Când administrăm antibiotice la copii?

5 iul. 2019
antibiotice la copii

Unul din cei mai buni medici pediatri din Chișinău, Igor Pletosu atenționează că administrarea antibioticilor fără consultul medicului poate fi extrem de periculoasă pentru viața și sănătatea copiilor!

Renumitul medic pentru copii, pentru a fi mai aproape de pacienți, în diferite zile a săptămânii oferă consultații la Centrele Medicale Clinica Sante din Chișinău, Strășeni, Hâncești, Orhei și Ungheni

Medicul pediatru Igor Pletosu atenționează, pentru a administra un antibiotic și ca acesta să fie corespunzător și eficient pentru tratarea direcționată a afecțiunii, pacientul nu are decât să se adreseze timpuriu la medic, iar acesta să îi recomande investigațiile de laborator corespunzătoare.

„Este simplu. Important este ca părinții sau îngrijitorii copiilor care au semne de boală să nu să se panicheze și să întreprindă măsuri nechibzuite, gen administrarea la tot felu de tratamente care ulterior face mai dificilă stabilirea diagnosticului corect. Sunt trei pași. Te adresezi la medicul pediatru. Medicul investighează copilul și îi recomandă efectuarea analizelor de laborator corespunzătoare. În baza rezulatelor investigațiilor medicul stabilește tratamentul cu sau fără indicarea antibioticilor. Cel mai important este ca părinții să nu să se grabească să îi administreze medicamente fără consultul medicului pentru că nu îi face decât mai rău”, a menționat medicul pediatru Igor Pletosu.

Mai mult, specialistul a recomandat în calitate de laborator de încredere Clinica Sante, unde pe lângă rezultatele analizelor la infecții, pacientul primește gratuit și antibiograma (metodă care stabilește în condiții de laborator sensibilitatea sau rezistența unei bacterii față de un antibiotic, care este preconizat de a fi folosit în tratamenul bolii, cauzate de bacterie).

Eficiența unui tratament cu antibiotice este condiționată în primul rând de sensibilitatea agentului patogen față de antibioticul respectiv, fapt apreciat in vitro prin antibiogramă. Mai pe înțelesul pacienților ar fi: dacă administrați un antibiotic din capul vostru sau fără a face antibiograma , s-ar putea ca infecția/bacteria de care suferă copilul vostru să fie rezistent la acest antibiotic și nu faceți decât mai rău pentru sănătatea micuțului.

Riscurile administrării necorespunzătoare de antibiotice

Renumitul medic pediatru Igor Pletosu, care are în palmares peste 6000 de copii consultați, a concluzionat că există trei tipuri de părinți: cei cumpătați, cei care se panichează exagerat și adminitrează medicamente copiilor fără să consulte medicul și ajung la specialist deja când copilul are complicații severe și cea de-a treia categorie sunt părinții care se adresează la medic cu și fără motiv.

„Foarte des în cadrul unei consultații trebuie să reușești nu doar să investighezi minuțios starea copilului, dar să îi explici detaliat părinților ce comportament trebuie să adopte în cazul în care micuțul lor manifestă semne de boală. Nu administrăm antibiotice la copii în mod abuziv, chair dacă a funcționat la tratarea anterioră a unei infecții respiratorii și copilul manifestă aceleași simptome repetat peste o anumită perioadă, doar un medic poate să stabilească diagnosticul exact și să recomande tratamentul eficient. Urmările unui tratament abuziv cu antibiotice sunt grave: rezistența microbilor la antibiotic, intoxicarea organismului copiilor efecte imunosupresive și afectarea organelor de epurare: rinichii, ficatul, nemaivorbind de afectarea semnificativă a florei intestinale, care se restabilește destul de dificil”, a explicat medicul pediatru.

Infecție virală sau bacteriană? Răspunsul îl puteți primi la Clinica Sante!

Pe timp de vară la cabinetul pediatrului se adresează părinți cu copii cu semne evidente de răceală care poate fi cauzată fie de o infecție virală fie de una bacteriană, sau poate fi chiar un procs alergic. Pentru un nespecialist este complicat să le deosebească deoarece simptomele sunt practic similare.

„Din 10 copii investigați, cred că doar la 1 se diagnostichează infecția bacteriană care este și cauza afecțiunii și necesită tratament prin antibiotice. Atenționez însă că micuțul ar putea fi doar purtator al bacteriei și nu aceasta este cauza răcelii. Aici intervine profesionalismul medicului. Nu poți să arăți cu degetul, fără investigații clinice și paraclinice, care din cei 10 pacienți investigați are nevoie de tratament prin administrarea antibioticilor”, a subliniat medicul pediatru Igor Pletosu.

Cea mai importanta diferenta dintre infecțiile virale și cele bacteriene este faptul ca antibioticele sunt eficiente în uciderea bacteriilor, dar nu și în cea a virusurilor. Cunoașterea naturii infecțiilor este foarte importantă pentru urmarea tratamentului corect. Prin urmare dacă administrez antibiotice în cazul unei viroze, nu faci decât rău! Iar pentru un diagnostic diferențiat al infecțiilor bacteriene sau virale este suficient ca pacientul să facă un simplu exudat faringian si/sau nazal (in functie de ce va recomanda medicul) ca să determinați natura infecției și să primiți antibiograma.

Este o infecție bacteriană, virală sau un proces alergic? Medicii recomandă să nu ghiciți dignosticul, dar să treceți un set de analize. La Clinica Sante este elaborat un pachet de investigații de laborator care vin să răspundă la această întrebare.

Pachetul include 5 analize, care au un preț promoțional de 420 lei :• Hemoleucograma completă,• VSH,• IgE total seric,• Exudat nazal pentru identificare bacteriană și fungică (gratuit antibiograma și antifungigrama, dacă este necesar).

Vă puteți apropia la orice Centru Medical Clinica Sante pentru a ridica cardul de reducere de 10 % la toate analizele medicale de laborator, a beneficia de consultul profesionist al medicilor specialiști și a fi siguri 100% că tratamentul care vă este indicat este eficient și bazat pe rezultatele investigațiilor clinice și paraclinice. Pentru detalii sunați la linia verde Clinica Sante : 022 66 72 66 sau 078 11 99 55.

În atenția părinților grijulii!

Renumitul medic pediatru de la Chișinău, Igor Pletosu, plasat în topurile celor mai buni medici specialiști pentru copii, pentru a fi mai aproape de pacienți, în diferite zile a săptămânii oferă consultații la Clinica Sante din Chișinău, Strășeni, Hîncești, Orhei și Ungheni!

  • Examinare clinică minuțioasă
  • Prescrierea unui tratament eficient
  • Peste 6000 de copii consultați

Grăbiți-vă să vă programați la medicul pediatru Igor Pletosu.

Programare: 078 11 99 55; 0 22 66 72 66

Părinții grijulii aleg Clinica Sante!

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE