Totul despre copiii care se îmbolnăvesc frecvent

5 mart. 2021
sante copii

D-na Rodica Selevestru, dr. în med., asist. univ., Departamentul Pediatrie, USMF Nicolae Testemițanu, medic pediatru pneumolog ne vorbește despre copiii care de cele mai multe ori ajung la medicul de familie cu diverse probleme de sănătate.

Copilul frecvent bolnav – cine fac parte din această categorie

Sunt copiii cu infecții recurente. Nu este entitate nozologică – este un grup care se află sub observația medicilor specialiști. 2/3 din morbiditatea pediatrică este din contul copilului frecvent bolnav.

Când un copil este inclus în acest grup?

Pentru a include copilul în acest grup se cer cel puțin unul dintre următoarele criterii (Alkhater S.A., 2009):

  • ≥ 6 infecții respiratorii pe an,
  • ≥ 1 infecții respiratorii pe lună care implică căile respiratorii superioare din septembrie până în aprilie,
  • ≥ 3 infecții respiratorii pe an care implică căile respiratorii inferioare.

Care sunt cauzele care duc la îmbolnăvirea frecventă a copilului?

Cauzele care fac un copil frecvent bolnav sunt multiple: afecțiunile ORL, afecțiuni inflamator/infecțioase respiratorii, maladiile alergice, maladii digestive, infecţii nefrourinare, tulburări de nutriție, malformații congenitale ale cordului ș.a.

Trebuie părinții să se alarmeze când copilul are respirația nazală dificilă? Este și el considerat copil frecvent bolnav?

Organelor respiratorii superioare le revine primul contact cu infecțiile. Astfel, afectarea lor (rinite, sinuzite) sunt foarte frecvente la copiii de diferită vârstă. Particularitățile structurale și funcționale la copilul mic favorizează simptomatologie diversă după evoluție și severitate. Acești copii au respirație nazală dificilă, tuse frecventă, cefalee, sindrom febril. Dar, când această clinică persistă îndelungat, copilul doarme cu gurița deschisă, are reușită scăzută cauza acestei respirații nazale dificile poate fi nu doar infecția. Se cere de exclus un fon alergic cu vegetații adenoide, corpi străini. Și atunci, acest copil poate fi considerat frecvent bolnav. Atât mai mult că, multe infecții respiratorii inferioare sunt rezultatul aspirațiilor nocturne din rinofaringe, așa numitul drip syndrome.

De ce copiii fac atât de des pneumonii?

Afecţiunile bronhopulmonare acute şi cronice (bronşite, bronşiolite, pneumonii) sunt condiţionate de agresivitatea microorganismelor și capacitatea copilului de a realiza un răspuns imun adecvat. Dar deseori sub masca acestor procese inflamator/infecțioase sunt ascunse multiple anomali congenitale ale sistemului respirator, care actualmente pot fi diagnosticate.

Vorbiți-ne despre impactul alergiilor în cazul copiilor.

Trăim în secolul maladiilor alergice. Un copil frecvent bolnav poate fi cel cu maladii alergice – cu simptome la nivelul pielii (eczema, urticarie); la nivelul ochilor, organelor ORL (vegetațiile adenoide, rinita alergică, conjunctivită); ale sistemului respirator (astmul bronşic); digestive ș.a. ”Teoria igienei” recomandă un mediu mai natural copilului, dar rezultatele tehnico-științifece ne leagă de alimentație artificială, genetic modificată, de multe componente chimice în bucătărie și camera de baie. De aceea, problema alergiilor va rămâne actuală pentru generațiile noastre. Iar un copil alergic ușor adiționează infecții sau mecanisme autoimune. Până la urmă noi singuri decidem să bem apă sau Cola, iar ulterior devine o regulă și în regimul copilului…

Pentru mulți părinți intrarea în colectivitate a copilului, aici ne referim în special la gradinițe, este o adevărată provocare. De ce se întâmplă că un copil mic, după ce intră în contact cu alți copii, se îmbolnăvește atât de des?

Suferințele repetate în cazul unui copil mic sunt rezultatul infecțiilor cu care se întâlnește acesta și pentru care trebuie să realizeze un răspuns imun. Carnetul de vaccinare completat îl face pe copil să fie mai pregătit în fața acestor infecţii. Dacă maladiile au evoluție trenantă, necesită tratament îndelungat cu antibiotice sau se agravează cu complicații, copiii trebuie investigați pentru evaluarea statusului imun.

Care sunt investigațiile medicale recomandate în cazul copiilor care fac parte din categoria copiilor frecvent bolnavi?

Algoritmul diagnostic prevede etape succesive, începând cu teste simple de laborator și investigații instrumentale de rutină pentru identificarea cauzelor infecțiilor recurente, până la investigații complexe pentru confirmarea maladiilor mai rare. Confirmarea unui diagnostic, dar și monitorizarea tratamentului deseori impune multă responsabilitate.

Care lucru este primordial să fie cunoscut de părinții unui copil frecvent bolnav?

Diagnosticul precoce este esențial pentru a asigura un tratament optim și pentru a minimaliza riscul afecțiunilor care pot deveni progresive sau, și mai grav, pot avea consecințe ireversibile pentru sănătatea copilului.

Vă mulțumim.

Pentru a face o programare la medicul pediatru pneumolog Rodica Selevestru vă adresați laCentrul Medical Clinica Sante din sectorul Botanica: or. Chișinău, str. Dacia 49/14Tel: 079 77 44 14.

EXPLOREAZĂ-ȚI
CORPUL
COMANDĂ
ONLINE -15%