Copilul tău este anemic! Cum determinăm deficitul de fier?

6 feb. 2021
anemie copil

Pentru diagnosticul diferențiat al anemiilor se recomandă analiză de determinare a feritinei, mai simplu – determinarea insuficienței de fier în organism, care poate fi și cauza anemiei.

Feritina în sânge este o investigație de laborator indicată femeilor însărcinate, persoanelor cu sistemul imunitar compromis, dar în special copiilor, care din cauza carenței de fier în organism pot fi mai apatici și chiar să întâmine dificultăți în procesul de învățare. Detalii vedeți în reportajul care urmează.

Damian a ajuns la medicul pediatru cu o listă de problme de sănătate care îl împiedică să se bucure din plin de copilărie.

Damian, pacient: ”Nu am somn, mă doare capul, nu am poftă de mâncare şi sunt puţin cam palid. Am venit la clinică să dau nişte analize.”

Nina Anton, medic pediatru Clinica Sante din Strășeni: ”Anemia feriprivă este o anemie cu deficit de fier. La copii se manifestă mai frecvent prin următoarele simptome: paliditate, cefalee, ameţeli şi oboseală. Pentru a preveni anemia feriprivă este de dorit ca copilul să fie examinat la timp. Cea mai indicată analiză pentru depistarea anemiei feriprive este analiza din sângele la feritină”.

Cum să pregătim copilul de analiza la feritină?

La Clinica Sante activează cele mai prietenoase asistente medicale. Acestea știu să găsească limbă comună cu fiecare pacient, indiferent de vârsta acestuia.

Natalia Șova, asistentă medicală Clinica Sante din Strășeni:Analiza la feritină se face din sângele venos. Este bine ca părinții să îi explice copilului încă de acasă despre faptul că urmează să îi fie recoltată o analiză din venă. Pe copil îl sperie puţin această procedură, dar noi cu un zâmbet şi multă grijă facem totul într-un mod cât mai liniştit. Mai ales că micuţii la sfârşit de procedură primesc şi o diplomă pentru curaj”

Simptomele insuficienței de fier în organism

Rezultatele analizei la feritină sunt gata a doua zi.

Valentina Vlas, director calitate Clinica Sante: „Grație faptului că rezultatele sunt gata în termen de o zi, medicul pediatru poate să indice tratamentul și să monitorizeze în timp starea pacientului”.

În procesul de creștere se consumă foarte mult fier, iar carența acestuia poate duce la probleme grave de sănătate. Este important de știut că un copil care suferă de anemie feriprivă, adică are o insuficiență de fier în organism, prezintă următoarele simprome:

  • rezistență scăzută la orice efort;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • dureri de cap;
  • amețeli;
  • doarme rău noaptea.

Dacă copilul tău are aceste simptome trebuie neapărat să faceți o analiză de sânge pentru determinarea feritinei. Carența de fier se rezolva ușor prin adaptarea unui regim dietetic corespunzător, cu includerea produselor bogate în fier.

Nina Anton, medic pediatru Clinica Sante din Strășeni: „Feritina este fierul care se depozitează în ficat. Pentru ca depozitul de fier să fie în limitele normei… totul depinde de alimentaţia copilului. În alimentaţia copilului trebuie neapărat să fie produse ce conţin fier şi anume carnea roşie, fructe, legume, peşte şi boboase”.

Rețeaua națională de centre medicale Clinica Sante. Medici buni. Diagnostic exact. Tratament eficient.

Linia verde: +373 78 11 99 55; 022 66 72 66.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE