Cum prevenim afecțiunile neurologice la copii

20 ian. 2021
neurolog copii

Unul dintre medicii care trebuie să-l examineze pe copil chiar în primele luni de la naștere este neurologul.

Potrivit medicului neurolog, Svetlana Socican, din cadrul Centrului Medical Clinica Sante Chișinău, în funcție de vârstă, fie că e vorba de o lună, de trei, de șase, de nouă sau de un an, neurologul poate spune dacă sistemul nervos al copilului se dezvoltă corespunzător.

„Există niște reflexe, niște automatisme care se evidențiază la o anumită vârstă, iar apoi dispar și astfel noi înțelegem dacă copilul este sănătos, dacă sistemul nervos se dezvoltă corespunzător vârstei. Dacă medicul vede că sistemul nervos al copilului nu se dezvoltă conform tempoului obișnuit, atunci pot fi indicate proceduri terapeutice, fizeoterapeutice sau tratament medicamentos. Iar dacă medicul observă doar niște devieri mici, acesta îi indică părinților cum să îngrijească corect copilul astfel încât să nu fie nevoie de tratamente medicamentoase”, a menționat medicul neurolog Svetlana Socican.

Virusul herpetic poate da complicații neurologice

Unele probleme neurologice pot apărea din cauza unor infecții contactate de mamă în timpul sarcinii, cum ar fi citomegalovirusul (CMV). Acest virus poate dăuna fătului şi poate provoca unele malformaţii de dezvoltare. „CMV este un virus patogenic. Dacă mama nu a contactat cu citomegalovirusul anterior, dar se îmbolnăvește anume în timpul sarcinii, acesta poate fi periculos pentru făt. Se întâmplă că mama are un guturai și consideră că nu e cazul să se îngrijoreze. Însă ea trebuie să țină cont că acest virus este teratogen și afectează celulele nervoase ale creierului. Totuși, natura a creat un barier foarte eficace, placenta. Când placenta funcționează foarte bine, își îndeplinește funcția de barieră, atunci copilul poate să nu fie afectat sau puțin afectat”, a specificat Svetlana Socican.

Tocmai pentru a reduce riscurile, este foarte important ca toate femeile însărcinate să treacă setul de analize TORCH, afirmă Svetlana Socican. Această testare se realizează pentru un grup de boli infecțioase, care pot provoca boli la femeile gravide și malformații congenitale la nou-născuți. Iar pentru a vedea vechimea infecție cu CMV se efectuează testul de aviditate. Gravidele care au anticorpi au mai puține șanse de a transmite copilului infecția.

Pachet TORCH recomandat gravidelor

La Clinica Sante a fost elaborat un pachet de analize profil TORCH, la preț promoțional de 1000 lei, care include:

  • Virus herpetic 1 si 2: Anticorpi Ig G,
  • Virus herpetic 1 si 2: Anticorpi Ig M,
  • Anticorpi Rubella Ig G,
  • Anticorpi Rubella Ig M,
  • Anticorpi Citomegalovirus Ig G,
  • Anticorpi Citomegalovirus Ig M,
  • Toxoplasma: Anti Toxo-Ig G (cantitativ),
  • Toxoplasma: Anti Toxo-Ig M.

Profilul TORCH este un test screening pentru un grup de boli infecţioase: toxoplasmoza, infecția cu cytomegalovirus, virus herpetic și rubella, care pot afecta femeia gravidă şi pot determina apariţia infecţiei prenatale (congenitală, dobândită “in utero”) a embrionului/fătului sau perinatală a nou-născutului, cu risc de avorturi, moartea fătului în utero sau malformaţii fetale.

Copilul nu trebuie să fie crescut ca în seră

Afecțiunile neurologice pot fi prezente de la naștere, dar pot fi dezvoltate și pe parcursul vieții. De aceea, părinții trebuie să-și protejeze copiii de căzături, lovituri și traume ce pot avea consecințe neurologice, dar această protecție nu trebuie să fie exagerată, susține medicul neurolog. „Copilul nu trebuie să fie crescut ca în seră, el trebuie să fie activ, să nu fie oprit la fiecare pas. Mai ales că la copiii mici creierul este oarecum protejat. Fontanela deschisă până la un an, oasele mai moi, lichidul cefalorahedian în cantitate mai mare joacă un rol important. Oasele craniului bebelușului se pot mişca uşor între ele, în momentul unei lovituri, datorită structurii cartilaginoase şi a fontanelelor, astfel protejând creierul și oasele craniene de traumatisme”, a explicat medicul neurolog.

Medicul neurolog potrivit pentru copilul tău

În această vară se vor împlini 30 de ani de când Svetlana Socican își dedică viața diagnosticării și tratării bolilor sistemului nervos atât la copii, cât și la adulți. Potrivit ei, să tratezi un copil e mai ușor, din simplul motiv că, creierul copilăresc răspunde mai rapid la tratament.„În cazul copiilor avem mai des cu un pronostic favorabil, deoarece sistemul nervos are multe rezerve nefolosite și creierul copilului răspunde mai bine la un tratament ușor. Astfel putem să indicăm numai niște direcții pentru vindecare, fără să fie nevoie de medicamente puternice, asta pentru că celulele nervoase reacționează bine. Chiar dacă există o afecțiune, celule au capacitatea de a crea sinapse, legături noi, iar cu vârsta aceste sinapse apar tot mai greu. Pe când la o persoană matură noi lucrăm deja cu consecințele traumelor, infecțiilor și învățăm pacientul cum trebuie să trăiască cu o boală”, a punctat medicul neurolog, Svetlana Socican.

Pentru programare la medicul neurolog Svetlana Socican sunați la 078 11 99 55.Clinica Sante Chișinău, str. Ismail nr. 84.

Rețeaua Națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 100 de medici consultanți și face peste 1000 de investigații de laborator cu 10% reducere. Pentru detalii nu ezitați să apelați linia verde: 022 66 72 66.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%