De ce este importantă pregătirea pentru examenul ecografic?

15 ian. 2024
cum sa te pregatesti de ecografie

Pregătirea corespunzătoare pentru examenul ecografic face ca rezultatul obținut în urma examinării să fie unul clar și precis. Acest lucru fiind foarte important pentru stabilirea unui diagnostic corect și pentru planificarea tratamentului adecvat.

Cum să te pregătești corect de examenul ecografic?

E important să știi că pregătirea pentru examenul ecografic variază în funcție de tipul ecografiei, dar și de zona sau organul care urmează a fi examinat, explică medicul ultrasonografist de la Clinica Sante Varnița, Alexandr Duca. De exemplu, pentru o imagine clară a organelor abdominale, cum ar fi ficatul și vezica biliară, va trebui să țineți cont de următoarele recomandări:

„Pentru majoritatea examenelor ecografice nu este necesară o pregătire specială. În cazul ecografiei abdominale lucrurile stau altfel. De exemplu, dacă analizăm organele sistemului digestiv, cum ar fi ficatul, vezica biliară și pancreasul, e important să preveniți formarea gazelor intestinale. Pentru aceasta va trebui să excludeți consumul alimentelor ce favorizează balonarea, cum ar fi boboasele, varza și altele”, atenționează medicul ultrasonografist, Alexandr Duca.

doctor ultrasonografist alexander duca

Încă un aspect important în pregătirea pentru ecografia abdominală este ca pacientul să nu consume alimente cu câteva ore înainte de examenul ecografic. „În mod ideal seara pacientul ia cina, iar dimineață vine la investigație fără să fi mâncat. Aceasta este o variantă optimă atât pentru pacient, cât și pentru medic”, susține Alexandr Duca.

recomendatii medic uzist

De ce aspecte să ții cont înainte de examenul ecografic la vizica urinară?

În cazul examenului ecografic la vizica urinară, pacienții trebuie să țină cont de cantitatea de lichid pe care o consumă. „Este important ca vizica urinară să fie suficient de plină. Pentru a asigura acest lucru, se recomandă ca, cu o oră înainte de investigație pacientul să consume 1 litru de apă plată, de dorit cu ajutorul unui pai. În acest mod, în momentul când va ajunge în cabinetul medicului, vizica urinară va fi suficient de plină și ne va permite o vizualizare mai bună”, afirmă medicul.

Este important să urmați cu atenție instrucțiunile medicului ultrasonografist, pentru că, în acest fel, puteți contribui la asigurarea succesului examinării și la obținerea informațiilor necesare pentru îngrijirea sănătății dumneavoastră.

Ce examene ecografice poți efectua la Clinica Sante?

Clinica Sante Moldova este dotată cu echipamente moderne, de ultimă generație, care permit efectuarea unei game variate de examene ecografice, precum:

  • Ecografie mamară;
  • Ecografie abdominală;
  • Ecografie musculoscheletala;
  • Ecografie glandă tiroidă;
  • Ecografie sarcină;
  • Ecografie transvaginală.

Alexandr Duca, medic ultrasonografist la Clinica Sante Varnița: „La Clinica Sante din Varnița efectuăm practic toate tipurile de examene ultrasonografice, începând cu ultrasonografia organelor abdominale, a glandei tiroide, a glandelor mamare și încheind cu examenul ultrasonografic al articulațiilor. Cu ajutorul datelor furnizate de noi, medicii reușesc să stabilească diagnosticul corect, rapid și exact.”

ecografii

Ecografia musculoscheletală: ce presupune și cât de importantă este?

Ecografia musculoscheletală este o tehnică avansată de diagnostic medical care utilizează ultrasunete pentru a vizualiza structurile musculoscheletale ale corpului, cum ar fi mușchii, tendoanele, ligamentele și articulațiile. Această tehnică este utilă în evaluarea și diagnosticarea diferitelor afecțiuni ale sistemului musculoscheletal.

ecograf

Medicul ultrasonografist de la Clinica Sante Varnița, Alexandr Duca, precizează că fără această ecografie medicii n-ar reuși să diagnosticheze un șir de afecțiuni ale sistemului musculoscheletal. „USG-ul articulațiilor este o direcție nouă în domeniul ultrasonografic, dar foarte importantă, pentru că, cu ajutorul acestei ecografii noi, medicii ultrasonografiști, putem să le oferim terapeuților, reumatologilor, dar și medicilor de familie, informații prețioase despre țesuturile moi care formează articulațiile. Cu ajutorul examenului radiologic putem afla informații doar despre țesutul osos, însă grație ecografiei articulațiilor putem afla amănunte despre țesuturile moi. De exemplu, o inflamație a articulației nu va fi identificată niciodată în cadrul unui examen radiologic, în timp ce în cadrul ultrasonografiei putem să depistăm cu ușurință această afecțiune și să stabilim dacă este necesară puncția ori nu. La fel e și în cazul deteriorării meniscului și a altor afecțiuni ale sistemului musculoscheletal”, a menționat medicul ultrasonografist, Alexandr Duca.

Această metodă este non-invazivă, nu utilizează radiații și oferă imagini în timp real, ceea ce o face o opțiune sigură și utilă. Ecografia musculoscheletală este des folosită în ortopedie, reumatologie, medicina sportivă și alte domenii ale medicinei pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor legate de sistemul musculoscheletal.

Întrebări frecvente

Cum mă pregătesc pentru o ecografie?

În funcție de tipul de ecografie, poate fi necesar să nu consumi alimente sau lichide cu câteva ore înainte de examenul ecografic sau să urmezi alte instrucțiuni specifice.

Este ecografia dureroasă?

În general, ecografia este o procedură nedureroasă. Gelul aplicat pe piele și mișcările delicate ale transductorului nu ar trebui să provoace disconfort semnificativ.

Care este diferența dintre ecografia tradițională și ecografia Doppler?

Ecografia Doppler măsoară fluxul de sânge și este utilizată pentru evaluarea circulației sanguine în zonele specificate ale corpului.

Cât durează de obicei o ecografie?

Durata unei ecografii variază în funcție de tipul examenului și de zona examinată, dar în general, poate dura între 15 și 60 de minute.

Sunt expus la radiații în timpul unei ecografii?

Nu, ecografia utilizează unde sonore și nu implică expunerea la radiații ionizante.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE