Expunerea excesivă la soare crește ca pe drojdii riscul ca o aluniță nevinovată să se transforme în cancer!
Cum se poate ajunge de la o aluniță la tumoare și la ce atragem atenția, ne spune Veronica Șveț, medicul dermatolog-oncolog din cadrul Clinica Sante Chișinău.
Care sunt cinci simptome ale unei alunițe canceroase?
Creșterea în volum a aluniței, schimbarea culorii, apariția unor sateliți în jurul aluniței, asimetria care apare, creșterea rapidă în evoluție – sunt semne care ar trebui să ne îngrijoreze și astfel să batem alarma. Poate să apară pruritul, luciul aluniței, mărirea ganglionilor limfatici, iar acestea sunt semne că procesul a avansat și trebuie să vă adresați de urgență la medicul dermatolog-oncolog.
Cum se pune un diagnostic? Ce investigații trebuie făcute în cazul unei alunițe suspecte?
Consultați un specialist dermatolog-oncolog, care trebuie să stabilească în ce condiții s-a dezvoltat această aluniță: după expunerea la soare sau poate după o traumă. Este important să știm ce s-a întâmplat. După care, facem examenul obiectiv. Asta înseamnă că vizualizăm alunița cu lupa, palpăm. Este important să palpăm alunița. O puteți face și acasă.
O aluniță simplă este moale ca pielea, atunci când se transformă în melanom este un pic mai dură decât pielea. Obligatoriu palpăm și ganglionii limfatici din regiune să vedem dacă este și metastază. La următoarea etapă putem efectua termografia prin care apreciem temperatura la nivel de aluniță, comparativ cu o aluniță obișnuită, care nu a fost traumată. Trebuie să vedem care este diferența de temperatură. Dacă este mai mult de 2 grade, asta denotă că este un proces malign, acolo sunt deja celule care se dezvoltă rapid.
Prin ce metodă de diagnostic se stabilește cu exactitate dacă este melanom sau nu?
Altă metodă de examinare a alunițelor este dermatoscopia computerizată. Este un aparat care mărește de câteva ori imaginea. Cu ajutorul acestui aparat apreciem nivelul de dezvoltare a aluniței. Dacă sunt primele 2 nivele, atunci pacientul doar se monitorizează și, la dorința pacientului, putem să o înlăturăm chirurgical ca să fie liniștit că nu se dezvoltă în continuare. Dacă sunt nivelul 3 sau 4 este o urgență și o înlăturăm cât mai rapid. Termoscopia și dermatoscopia computerizată nu ne spun dacă este melanom.
Aceste proceduri ne arată doar dacă sunt anumite schimbări la nivel de aluniță. Putem stabili dacă este melanom sau nu doar după ce scoatem alunița în întregime și o dăm la analiza histologică. Doar atunci avem dreptul să punem diagnostic dacă este melanom sau aluniță. Toate metodele de analiză a aluniței nu trebuie să fie traumabile. Nu puteam lua doar o bucățică de aluniță, ci doar întreagă, întrucât, dacă acolo este o celulă canceroasă, noi putem prin traumă să răspândim celulele prin întreg organismul. Este unul dintre cele mai agresive și periculoase tipuri de cancer.
Persoana cu multe alunițe este mai predispusă să facă melanom?
Cu cât mai multe alunițe are o persoană, cu atât mai mult este predispusă să facă melanom, desigur sub acțiunea diferitor factori de risc. De exemplu, expunerea la soare. Odată ce alunițele sunt expuse la razele ultraviolete, probabilitatea că se va dezvolta un melanom este mai mare. Acesta este unul dintre principalii factori de risc în apariția melanomului.
Cum protejăm corect alunițele de soare?
Noi recomandăm pacienților, pe timp de vară sau atunci când persoana este expusă la raze ultraviolete mai puternice, să folosească creme de protecție, cu SPF de la 50 în sus. Persoanele cu predispoziție la melanom să nu se expună la bronzat, iar dacă pleacă la odihnă, să se expună soarelui până la ora 09.00 dimineață și după 17.00. Totodată, mai recomand, pe timp de vară, să fie purtate haine din țesături naturale, cu mânecă lungă. Și foarte important că să fie purtați și ochelarii de protecție pentru că melanomul nu este doar la nivel de piele, dar apare oriunde este pigment, inclusiv la nivelul ochilor.
Veronica Șveț, medic dermatolog-oncolog la Centrul Medical Clinica Sante din Chișinău, str. Ismail 84.
În cadrul Clinica Sante, str. Ismail consultă inclusiv: medic terapeut, alergolog, cardiolog, ginecolog, pediatru, reumatolog, urolog, gastrolog, hepatolog, mamolog, endocrinolog, neurolog-pediatru, ORL, imunolog, dermatolog, nefrolog, ultrasonografist și fibrogastroscopist.
Programare: 078 11 99 55