Natalia Gavriliuc, medic cardiolog pentru copii: „Profesia mi-am ales-o cu inima”

27 feb. 2024
povestea de viata a medicului cardiolog-pediatru

Visa să devină neurolog, fiind fascinată de complexitatea creierului, iar când a descoperit cardiologia pediatrică, a simțit că acest domeniu îi este mai aproape de inimă. Așa începe povestea medicului cardiolog pentru copii de la Clinica Sante Chișinău, Natalia Gavriliuc, care este astăzi un medic de top foarte căutat, pentru profesionalismul și pasiunea cu care se dedică salvării inimioarelor firave ale copilașilor. După zece ani de activitate, nu-și mai poate imagina viața practicând o altă profesie sau lucrând într-un alt domeniu medical. Chiar dacă nu e ușor, nu a avut niciodată gândul să renunțe și povestește ce o motivează să meargă înainte.

A ales să-și facă studiile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” la sugestia mamei, iar în timp s-a convins de sute de ori că a fost cea mai bună alegere. „În cazul meu mama a ales profesia de doctor și eu m-am regăsit 100%. Nu știu dacă eu la 17 ani știam mai bine ce să fac, știam doar un singur lucru, că pot să fac față oricărei facultăți la capacitățile pe care mi le-a dat Dumnezeu”, mărturisește cardiologul-pediatru, Natalia Gavriliuc.

Așa a fost. A făcut față oricărei provocări la capacitate maximă, a învățat mult și nu s-a ferit niciodată de greutăți, fiindcă nu-i stă în fire. Deși la început își dorea să devină neurolog, viața a condus-o pe o altă cale.

„Am ales să fiu cardiolog-pediatru din pură coincidență, cumva drumul spre succes în medicină m-a direcționat aici. Defapt visam și lucram mult încă din anul 6 să devin neurolog, îmi plăcea imens complexitatea creierului. Dar după ce am terminat cei 6 ani de Medicină Generală, mi s-a sugerat, într-un mod indirect, să mă îndrept spre pediatrie, ca și o ramură mai largă. Iar după ce am descoperit modulul de cardiologie pediatrică, am simțit cu inima că aici e locul meu. Am înțeles că patologiile și hemodinamica cardiacă îmi dau aceeași satisfacție de cercetare și am decis să rămân aici. Treptat începusem să intru în rol și să simt cum pacienții mă căutau încă de când eram rezidentă. Mergeam cu mamele peste tot, încercam să le ajut în toate privințele, nu doar în calitate de medic. Căutam să fiu un sprijin de nădejde în momentele de deznădejde”, povestește Natalia Gavriliuc.

medic cardiolog gavriliuc

„Pacienții mereu se întorc pentru că rezonează cu atitudinea mea ca medic și om”

medic cardiolog pentru copii natalia gavriliuc

Deși puțini aleg specializarea de cardiolog pentru copii, pentru că e un domeniu complicat, Natalia Gavriliuc a dat dovadă de mult curaj și și-a urmat calea. „Eu am asta în fire, să nu mă tem să fac ceva ce îmi doresc. Cred că puțini își doresc un domeniu complicat, cu multe provocări, după 6 ani de studii grele. Factorul financiar joacă, de asemenea, un rol important în alegerea domeniului de activitate. Unii își doresc să înceapă mai repede să lucreze. Eu am primit primul salariu mult mai târziu față de colegii mei, care lucrau deja ca și pediatri”, își amintește specialista.

Acum însă este un medic foarte căutat, cu un număr mare de pacienți, iar totul se datorează calităților sale deosebite. „Numărul pacienților a crescut în timp și cei care au fost consultați măcar odată de mine. Ei mereu se întorc pentru că rezonează cu atitudinea mea ca medic și om. Așa am fost educată, să-mi fac munca într-atât de bine de parcă aș face-o pentru familia mea și așa îmi iese cel mai bine”, afirmă Natalia Gavriliuc.

În meseria pe care o practică e imposibil să nu te implici emoțional în fiecare caz, iar acest lucru nu e deloc ușor. Dar cu timpul a învățat să nu-și arată niciodată emoțiile în fața părinților, însă recunoaște că i se mai întâmplă să nu doarmă nopțile din cauza unui caz mai sensibil. „Recunosc că la acest capitol îs foarte puternică, nu mă sensibilizează cazurile grave, ci dimpotrivă, mă încarcă cu adrenalină, fapt care mă ajută să acționez cât mai repede și cât mai corect pentru acel copil, chiar să-l iau în brațe și să fug cu el în reanimare, dacă trebuie. Nu plâng cu părinții, dimpotrivă, îi încurajez și îi țin puternici, ca să nu cedeze. Dar recunosc, gândurile nu mă lasă în pace în multe nopți, dacă am vreun caz care nu s-a soldata cu bine. E stresant în medicină la acest capitol”, mărturisește cardiologul-pediatru, Natalia Gavriliuc.

medic cardiolog-pediatru natalia gavriliuc

Chiar dacă e dificil și stresant, nu are niciodată gândul să renunțe. „Am doar gânduri despre cum aș putea să ating noi performanţe și cum să-mi fac și mai bine frumoasa mea meserie de cardiolog-pediatru”, spune Natalia Gavriliuc.

Rugată să descrie, metaforic vorbind, cum vede inima copilului de astăzi, Natalia Gavriliuc a răspuns: „Sensibilă din toate punctele de vedere. Atât din punct de vedere al sănătății psihoemoționale, cât și a celei fizice.”

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE