De ce tot mai mulți bărbați se adresează la urolog?

25 ian. 2021
medic urolog

Controlul urologic de rutină este recomandat tuturor bărbaților trecuți de vârsta de 50 de ani

Cu toate acestea, o bună parte se adresează la medic doar atunci când suferă deja de anumite afecțiuni, afirmă Octavian Taranov, medicul urolog al Centrului Medical Clinica Sante Chișinău. În același timp, urologul susține că un bărbat care se respectă nu ignoră controalele profilactice, deoarece el știe că o analiză efectuată la timp poate preveni boli grave.

Durerea bărbaților – problema femeilor

Octavian Taranov spune că se întâmplă des ca femeile să fie cele care bat la ușa cabinetului lui ca să se plângă pe faptul că soții lor au o anumită problemă, cum ar fi disfuncția erectilă, însă nu se încumetă că se adreseze la medic. „Se consideră a fi o temă delicată și nu orice bărbat se decide să se adreseze la medic. El crede că e ceva rușinos. Însă foarte des disfuncțiile erectile sunt cauza problemelor ce apar în familie, iar unele cupluri ajung chiar să divorțeze. Puțini se hotărăsc să se adreseze la medic. Cu toate că în ultimele decenii farmacologia a evoluat și există o mulțime de medicamente eficiente, față de acum 20 sau 30 de ani”, a spus urologul Octavian Taranov.

Cât despre tineri…

Potrivit lui, în cazul tinerilor, cele mai frecvente patologii urologice sunt prostatitele cronice, disfuncțiile erectile și ejacularea precoce. Iar bărbații de vârsta a treia suferă de alte patologii ale prostatei, cum este adenomul de prostată. „În acest caz, bolnavul prezintă simptome ca urinarea frecventă sau chiar la fiecare oră, în special noaptea, ceea ce înseamnă că somnul este deranjat. De asemenea, scade presiunea jetului urinar și apar dureri sau usturimi în timpul micțiunii. În cazul tinerilor care suferă de prostatită cronică sau disfuncție erectilă, problema poate fi rezolvată medicamentos, fără a se ajunge la intervenție chirurgicală. Însă la vârstnicii ce suferă de adenom de prostată se poate ajunge chiar și la adenomoectomie (eliminarea pe cale chirurgicală a unui adenom)”, a explicat Octavian Taranov.

Cancerul de prostată – tot mai des diagnosticat

O altă boală cruntă de care în ultimele decenii suferă tot mai mulți bărbați este cancerul de prostată, susține urologul Octavian Taranov. Vestea bună este că dacă e depistat la timp, cancerul de prostată poate fi vindecat. La fel ca și al tip de cancer – este asimptomatic în fazele incipiente, de aceea, poate fi descoperit la timp numai dacă se fac controale medicale periodice și se efectuează anumite analize. „Orice bărbat trecut de 50 de ani trebuie să facă anual testul PSA (antigenul specific prostatic). Prin această analiză poate fi diagnosticat precoce cancerul de prostată. Majoritatea tipurilor de cancer sunt asimptomatice la început.

De multe ori diagnosticăm cancerul întâmplător. Când îl depistăm precoce, cresc șansele de tratare, iar când e depistat în stadiu avansat, nu mai poți să-l ajuți pe bolnav la fel de bine. Pentru depistarea unei inflamații a prostatei se efectuează examenul de secreție prostatică prin însămânțarea bacteriologică. Iar ultrasonografia prostatei este o altă procedură medicală de diagnostic, ce oferă o informație vastă. În așa mod putem să vedem dacă pacientul suferă de prostatită. Un bărbat care se respectă și vrea să aibă o viață sexuală îndelungată trebuie să se adreseze la medicul urolog pentru controale profilactice, chiar și atunci când se simte bine și nu are simptome”, a menționat medicul urolog Octavian Taranov.După 44 de ani de activitate în calitate de urolog, timp în care a întâlnit tot felul de cazuri, Octavian Taranov declară că majoritatea bărbaților din țara noastră sunt cam neglijenți când este vorba de sănătatea lor, dar lucrurile încep să se schimbe spre bine și tot mai mulți se adresează la medicul urolog.

Pachete analize pentru bărbați

Pentru bărbați, în funcție de grupa de vârstă, Clinica Sante a elaborat la recomandarea medicilor urologi, pachete de teste de labortor la un preț eficient, dar care prezintă starea generală a sănătății.

Astfel pentru bărbații 26-35 ani se recomandă pachetul profilactic care conține următoarele teste: Testosteron, Hemoleucograma completă, VSH, Bilirubina directa, Bilirubina indirecta, Bilirubina totala, AST, ALT, GGT, Glicemie, Uree serica, Creatinina serica, Amilaza serica, Colesterol seric total, Trigliceride serice, Fosfataza alcalina, Examen sumar urina+sediment. Preț pachet 600 lei.

Pentru bărbații 36-45 ani se recomandă pachetul profilactic care conține următoarele teste: Hemoleucograma completa, VSH, Bilirubina directa, Bilirubina indirecta, Bilirubina totala, AST, ALT, GGT, Glicemie, Uree serica, Creatinina serica, Amilaza serica, Colesterol seric total, Trigliceride serice, Fosfataza alcalina, Examen sumar urina+sediment, PSA. Aceste teste vor arăta diferite patologii hematologice, ale ficatului, pancreasului, rinichilor, prostatei etc. Preț pachet 600 lei.

Pentru bărbații 46-80 ani se recomandă pachetul profilactic care conține următoarele teste: Hemoleucograma completa, VSH, Bilirubina directa, Bilirubina indirecta, Bilirubina totala, AST, ALT, GGT, Glicemie, Uree serica, Creatinina serica, Amilaza serica, Colesterol seric total, HDL-colesterol, LDL-colesterol, Trigliceride serice, Fosfataza alcalina, Timp Quick, Fibrinogenemie, Examen sumar urina +sediment, PSA. Preț pachet 600 lei.

Toate investigațiile de laborator le puteți face la Clinica Sante, unde veți beneficia de consultația celor mai buni medici specialiști.

Pentru programare la medicul urolog Octavian Taranov sunați la 078 11 99 88.

Rețeaua Națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 60 de medici consultanți și face peste 800 de investigații de laborator cu 10% reducere.

Pentru detalii nu ezitați să apelați linia verde: 022 66 72 66.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE