Ecografie pentru copii, gravide și maturi. Mituri și adevăruri care ne pot salva viața, relatate de Olga Josan, imagist la Clinica Sante

22 ian. 2022

„Din păcate, la noi, în stabilirea unui diagnostic corect, unii pași sunt neglijați și pacienții se tratează incorect”. Despre importanța examenului ecografic și când acesta trebuie făcut ne-a spus într-un interviu detaliat Dr. Olga Josan, medic imagist la Clinica Sante Moldova.

Ecografia – o necesitate imperativă?!

„Cred că trebuie să pornim discuția noastră de la faptul că la noi nu toate viitoarele mame, fiind însărcinate, efectuează ecografiile cu regularitate. Un screening morfologic al fătului de la primele săptămâni intrauterine va preveni o sarcină extrauterină și complicațiile ei, va indica afecțiunile genetice sau congenitale, ne va putea spune informații despre lipsa unui organ – detalii foarte importante pentru sănătatea unui copil și apoi a unui adult. Sunt foarte mulți adulți care abia la maturitate sau într-o stare acută depistează la ecografie că nu au vezica biliară – detalii extrem de importante care pot preveni boli grave. În sarcină mai sunt foarte răspândite infecțiile intrauterine, care pot avea consecințe foarte grave asupra fătului, iar acest lucru va fi observat timpuriu dacă gravida se investighează periodic la ecograf”, spune medicul imagist. 

Ecografia, de ce este completată de o listă de investigații de laborator?!

„Bineînțeles, când stabilim o diagnoză completă nu putem să concluzionăm doar pe baza ecografiei. Vom veni cu analize, cu alte investigații complementare, cu o anamneză și abia apoi vom avea o diagnoză completă sigură și corectă, ca să putem urma și un tratament corect. Din păcate, la noi, unii pași sunt neglijați și pacienții se tratează incorect, pentru că nu s-a stabilit diagnoza corect – aspect foarte important”, mai precizează Dr. Olga Josan.

Ecografia – investigație absolut inofensivă pentru bebeluși?!

„Vom trimite la investigații ecografice un nou născut în primele săptămâni de viață sau chiar primele zile de naștere dacă avem suspecții de malformații, dacă se atestă indicatori diferiți sau deviați de la normal. În plus la ecografia organelor interne, unui bebeluș i se poate recomanda și ecografia transfontanelară, în special pentru copilașii născuți prematur, pentru cei care au greutatea mai mare de 4 kg sau cei care sunt născuți de la mama cu infecții TORCH, în cazul copiilor născuți de mame care sunt la evidență cu anumite boli incurabile. Mai departe, până aproape de doi ani când se închide fontanela, mai putem face periodic examene ecografice prin fontanelă, având o accesibilitate directă la creier și putând astfel observa multe procese neurologice la copii”, spune imagista.

Cât de des poate fi efectuată ecografia?

„Chiar dacă avem un copil perfect sănătos, chiar dacă nu prezintă anumite simptome pentru care ar trebui investigat, o ecografie pe an pentru orice persoană, ca și pentru un copil, va fi foarte utilă. Pentru o ecografie nu este necesară o pregătire specială, decât, în cazuri particulare. În timpul examenului ecografic putem depista hemoragii, anomalii, organe lipsă sau altele mărite, ischemii, chisturi, lipsa unui os (în ecografia de șold) sau devieri de la normele pediatrice aprobate. Depistarea la timp, printr-o ecografie de șold, a unei displazii de șold, va fi factorul cheie în punerea ulterioară pe picioare corectă a acestui copil – iar acesta e doar un exemplu. Peste hotare, acest examen se indică aproximativ la toate fetițele, fiind o patologie care se întâlnește mai frecvent la fete.”, mai precizează Olga Josan.

Trebuie să ne fie frică de ultrasunet?!

„Dacă alte investigații pot lăsa dureri sau amintiri neplăcute, ecografia este probabil cea mai inofensivă, inclusiv pentru copii. Ecografia nu lucrează pe bază de raze X, dar pe bază de ultrasunet – deci nu trebuie să-și facă griji părinții despre acest lucru. Nu dăunează și nu a dăunat nimănui ultrasonografia. Mai mult – nu avem contraindicații de la naștere, nu avem contraindicații în sarcină pentru acest examen. De la prematuri și până la orice vârstă este permisă ecografia și îmi pare foarte rău că există preconcepție asta că „dacă un copil e mai mic – nu se vede așa de bine și mai așteptați să mai crească puțin”… Nu este adevărat, totul se vede! Totul depinde de aparatul la care este examinat și desigur de specialistul care examinează copilul. Vârsta și kilogramele lui nu contează”, spune imagista de la Clinica Sante.  

Preveniți consecințele foarte grave

„Precum ziceam mai sus, nu avem impedimente de vârstă să vedem organele interne ale copiilor la ecografie și acest examen trebuie să se întâmple anual. Vom examina organele parenchimatoase: ficat, pancreas, vezica biliară, splina, rinichi, vezica urinară și ovarele la fetițe și mai efectuăm alte investigații indicate de chirurg sau medicul pediatru. La băieți vom examina adițional dacă sunt coborâte testiculele în scrot, pentru că dacă am ratat acest moment, efectele sunt grave. Am avut chiar anul acesta un copil la examinare, un băiat de 13 ani, cu ambele testicule blocate cândva, când era mic, în abdomen, iar din lipsa unei ecografii anuale sau măcar o dată la doi ani, problema a fost depistată abia a 13 ani. Cu părere de rău, acest viitor bărbat este deja diagnosticat cu infertilitate”, povestește Olga Josan.

Specialistul care vede prin piele

„Îi mai iau pe copii uneori, pe lângă „Hai să vedem mâncarea din burtică” cu ideea că sunt „specialistul cu baghetă magică” sau cu „puteri supranaturale” (râde). Adevărul este că trebuie să fii foarte empatic cu ei, căci copiii te simt foarte bine, trebuie să le vorbești mult. În general comunicarea cu pacientul este extraordinar de utilă. Însă le spun mereu părinților care vin cu copiii la cabinet că eu sunt intermediarul – concluzia finală îi aparține pediatrului, terapeutului, chirurgului – eu doar fac echipă cu medicul în diagnosticare. Copilul nu trebuie speriat de investigație. Ecografia e nedureroasa. Mai dureroase pot fi cuvintele care explică ceea ce vede medicul, așa că ține de el să găsească cuvintele potrivite ca, în cazuri mai grave, să nu sperie nici copilul și nici părintele. ”, spune Olga Josan, medic imagist la Clinica Sante din Chișinău.

Medicul imagist Olga Josan, poate fi găsit la Centrul Medical Clinica Sante din Chișinău, str. Izmail nr.84.

Programare: 078 11 99 55/ 022 66 72 66

Clinica Sante a lansat campania de informare „Zece pentru SĂNĂTATE”. Astfel medicii Clinica Sante, în cadrul interviurilor realizate de reporterii AGORA, vor răspunde la întrebările care „dor” cel mai mult. Dacă ai și tu o întrebare la medicii Clinica Sante o poți expedia pe [email protected]. Să aveți o sănătate de nota 10!

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%