Simplă răceală, Gripa sau Covid: Cum facem diferența?

3 feb. 2022
Principalele simptome covid si raceala

Au trecut deja doi ani de la începutul pandemiei de Covid – 19, pandemie care a adus cu ea câteva lecții importante pentru oameni:

  • Nu suntem asigurați în fața pericolului;
  • Avem o nevoie acută de educație sanitară și de norme de igienizare prudente;
  • Este imperioasă nevoia de revizuire a informațiilor cu privire la vaccinare și efectele sale.

Una dintre dilemele de bază care bântuie acum în mediul social este cea cu privire la distincția între simptome de răceală, gripă și simptome de Covid. În următoarele rânduri, vă dezvăluim câteva diferențe majore între aceste afecțiuni ale tractului respirator.

1.Diferența de viruși

Cea mai mare diferență între gripă și Covid – 19 este că prima e provocată de doi viruși: virusul gripal A și B, pe când Covid – 19 e provocat de virusul Sars CoV- 2. Cele două clase de viruși se diferențiază masiv, în primul rând:

  • Perioada de incubare: la gripă aceasta constituie un interval de la câteva ore la câteva zile, pe când la CoVid-19 durata de incubare poate atinge un interval de 4-6 zile.
  • Contagiozitatea sau distribuția: în cazul infectării cu gripă, bolnavul devine contagios după câteva ore, la CoVid – 19 după 1-2 zile. Totuși, specialiștii spun despre faptul că virușii care răspândesc gripa reprezintă un risc sporadic major de răspândire, fiind transmisibilă pe cale orală, la cel mai mic contact. Virusul Sars CoV- 2 are o greutate și un diametru mult mai mare, respectiv, până la noi mutații, acesta se transmite prin contact direct sau de pe suprafețe contaminate.
  • Cifra reproductivă: este un indice care denotă volumul de repliere al virușilor. Deși gripa se transmite relativ mai repede, CoVid – 19 se repliază mult mai rapid, cifra fiind de 2 – 2,5. În plus, acesta se adaptează mult mai repede sistemului imunitar gazdă, devenind contagios pentru persoanele aflate în imediata apropiere: familie, rude. 

2. Diferența de simptome

Diferențe majore la nivel de simptome între cele două afecțiuni nu sunt, dar totuși putem distinge următoarele:

  • La gripă temperatura coboară mult mai ușor după administrarea de antipiretice, pe când la CoVid – 19 se menține un interval mai lung de timp și nu cedează prea ușor în fața medicației.
  • La CoVid – 19 poate apărea diareea și voma, pe când la gripă aceste simptome intră în categoria celor rare.

Unica metodă eficientă de a diferenția cele două afecțiuni este efectuarea unui test covid rapid, prin metoda Antigen, rezultatul îl aveți în 15-20 minute, sau prin metoda PCR rapid. Atenție, dacă până nu demult rezultatul analizei prin metoda PCR se lăsa așteptat cel puțin 12 ore, acum la Clinica Sante, centrul medical privat din Chișinău puteți face testul la Covid (metoda PCR) și să aveți rezultatul peste cel mult o oră. Rezultatele le primiți personal în recepție sau online, iar cei mai buni medicii infecționiști, terapeuți, pediatri, ORL-iști sunt gata să vă acorde asistența medicală necesară pentru a vindeca boala. 

Nu uitați, un tratament este eficient doar în cazul în care diagnosticul a fost stabilit exact, iar analizele de laborator sunt cele care fac diferența.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE