Obezitatea la copii: Care sunt cauzele și riscurile?

12 feb. 2024
obezitatea la copii

În ultimul deceniu, în țara noastră a crescut considerabil numărul copiilor cu obezitate. Sedentarismul și alimentația neadecvată sunt doar câteva dintre cauzele obezității la copii. Medicul endocrinolog-pediatru de la Clinica Sante Anenii Noi, Svetlana Tanasoglo, atenționează că, copiii cu exces de greutate sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta un șir de afecțiuni, precum diabetul zaharat și hipertensiunea arterială.

Svetlana Tanasoglo, medic endocrinolog-pediatru la Clinica Sante Anenii Noi: „În ultimul timp, cu părere de rău, obezitatea „a întinerit”. Datele statistice arată că aproximativ 30% dintre copii suferă de obezitate, asta însemnând aproape fiecare al treilea copil. Dacă anterior se considera că un copil durduliu bucură ochii părinților și în special a bunicilor, în prezent acesta se consideră un semn de tulburare metabolică.”

Cauzele obezității la copii

Obezitatea la copii poate fi cauzată de o combinație complexă de factori. Una dintre cauzele kilogramelor în plus la copii poate fi moștenirea genetică. De exemplu, dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, există o probabilitate mai mare ca și copilul să se confrunte cu această problemă. De asemenea, obezitatea este adesea asociată cu un stil de viață sedentar, în care copiii petrec mult timp în fața ecranelor și practică puțină activitate fizică. Un alt factor esențial este alimentația neadecvată, care constă în consumul excesiv de alimente bogate în calorii, zahăr și grăsimi, precum și dependența de alimente procesate. Pentru a evalua starea de sănătate a copiilor, Clinica Sante a pregătit pentru diferite categorii de vârstă pachete de analize la preț promoțional.Vezi pachetele de analize pentru copii.

obezitatea la copii

Riscurile asociate cu obezitatea la copii

„Kilogramele în plus acționează asupra sistemului hormonal al copilului, fapt ce poate influența negativ asupra întregului organism, atât pe plan fizic, cât și pe plan mental. Copiii cu exces de greutate sunt predispuși la dezvoltarea diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, reacțiilor alergice, dar și bolilor articulare”, subliniază medicul endocrinolog-pediatru.

În plus, obezitatea poate contribui la creșterea nivelului de colesterol, crescând riscul de afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, aceasta poate provoca sau agrava problemele respiratorii, cum ar fi astmul și apneea de somn.

Copiii cu kilograme în plus se pot confrunta adesea cu stigmatizarea, fapt ce le poate afecta negativ stima de sine și sănătatea mentală. Totodată, greutatea excesivă poate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, cauzând durere și creșterea riscului de artrită la maturitate.

Părinții – responsabili de prevenirea obezității la copii

prevenirea obezitatii la copii

Părinții joacă un rol important în prevenirea obezității la copii și în promovarea unui stil de viață sănătos. Prin intermediul exemplelor personale, educației și implicării active, aceștia pot influența deciziile legate de alimentație și activitatea fizică ale copiilor lor. „Este responsabilitatea părinților să le explice copiilor ce înseamnă un mod sănătos de viață, alimentația sănătoasă și să-i încurajeze să se alimenteze sănătos. Trebuie să le creăm copiilor deprinderi sănătoase și să le explicăm că hrana este o sursă de energie”, menționează Svetlana Tanasoglo.

Pentru a împiedica consumul excesiv de calorii și a încuraja o dietă sănătoasă, părinții ar trebui să reducă consumul alimentelor bogate în grăsimi trans, zahăr, făină albă și amidon. În schimb, dieta copiilor ar trebui să fie bogată în proteine, grăsimi sănătoase, fructe și legume. „În cazul în care părinții simt că nu se descurcă și nu pot să-i convingă pe copii să se alimenteze sănătos, este necesar să se adreseze la un medic specialist. Cel mai frecvent o astfel de problemă poate fi rezolvată cu ajutorul medicului pediatru-endocrinolog, care după examinarea medicală va indica un set de analize care vor arăta dacă există o patologie a sistemului endocrin”, punctează medicul endocrinolog-pediatru de la Clinica Sante Anenii Noi, Svetlana Tanasoglo.

Întrebări frecvente

Ce este obezitatea la copii?

Obezitatea la copii este o condiție caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime corporală, care poate avea un impact negativ asupra sănătății copiilor.

Când ar trebui să se adreseze părinții unui medic în cazul obezității la copii?

Părinții ar trebui să consulte un medic atunci când simt că nu pot gestiona eficient greutatea copiilor sau când există preocupări legate de sănătatea lor. Medicul poate oferi sfaturi personalizate și un plan de gestionare a obezității.

Cum pot părinții să promoveze un mediu alimentar sănătos acasă?

Părinții pot promova un mediu alimentar sănătos acasă prin oferirea de opțiuni nutritive, limitarea alimentelor procesate și implicarea copiilor în pregătirea meselor și modelarea unui comportament alimentar sănătos.

Care sunt riscurile asociate cu sedentarismul la copii?

Sedentarismul la copii este asociat cu creșterea riscului de obezitate, diabet de tip 2, probleme de sănătate cardiovasculară, scăderea densității osoase și întârzierea dezvoltării cognitive.

De ce este importantă activitatea fizică în prevenirea obezității la copii?

Activitatea fizică ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, îmbunătățește starea de sănătate cardiovasculară, stimulează metabolismul și contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE