș.

Ce este un chist ovarian și ce tipuri de chisturi există?

„Chistul ovarian este o formațiune lichidiană la nivelul unui sau ambelor ovare. Acestea pot fi sub formă de folicul ovarian, chist hemoragic sau chist endometrial, care reprezintă, de fapt, o tumoare benignă. Este important să facem diferența între chisturile fiziologice și cele mare nu sunt în limitele normei, pentru a determina dacă formațiunea poate fi monitorizată sau necesită tratament”, menționează medicul ginecolog, Dorina Iutiș.

ce este un chist ovarian

Care sunt simptomele specifice?

Majoritatea femeilor nu prezintă simptome atunci când au chisturi ovariene, iar acestea sunt adesea descoperite accidental în timpul unui examen medical sau în urma unei ecografii pelvine. Cu toate acestea, chisturile mai mari pot provoca durere pelviană, umflarea abdominală, disconfort în timpul raporturilor sexuale sau modificări în perioadele menstruale.

simptomele chisturilor ovariene

„Simptomele cele mai comune ale chisturilor ovariene sunt durerile în partea de jos a abdomenului, fie bilateral, fie pe partea unde este prezent chistul. De asemenea, dacă vorbim despre chisturile foliculare, care preced ovulația, pe lângă dureri, pot să mai apară și balonările, și eliminările vaginale. Iar când vorbim despre chisturile mai mari de 3-4 cm, atunci pot să apară dureri și în timpul actului sexual, în timpul practicării sportului sau la efort. Chisturile care persistă pe parcursul mai multor cicluri menstruale, pot provoca eliminări sangvinolente între menstruații și menstruații abundente. În cazul chisturilor endometriale, durerile persistă pe tot parcursul ciclului menstrual și sunt însoțite de eliminări maronii”, explică medicul ginecolog de la Clinica Sante Chișinău, Dorina Iutiș.

În ce cazuri este important să consulți un medic?

„Ne adresăm la medic imediat ce vedem o dereglare a ciclului menstrual, fie că începe prea devreme, fie că întârzie, fie că este abundent ori dimpotrivă. Când apar dureri cărora nu le putem găsi o cauză, durerile în timpul contactului sexual, dureri menstruale care nu au fost anterior, dureri la așezare sau când burta este balonată. De asemenea, atunci când pacienta cunoaște că are un chist folicular, trebuie să se afle sub supravegherea unui medic pentru monitorizări. Investigația care ne permite monitorizarea acestuia este ultrasonografia. În cazul unei urgențe, ultrasonografia se face în orice zi, dar este preferabil să se facă în prima fază a ciclului menstrual, care începe cu prima zi a menstruației. Dacă în urma ecografiei medicul consideră că este nevoie de investigații suplimentare, poate indica efectuarea tomografiei computerizate sau RMN”, punctează Dorina Iutiș.

consultare medic pentru femei

Cum tratăm chisturi ovariene?

Multe chisturi ovariene nu necesită tratament și pot dispărea de la sine. Medicul poate decide să monitorizeze chisturile în timp sau să recomande tratament în funcție de dimensiunea, tipul și simptomele asociate. „Tratamentul se stabilește în dependență de tipul de chist. În unele cazuri se poate recurge la puncție sau laparoscopie”, afirmă medicul ginecolog de la Clinica Sante Chișinău, Dorina Iutiș.

Întrebări frecvente

Cum se formează chisturile ovariene?

Acestea pot fi rezultatul unui folicul care nu s-a rupt sau s-a eliberat de ovul (chist folicular) sau pot fi cauzate de alte procese, cum ar fi chisturile dermoide sau chisturile endometriozice.

Care sunt simptomele chisturilor ovariene?

Simptomele precum dureri intense, umflarea abdominală persistentă, disconfort în timpul actului sexual sau modificări semnificative ale perioadelor menstruale ar trebui să determine o consultație medicală imediată.

De ce este important să monitorizăm chisturile ovariene și cum se face acest lucru?

Monitorizarea regulată prin ecografie ajută la evaluarea dimensiunii și evoluției chisturilor. Aceasta este esențială pentru a decide dacă este necesară intervenția sau dacă chisturile prezintă riscuri.

Care sunt riscurile asociate cu chisturile ovariene a unei femei?

Riscurile pot include ruptura chistului, torsionarea ovarelor sau, în cazuri rare, transformarea malignă. Monitorizarea și tratamentul adecvat contribuie la minimizarea acestor riscuri.

Cum influențează chisturile ovariene fertilitatea și planificarea unei sarcini?

Chisturile mici pot afecta rareori fertilitatea, dar chisturile mai mari sau complicate pot necesita tratament și monitorizare atentă în cazul femeilor care doresc să rămână însărcinate.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE